Rohkea radio- ja viestimies itsenäistyvän Suomen aamunkajossa

Arthur Saarmaa (vas.) kuuntelee Börje Österlundin, OH2QM selostusta uudentyyppisestä radioputkesta Taidehallissa, Helsingissä pidetyssä radionäyttelyssä syyskuussa 1949. Kuva: SRAL:n arkistosta

Jääkärieversti, insinööri Arthur Reinhold Saarmaa (aik. Stenholm) (1892-1971) kuului siviili- ja sotilasradiotoimintamme uranuurtajiin. Hän liittyi jo nuorukaisena v. 1916 Saksassa 27. jääkäripataljoonaan, missä hän sai viesti- ja radiokoulutuksen.
Jääkäri Saarmaa pystytti v. 1917 ensimmäisen suomalaisen radiokuunteluaseman Vaasaan ja myöhemmin valloitti pelottomilla toimillaan venäläisiltä sotilasradioaseman, josta tuli puolustusvoimiemme ensimmäinen kiinteä radioasema. Näistä manöövereistä on kerrottu tarkemmin Radiosanoma-lehdessä 1927 ja myöhemmin SRHS-tiedotteessa 1998 uusinta-artikkeleina. Arthur Saarmaa oli luomassa ja kehittämässä puolustuslaitoksen viestijoukkoja, niiden organisaatiota, kalustoa ja koulutusta. Hän osallistui varovaisia ensi askeleitaan ottavan yleisradiotoimintamme käynnistämiseen jo v. 1921 ja koulutti johtamillaan radiosähköttäjäkursseilla ensimmäiset siviiliradiosähköttäjät maahamme syksyllä 1920.
Arthur Saarmaa tuki jo 1920-luvulta lähtien voimakkaasti vielä alkutaipaleella olevaa radioamatööritoimintaa, koska ymmärsi sen erityismerkityksen radiotekniikan tietojen ja viestitystaitojen ylläpitäjänä. Kun hän erosi v. 1947 puolustusvoimien palveluksesta, hän siirtyi Suomen Radioteollisuusyhdistyksen toimitusjohtajaksi. Arthur Saarmaa oli Radiosanoma-lehden perustajia, sen toimituskunnan jäsen ja vv. 1929-1933 lehden päätoimittaja.
Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media