OSCAR-miehen onnistuneita erikoisuuksia satelliiteilla

OT Torsti Paatero, OH2RK kotiasemallaan Lohjalla 1970-luvulla selostamassa pojalleen Esalle satelliittiyhteyksien tekniikkaa. Kuva: OH2HK.

SRAL ry:n kunniajäsen OT Torsti Paatero, OH2RK (1916-1986) oli saanut radiokipinän jo koulupoikana, jolloin rakensi ensimmäisen toimivan radiovastaanottimensa. Sotavuodet katkaisivat tekniikan opiskelun ja kaikenlaisen radioharrastuksen vuosiksi jatkuakseen entistä virikkeisempänä sotien jälkeen. Torsti toimitti 1948 suositun teoksen Radiokirja 1949, joka tunnetiin Paateron radiokirjana. Toimituskunta koostui radioalan järjestöjen edustajista. Kirja oli paras suomenkielinen radioalan opas- ja lähdeteos sodanjälkeisessä Suomessa.
Ensimmäiset kahden metrin turinat Torstin kanssa olivat joskus 60-luvum alkupuolella. Yhteistyö tiivistyi myöhemmin mm. kerhojen järjestämissä suosituissa VHF-tilaisuuksissa, joita oli mm. Philips-yhtiön pääkonttorilla Kaivotalossa. Suppeampia palavereita oli myös Torstin työpaikalla Philipsin huollossa Teollisuuskadulla, Helsingissä. VHF-harrastajien joukko oli pieni mutta tiivis. Tietoja vaihdettiin lähes päivittäin kahden metrin iltaturinoissa.
Torsti oli erikoistunut OSCAR-6 ja 7-satelliittien kautta workkimiseen ja saanut siinä erinomaisia tuloksia. Aikakirjoihin ja lokeihin on viety mm. OH2RK:n ja F6APU:n välinen kahden OSCARin kautta pidetty yhteys 8.2.1975, jolloin OSCARit olivat n. 2000 km etäisyydellä toisistaan. Siinä käytettiin hyödydksi 28, 145 ja 432 Mhz:n alueita ja OSCARien limittäin ja ristikkäin olevia otto- ja antotaajuuksia. Ajoitus ja antennien suuntaus sekä operaattoreiden taito ratkaisivat. Yhteys on selostettu tarkemmin RA:ssa 2/93 sekä Alussa oli kipinä -juhlakirjassa siv.110.
OH2RK:n nimiin on viety myös ensimmäinen OSCAR-satelliitiyhteys VHF-alueella Euroopasta Amerikkaan. Näin on kirjattu Lohjan Radioamatöörit ry:n, OH2AAB nettisivuille. Torsti oli kerhon jäsen. Torstin kehittämä OSCALATOR eli OSCARien paikantamiskiekko oli tunnettu ja suosittu apuväline niin minulla kuin maailmalla.
Torsti Paateron, OH2RK omailmeistä filosofiaa kuvasi hyvin hänen mietelmänsä: ”Koehetkellä kaikki mahdollinen epäolennainen on olennaista!”
Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media