Radioamatööri menestyi puolijohdetekniikan huippusuunnittelijana

Helge vieraili 1955 radioamatöörimaailman sittemmin ehkä tunnetuimman pariskunnan Iris, DL4ZB ja Lt.Col Lloyd Colvin’in, DL4ZC luona Karlsruhessa, Länsi-Saksassa. Väiski, OH2LX kirjoitti ystävästään Helgestä RA:ssa 2/1996 ja SRHS-lehdessä 4/2004. Kuva V.K.Lehtorannan, OH2LX kokoelmasta.

 
Helge Granberg, OH2ZE, K7ES (1932-1996) oli jo varsin tunnettu radioamatööri 1950-luvulla Helsingissä asuessaan. Taitava sähköttäjä ja DX-mies, joka hallitsi myös tekniikan koukerot täysin itse oppineena. Helgestä tuli legenda jo eläessään.
 
Helgellä oli Stockmannia vastapäätä Aleksilla vuokrakämppä, josta hän aikoi workkia mutta antenni puuttui. Helge veti haalarit päälleen, pani työkalut vyölle ja lankavyyhdit olkapäälle ja painui muina miehinä Stockmannin katolle, jossa kiinnitti antennin tukilangan tunnettuun valopylvääseen. Heittonarun avulla antennilanka katutason ja raitiovaunun virtajohtojen yli vastakkaiselle katolle, jossa kaveri otti sen vastaan ja niin oli twin-lead -syöttöinen windomi paikoillaan. Helgellä oli isotehoinen AM-lähetin, joten paikalliset häiriöt olivat sen mukaiset. Eipä aikaakaan, kun ao. viranomainen otti kaverin puhutteluun ja ohjeisti innokasta radioamatööriä asianmukaisesti.
 
1950-luvun lopulla Helgellä oli Semico-niminen radiotarvikekauppa Robertinkadulla. Liike myi surplus-tavaraa, Globe-merkkisiä amatöörilähettimiä ja eri paksuisia duralumiiniputkia antennirakenteluun. Muistan kaverini Salosen Paavon, OH2HZ (sk) kanssa rakentaneemme 15 metrin kolmielementtisen jagin, joka oli kevyt, kestävä ja hyvin vetävä.
 
Helge mieli maailmalle kokeilemaan siipiään, koska Suomi näytti olevan liian pieni maa hänen ideoilleen ja ajatushautomolleen. Hän siirtyi 1961 ystävien avustuksella suureen länteen, ensin GE:lle Syracuseen NY ja lopuksi Motorolalle Arizonaan. Motorolalla ollessaan Helge teki RF-puolijohdetekniikkaan liittyviä keksintöjä, joita myös patentoitiin. Hän kehitteli mm. ensimmäisiä suurtehoisia puolijohdelineaarivahvistimia. Helgen oivalluksia ja ratkaisuja esiteltiin elektroniikka-alan ammattilehdissä ja mm. QST-lehdessä. Helge Granberg palkittiin ansioistaan arvostetulla Platinum Quill Award’illa 1991.
 
Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media