Tuhannen sanan kuva OH2AA:n Mustikkamaan kesäleiriltä 1956

Kakkosten Kerhon Mustikkamaan 1956 kesäleiritalon kuistilla vas. lukien takarivissä: Niilo Kuusisto, OH2XK; NN; Armas Häkkänen, OH2NQ; NN; Simo Lehtinen, OH2ZJ; Voitto Karkila, OH2ZH; Esko Saaristo, OH2YR; Antti Silander, OH2MB; toinen rivi seisten Odd. A. Vatanen, OH2TT; istuen Arto Graanlund, OH2FS; NN; Veikko Velamo, OH2YV; Altti Unkuri, OH2HN; Holger Granholm, OH2OJ; Elma Lehtinen xyl/2ZJ; ed. istuen Risto Halinen, OH2MK; NN; Viljo Autio, OH2OP; Kisse Velamo, OH2FB. Jos joku tunnistaa NN:t, niin tieto liikkeelle, pse! Kuva: David Morgan, K6DDO, SRAL:n arkisto.

Kakkosten Kerhon ensimmäinen Mustikkamaan kesäleiri järjestettiin heinäkuun alkupäivinä 1956. Kerhon kesäleiri oli Mustikkamaalla myös vuosina 1957-58. Kerhon silloinen puheenjohtaja oli tyylikäs herrasmies Odd A. Vatanen, OH2TT (1905-1977) piippuineen ja hattuineen. Hän oli kerhon peräsimessä kahdesti, ensin 1951 ja toisen jakson 1955-1960, jolloin hänet kutsuttiin Kerhon ensimmäiseksi kunniajäseneksi.

Tuolta 1956 leiriltä on jäänyt muistiin joitakin henkilöitä ja tapahtumia. Ensinnäkin pääsyn Mustikkamaalle Helsingin Työväenyhdistyksen tiloihin olivat junailleet Elma ja Simo Lehtinen, OH2ZJ (sk) omien työpaikka- ja henkilösuhteidensa avulla. Vanhan huvilan käyttöoikeuden vastineeksi leiriläiset käyttivät läheisen HTY:n ravintolan palveluita. Mustikkamaalle ei vielä silloin ollut tieyhteyttä, joten leirille tultiin venekyydillä. Oltiin kuin vähän kauempaa tulleita. Bandityöskentelyssä käytettiinkin paikasta ”Blueberry Island Dxpedition” -muotoa, mikä tuotti pieniä pile-up’eja jaksolle.

Kerhon uusi lähetin mallia Geloson VFO+PA 6146 oli juuri valmistunut Simon, OH2ZJ ja Eskon, OH2YR (sk) aherruksen ansiosta. Sivusta-apua olivat antaneet Henrik Nystén, OH2NP (sk) ja Olavi Hämäläinen, OH2UV (sk). Katolle nostettiin OH2YR:n kaksielementtinen 20 m jagi. Matalammille taajuuksille viriteltiin erilaisia lankoja. VHF:llä huudeltiin Vilin, OH2OP (sk) tuomilla kotikutoisilla rigeillä. Yksi yhteys saatiin, kun Lasse Ravander, OH2SF (sk) oli raahannut laitteensa Hyvinkään Sveitsiin hyppyrimäen huipulle.

Kesäleirin kaukaisin vieras oli David Morgan, K6DDO, jonka ansiota on tämä ryhmäkuva leiripaikan rappusilla. Vierailevia operaattoreita oli usemmasta OH-piiristä. Matti Eskolan, OH7NW (sk) muistan ja kyllä Oke Kaarelakin, OH5OP (sk) taisi vierailla leirillä. Eksoottisin operaattori oli ilman muuta OM Ron, G3BIP, jonka taustat selvisivät vasta myöhemmin. Osmo A. Wiio, OH2TK (sk) kuvasi leirillä 8 mm kaitaa, jonka hän sitten lahjoitti Kerholle. Onkohan tuo filmi vielä jossakin tallella? Joistakin tässä mainituista ja kuvassa olevista henkilöistä on oma tarinansa tällä muistelusivulla.

Tuhannen sanan kuvalla tarkoitan otsikkokuvaa, jonka henkilöistä saisi helposti toimittajan arviolla ja tiedoilla kolme liuskaa tekstiä eli suunnilleen ne tuhat sanaa. Mutta sen tekstin paikka olisi jossakin muualla.

Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media