Jorma Riihimaa, OH8PX – Radioharrastus vei akateemiselle uralle radioastronomian eturiviin

Dosentti Jorma Riihimaa, OH8PX Suomen radiohistoriallisen seuran syyskokouksessa 18.10.1997 Lylyn Viestivarikon upseerikerholla kertomassa radiotähtitieteen saavutuksista ja virtauksista. Paikalla oli n. 50 kiinnostunutta kuulijaa. Kuva: RJA.

OT Jorma Riihimaa, OH8PX, ex -2YX ja -6PX (1929-2011) tiesi jo varhain, että taivaan tähtien radioäänet ohjaisivat hänen valintojaan ja elämänpolkuaan. Kotona Ilmajoella alkanut tähtitieteen ja radioamatööriharrastus sekä isän perintönä saatu kiinnostus radiotekniikkaan vei hänet korkeakouluopintoihin. Teekkari Riihimaa ilmoittautui myös radiotähtitieteen tutkimusryhmään. Tämä valinta ratkaisi hänen tiensä kansainvälisestikin tunnustetuksi ja menestyneeksi radiotähtitieteen tutkijaksi ja opettajaksi. Jorma Riihimaan tutkimukset ja julkaisut Jupiterin radiopurkauksista edustavat edelleen alansa huippua.

Tapasin Jorma Riihimaan virallisesti ensimmäisen kerran toukokuussa 1965, jolloin hän piti mielenkiintoisen esitelmän radioastronomian historiasta kolmen kerhon VHF-päivillä Helsingissä. Jorma oli aina valmis kertomaan kuulumisia oman tieteenalansa kehityksestä. Tässä tilaisuudessa 23.5.65 tehtiin myös näköradiohistoriaa: ensimmäinen onnistunut väri-tv-kokeilu Suomessa. Kokeen järjesti AGAn radioamatörit Tage Lönnforsin, ex OH2AZP johdolla välillä Kumpulantie – Mechelinkatu, Pauligin huvila. Tästä on kerrottu tarkemmin toisaalla tällä palstalla.

Toistamiseen Jorman apua tarvittiin Suomen radiohistoriallisen seuran syyskokouksessa 1997 Lylyssä, jossa hän jälleen kerran esitelmöi radioastronomian sen hetkisestä tutkimuksesta ja saavutuksista. Jorma oli jo varhain liittynyt SRHS:n jäseneksi, jäsennumero oli 134. Hän kirjoitti perustavaa laatua olevan artikkelin ”Arvid Riihimaan radiot” SRHS-jäsenlehteen 2/97 isänsä radionrakentelusta 1920-luvulla. – Se oli samalla kunnianosoitus kaikille vanhan ajan tee-se-itse radion rakentelijoille.

Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media