Nuoruudenystävät kohtasivat toisensa radioamatööreinä

Rami, OH2LGN virittelemässä rigejä käyttökuntoon SF-Caravan vaunualueella Skepparsissa 1998. Uolevi Ranta, OH2JJI vas. tarkkailee tilannetta. Kuva: OH2LXB.

 
Raimo ”Rami” Simolin, OH2LGN (1934-2007) oli yksi niistä harvoista nuoruudenystävistä, joita olen kohdannut saman harrastusalan piirissä. Tämä tapahtui varmaankin sen jälkeen, kun Porvoon Radioharrastajat ry oli perustettu eli 29.11.1993. Hakeuduin kerhon jäseneksi, koska omat juureni ja varsinkin radiojuureni ovat Porvoossa. Oli hauska tavata Ramia nokitusten ja muistella yhdessä elettyjä aikoja sodanjälkeisessä pikkukaupungissa ja sen koulumiljöössä.
 
Ennen pitkää ryhdyimme jokseenkin säännöllisesti pureskelemaan rättiä kahdella metrillä. Muistelut ja puheenaiheet kääntyivät useimmiten ajanjaksoon 1945-1950, jolloin olimme yhtä jalkaa samalla luokalla Porvoon Yhteislyseossa. Muistelimme oppilastovereitamme ja muita saman koulun kasvatteja: kuka oli jo poistunut joukostamme, ja kenestä oli tullut mitäkin aikuiselämässä.
 
Oman lukunsa muisteluissa muodostivat koulun rehtori ja opettajakunta, joilla kullakin oli omat persoonalliset piirteensä. Opettajista ainakin minulla jäivät mieleen Nysä, Pulla, Ahava, Nikulainen, Amalia, Mela, Martola (luokanvalvoja), Olga, Heippa ja kippari Valtonen, jonka suomen kielen tunneilla ei uskaltanut olla osaamatta läksyjä, siksi tiukka ope hän oli. Sodan käynyt veteraani ja mukana kunnallispolitiikassa. Nauroimme yhdessä, kun mieleen muistui jonkun opettajan harmiton kommellus. – Tilannekomiikkaa usein parhaimmillaan.
 
Elämäntyönsä Raimo teki telealan ammattilaisena. Puhelinpuolen kaikki vaiheet olivat tuttuja: linjarakentaminen, ARP-NMT-verkko, poliisiradio- ja GSM-verkko tukiasemineen. Rami oli teknisesti suuntautunut niin puhelin- kuin radiopuolellakin. Arkipäivää hän höysti omanlaisella sarkastisella huumorillaan. Turinatuokiot loppuivat, mutta muistelut jatkuvat…
 
Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media