Komponenttikaupan yrittäjänä menestynyt ahertaja

OT Pena omimmassa ympäristössään komponenttilaatikoiden ja hyllyjen täyttämässä myymälätilassa. Kuva: Raimo Sjöberg.

 
Pentti ”Pena” Honkanen, OH2AVL, ent. OH2BTB, (1950-2014) tuli matkansa päähän vakavan sairauden murtamana alkuvuodesta 2014. Ainakin kaikki elektroniikan rakentelijat, niin harrastajat kuin ammattilaiset, muistavat OT Penan hänen perustamastaan Partco Oy:stä, jossa oli tarjolla runsain mitoin elektroniikan komponentteja ja työkaluja joka lähtöön.
 
Pena oli aloittanut opiskelut TKK:ssa Otaniemessä, mutta opinnot jäivät, kun työelämä tarjosi monipuolisia haasteita ja mahdollisuuksia jo opiskeluajan alussa. Itse tutustuin Penaan hänen työskennellessään Radioduo Oy:ssä, joka sijaitsi menneiden aikojen kuuluisalla ”tyttökadulla” osoitteessa Annankatu 12.
 
Siihen aikaan hän toimi myös tiskijukkana parissa tanssiravintolassa Vantaalla. Asiaan kuului silloin olkapäille ulottuva ”rokkitukka”. Ennen oman yrityksen perustamista Pena palveli viihde-elektroniikan maahantuontia harjoittavassa yrityksessä lähinnä huoltotehtävissä. Tämän yrityksen osti sittemmin eräs suuri suomalainen konserni, joka ei kaupassa halunnut huoltoa harjoittavaa tytäryhtiötä. Niinpä Pena ja hänen silloinen työtoverinsa ostivat tämän liiketoiminnan itselleen ja nimi muutettiin Partcoksi.
 
Vaikka luulisi nimen tulleen varaosien ja komponenttien myynnistä, asia ei ollut näin. Firman perustivat aikoinaan kaverukset Pena, Anja, Raija ja Timppa, joiden alkukirjaimista nimi sitten muodostui. Yhtiö oli jäänyt odottamaan pöytälaatikkoon, josta Pena kumppaneineen sen lunasti.
 
Partco toimi aluksi kellaritiloissa Helsingin Ruskeasuolla, josta sitten muutti katutasoon Etelä-Haagan Kylänevantielle. Toiminnan edelleen laajetessa myös henkilöstömäärä kasvoi ja edessä oli muutto Pohjois-Haagaan Teuvo Pakkalantielle. Siellä olikin hyvin tilaa laajalle ja monipuoliselle komponenttivarastolle sekä suuremmalle myymälätilalle. Yleensä tupa olikin aina täynnä noutoasiakkaita.
 
Sitä kuulua radioamatöörihenkeä eli Ham Spiritiä Penalla riitti, vaikka hän ei kiireiltään juuri workkia ehtinytkään. Jossain vaiheessa hän toimitti komponenttisarjoja Juma-projektiinkin. Partcohan oli pohjimmiltaan perheyritys, jota pääasiassa pyöritti Pena vaimonsa Anjan kanssa. Yritys oli kuitenkin jo paisunut niin suureksi, että se on nyttemmin myyty ja tullaan fuusioimaan Elgood Oy:öön. Partcon myymälä jatkaa kuitenkin toimintaansa Malmilla entiseen tapaan, mutta isommissa puitteissa.
 
Pentti Leo Antero Honkanen oli juuri ehtinyt siirtyä eläkkeelle, mutta hän ei tästä ajasta saanut kauan nauttia. Jopa ensimmäinen maksettu eläke-erä perittiin takaisin! Suomusjärveltä jokin aika sitten hankittu järvenrantatila Kimppa, joka oli ihanteellinen paikka rauhallisten eläkepäivien viettoon, jäi ilman isäntää…”ei aukene tuttu ovi, ei saavu keinuun istujaa, joka kuunteli tuulten huminaa, pihapuiden sirkuttajaa…”
 
Raimo Sjöberg, OH1AYG, OH2AUS
Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media