Karavaanariksi syntynyt ei kahta vaihda, ja se toinen on…

Vuosi toisensa jälkeen Heiska, OH2XU suuntasi kulkunsa matkailuvaunuineen ja kavereineen eri kesäleireille ympäri Suomea. Tämä kuva on Räyskälän leiriltä 1995. Kuva: OH2HK.

 
Heimo ”Heiska” Lumo, OH2XU (1920-2010) tunnettiin juuri sellaisena kuin otsikkokuva antaa ymmärtää. Hötkyilemätön, ystävällinen, avulias, hyväntuulinen juttuisa seuramies, jonka matkailuvaunun ovet olivat aina kutsuvasti auki noin kuvaannollisesti. Jos jollakulla oli aito hamssihenki ominaisuutenaan, hän oli juuri OT Heiska.
 
Itse muistan Heiskan jo 50-luvulta Kakkosten Kerhon tilaisuuksista, kuten kesäleireiltä kuukausikokouksista, pikkujouluista ja varsinkin remonttitalkoista Kajanuksenkatun ja Valpurintien luolia kunnostettaessa. Heiska ja Pajusen tukun pakettiauto oli hyötykäytössä monessa operaatiossa. Noilta ajoilta on jäänyt muistiin A. Pajusen käyttämä mainoslause ”Aina edullista, usein erikoista”. Monet olivat ne herkkukorit, jotka Heiska kiikutti työpaikaltaan kerhon illanviettojen arpajaisiin.
 
Eräs erikoinen episodi on tässä kerrottava. Kerho vietti pikkujoulua ravintola Robertin yläkerrassa. Kun pöytään tuotiin riisipuuro, Heiska, OH2XU ja Kirre, OH2NR halusivat maidon tilalle ehdottomasti kirnupiimää, mikä herätti yleistä hilpeyttä. Eikä siinä mitään, Heiska ja Kirre popsivat puuronsa hyvällä ruokahalulla parempiin suihin!
 
Jossain vaiheessa pienehkö porukka radioamatöörejä alkoi erikoistua RTTY:lle. Lyötiin viisaat päät yhteen ja hankittiin yhteistilauksena sopivia välineitä. Muistan tuoneeni Heiskalle yhden tuuman oskilloskooppiputken RTTY-yksikköön lähetteen tarkkailuun. Ostopaikka oli legendaarinen Barry Electronics N.Y.C. ja vuosi 1977.
 
Heiskan parhaat muistot tulivat varmaankin monilta kesäleirimatkoilta, kuten Räyskälästä, jossa oltiin maasto-olosuhteissa. Heiskan leirikavereista muistuu mieleen ainakin Viitasen Pekka, OH2ZY, Kaarelan Oke, OH2NP ja Eklöfin Leif, OH2BAQ. Mehevimmät jutut kerrottiin iltakahveilla matkailuvaunun telttatuoleissa mukavasti istuen.
 
Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media