Radioamatööri komponenttiteollisuuden pioneerina

OT Runar Öhman, EA8AIK työskenteli eläkevuosinaan myös Kanarian saarilta. Kuva: SRAL arkisto.

 
Suomen radioamatööriliiton kunniajäsen Runar Öhman, OH2OI (1910-1997) kiinnostui jo nuoruusiässä radioamatööriharrastuksesta, mikä viitoitti samalla hänen ammatillisen uransa ensin teletekniikan ja myöhemmin radiotekniikan ja elektroniikan pariin.
 
Vanhempi amatööripolvi varmaankin muistaa OH2OI:n sodanjälkeiseltä ajalta 40 metrin AM-turinoista, Evoxin kidemikrofoneista, äänirasioista ja Runarin suunnittelemasta kaksoissuperista Evox 110, jonka prototyyppiä esiteltiin ensimmäisen kerran Helsingin radionäyttelyssä syksyllä 1949. Seisoin itse vieressä, kun Runar selosti vastaanottimen tekniikkaa ja rakenteita. Kaksois- ja kolmoissuperit olivat vasta tulollaan radioamatöörikäyttöön yleisemmin. Tämä Evox 110 ei tietääkseni koskaan tullut sarjatuotantoasteelle.
 
Elämäntyönsä Runar Öhman teki Virkkalaan perustamansa Evox Oy:n kehittäjänä ja toimitusjohtajana lähes kolmenkymmenen vuoden ajan eläkkeelle siirtymiseensä saakka 1976. Kidemikrofoneista, äänirasioista ja paperikondensaattoreista vaatimattomasti alkaneeseen tuotanto-ohjelmaan liitettiin menestyksen siivittämänä mm. kiille-, keraamiset ja muovikalvokondensaattorit. Yhtiössä kehitetyt edistykselliset kondensaattorien käämintäkoneet olivat avaimina tuotannon moninkertaistamisessa ja kansainvälisessä menestyksessä. Evox Oy:lle myönnettiin tasavallan presidentin vientipalkinto 1976. Sitkeä yrittäjä ja innovaattori sai työstään arvoisensa tunnustuksen. – Runar Öhmania voidaan perustellusti kutsua suomalaisen elektroniikkakomponenttiteollisuuden edelläkävijäksi.
 
Eläkevuosinaan OT Runar työskenteli myös Kanarialta tunnuksella EA8AIK. Bandikeskusteluissa Runarilla oli tekniikka etusijalla ja siinä erityisesti antennit. Sotien aikana Runar palveli Reino Hallamaan johtamassa radiotiedustelun varikkokomppaniassa ollen mukana mm. kyynelradion kehitystyössä. Sotien jälkeen Runar Öhman oli Hallamaan luottomiehenä kaiken varalta perustetun salaisen viestiverkon jäsen.
 
Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media