Moottorikelkalla kairassa workkien ja kalastaen

Matti Kuivila, SM2DVT, OH2WW

Hamssiveli Matti Kuivila SM2DVT, OH2WW (1929-2006) asui 1950-luvun alussa Helsingissä, Hakaniemessä. Siis ”Hagiksen kundeja” stadin slangilla ilmaistuna. Olimme molemmat jäseniä Kallion radiokerhossa, johon kuuluivat myös mm. OT Frans Mäkelä, OH2OG (SK), Antti Silander, OH2MB (SK) ja Reiska Raita, OH2WZ. Seuraavassa asunnossa, Fleminginkadulla Matilla oli sloping dipoli, ja sillä tuli kivasti esim. 40 metrin dx:iä.
Matti kuului myös retkeilykerhoon, jonka toimintaan hän otti ahkerasti osaa. Minäkin olin mukana muutamilla retkillä, joista eräs suuntautui hieman epätavanomaiseen kohteeseen, nimittäin Helsingin Yliopiston anatomian laitokselle. Mieleen se joka tapauksessa jäi ja vahvasti.
Matti muutti 1950-luvun lopussa työn perässä Ruotsiin, Gällivaaraan, jossa hän asui kuolemaansa saakka. Heti kun suomalaisille Ruotsissa oli mahdollista hankkia radioamatöörilupa, hän sai 60-luvun keskivaiheilla kutsun SM2DVT, jolla hän oli tuttu monille hameille Suomessa ja muualla maailmalla. Hän säilytti myös suomalaisen kutsunsa OH2WW, jota käytti Suomessa käydessään. SSA:n kevätkokouksessa Luulajassa 2006 hän sai lisäksi erikoiskutsun SH2WW, jolla kuitenkin ehti ottaa vain muutamia kusoja.
Matti piti Lapista ja kun ihmettelin hänen muuttamistaan pohjoiseen, hän sanoi, että kylmäkin siellä on paremmin kestettävää kuin Helsingin kylmä kosteus – ja pimeässäkin pystyi näkemään kätensä – jota ei Helsingin seudulla kyennyt näkemään. Mieleen jäi myös kerta, jolloin Ruotsin matkan lopuksi kotiin palatessamme jouduimme ajamaan Pohjanlahden ympäri, kun Kapellskärin lautta ei kulkenut lakon takia. Matti kehoitti käymään heillä ohi ajaessamme, kun heille ei olisi pitkä matka rannikolta ajaa. Olimme silloin Piteåssa ja karttaa katsoessamme totesimme, että Gällivaaraan oli parisensataa kilometriä ja takaisin toiset, joten jatkoimme matkaa kotiin päin. Niinpä niin, matkojen pituus on suhteellista ja käsitys siitä hieman erilainen Lapissa kuin etelässä.
Matti ajeli ahkerasti moottorikelkalla kairassa ja otti sieltä kusoja mm. jenkkeihin, jotka eivät olleet uskoa millaisen vasta-aseman kanssa olivat yhteydessä, ja mikä oli sen sijainti. Matti oli myös innokas kalastaja ja oli kehitellyt telttaansa vaneripohjan, jossa oli luukku kalastamista varten. Vaikka järvellä kävi millainen puhuri tahansa, kalastaminen oli mahdollista lämpimässä teltassa lepäillen.
Matin viimeisinä vuosina tapasimme Suomessa kesäleireillä, joissa kuuntelimme esitelmiä, ihmettelimme maailman menoa ja ostelimme tarpeetonta tavaraa kirpputoreilta.
Matti sai kairasta sitten jonkin pöpön, joka aiheutti jatkuvaa kuumeilua ja heikensi hänen vastustuskykyään. Vuoden 2006 kesäleirille hän ei enää jaksanut saapua. Hamssiveli ja hyvä ystävä Matti Kuivila, SM2DVT, OH2WW tuli matkansa päähän marraskuussa 2006.
Pertti Kantanen, OH2VZ

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media