Kokenut ja empaattinen veteraani opasti vasta-alkajia radioamatööreiksi

OT Pauli Korhonen, OH6NE kesämökillään 1983 C-asemalla kotimaan yhteyksiä tavoittelemassa. Kuva: E. Juhantie, OH6XK.

Kiitollisin ja lämpimin ajatuksin muistelen radioamatööripolkuni alkutaivalta ja oppi-isääni Pauli Korhosta, OH6NE (1907-2000) Jyväskylässä aivan 1950-luvun alussa. Olin aloittanut ammattikoulun radioasentajalinjan syksyllä 1950. Poljin kouluun fillarilla Valimonmäeltä ja usein Pitkäkatua pitkin. Olin jo paikallistanut Paulin omakotitalon ja antennit pihan perällä. Kerran pysähdyin portille ja kysyin pihalla olevalta mieheltä, että onko hän kuus niilo eemeli, kyllä oli, ja esittelin itseni kuuntelija-amatööriksi OH6-307 ja ojensin hänelle QSL:ni. Pauli silmin nähden ilahtui ja pyysi peremmälle. Siitä alkoi veteraanin ja noviisin ystävyys ja yhteistyö, jonka ansiosta polkuni radioamatööriksi huomattavasti silottui.
Pauli oli vanhan Liiton miehiä, jonka radioharrastus oli alkanut jo 1920-luvun alkupuolella kelloseppämestari Edvin Kytölän, OH6NA opissa. Muutamaa vuotta myöhemmin Pauli oli mukana käynnistämässä keskisuomalaista yleisradiotoimintaa. Ensimmäisen ra-lupansa Pauli sai 1928. OT Pauli oli mukana perustamassa Keski-Suomen Radioamatöörit ry:tä, OH6AD ja järjestämässä kerhon ensimmäisiä luokkakokeita 1963. Suomen sotien päätyttyä hän kuului niiden luottomiesten joukkoon, jotka Reino Hallamaan toimesta muodostivat maahamme salaisen ”kaiken varalta” -viestiverkon. Näistä asioista Pauli ei koskaan kertonut minulle halaistua sanaa missään yhteydessä. Vaitiololupaus oli annettu.
Eräs kaunis toukokuun pyhäaamu 1951 muistuu mieleeni erityisesti. Olimme sopineet Paulin kanssa, että tulemme workkimaan pyhäaamuna jenkkejä kahdella kympillä. Tulimme koulukaverini Järvisen Unton kanssa Paulin pihalle. Koputtelimme ikkunaan n. klo kuuden aikaan. Pauli tuli unisena ja sanoi, että menkää vaan pihan perällä olevaan radiomökkiin ja workkikaa omin avuin, minä jatkan vielä unia, sanoi Pauli. Näin me Unton kanssa teimme ja rigit viriteltyämme saimme lokiin muutaman W6-aseman cw:llä. – Aloimme uskoa, että piakkoin olisimme valmiita tutkinnon suorittamiseen. Niinhän sitten omalla kohdalla kävikin kesän lopulla -51 ja sain ensimmäisen kutsuni OH6QS.
Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media