Radioamatööri puolusti isänmaataan esimerkillisesti

Veikko, OH2RD Kakkosten Kerhon kesäleiriasemalla Solvallan mäellä heinäkuussa -63 päivystämässä kahden metrin asemaa, jolta pidettiin ensimmäiset 144 MHz:n cw-yhteydet Suomesta UP- ja UQ-maahan. Kuva: OH2HK.

 
OT Veikko Halme, OH2RD (1923-2009) sai ensimmäisen radioamatöörilupansa 1952 asematunnuksella OH3RE, asuinpaikka oli silloin Kärjenniemi, Valkeakosken tuntumassa. Valkeakosken Radioamatöörit ry:n täyttäessä 53 vuotta kerho kutsui OT Veikon kunniajäsenekseen v. 2006. Perusteluissa painotetaan Veikon esimerkillistä ja aidon ham spiritin sävyttämää toimintaa radioamatööriyhteisössämme.
 
Helsinkiin muutettuaan Veikko osallistui aktiivisesti Kakkosten Kerho ry:n toimintaan. Monet muutkin kerhot, varsinkin kesäleirien aikaan, saivat Veikon mieluisaksi ja odotetuksi vieraakseen; hyvän tuulen ja hauskojen juttujen lisäksi Veikolla oli aina jokin hyödyllinen tuliainen kerholaisten käyttöön. Veikko oli luonnostaan radioamatöörien eri tilaisuuksien ilopilleri.
 
Veikko Halme suoritti kv. radiosähköttäjätutkinnon keväällä 1951, SR662, ja palveli sitten viiden vuoden ajan suomalaisilla rahtilaivoilla ”kipinänä” maailman merillä seilaten. Teknillisen koulun sähkötekniikan opinnot suoritettuaan Veikko erikoistui röntgenlaitteiden asennus-, kunnossapito- ja huoltotehtäviin, ensin Röntgentekno Oy:ssä ja yhtiön fuusioitumisen jälkeen Orion-yhtymän Medion Oy:ssä. Työuraa kesti lähes 27 vuotta aina eläkkeelle siirtymiseen saakka.
 
Veikko kutsuttiin rintamapalvelukseen keväällä 1942. Hän sai radiomiehen peruskoulutuksen Viestikoulutuskeskuksessa Karkussa. Sota jatkui Veikon kohdalla Ruben Laguksen johtaman PsD:n JPr:n 1. viestikomppaniassa, jossa viestimiehet ylennettiin heinäkuussa -44 jääkäreiksi. Puolustusvoimain Ylipäällikkö myönsi jääkäri Veikko Halmeelle sotilaallisista ansioista 2. luokan Vapaudenmitalin 5.7.1944.
 
Perusteluissa paljastuu Veikko Halmeesta olennaisimpia piirteitä. ”Taistelujen aikana toiminut JP3:n mukana radioryhmän johtajana rauhallisesti ja hyvin tuloksin. Oli aina valmis rakentamaan asemansa tarvittavalla hetkellä luoti- ja kranaattitulesta välittämättä.” – Tämä mitali tiesi oikean paikkansa.
 
Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media