Radioamatööri ja tutkamies agentti- ja vakoiluradioiden tuntijana

Esko Jokinen omassa elementissään kertomassa Gestapo-radiosta Suomen radiohistoriallisen seuran kevätkokouksessa Lahden hiihtomuseon auditoriossa 23.3.1998. Kuva: OH2HK.

 
Esko T. Jokinen, OH3QJ (1931-2002) oli syntyjään Tampereen omia poikia. Koulupoika Esko Jokinen tuli radioharrastuksen pariin hieman erikoisella tavalla ”raastuvan kautta” 1947, kun paikallinen lehdistö kertoi pojan luvattomista radiolähetyksistä. Laitteet tuomittiin valtiolle menetetyiksi; tähän Esko totesi, että ”voihan chassis”! Tämä kuvaa hyvin hänen läpi elämän kestänyttä kiinteää suhdettaan radion kiehtovaan maailmaan.
 
Koulu- ja kokeiluvuosien jälkeen seurasi varusmiespalvelus Ilmavoimien Viestipataljoonassa ja kv. Radiosähköttäjäkurssit, jotka sitten veivät Eskon seilaamaan vuosiksi maailman merille. Radiosähköttäjänä eli kipinänä ollessaan Esko rakenteli innokkaasti radio- ja tv-laitteita aikana, jolloin tv-toiminta meillä vielä otti haparoivia ensi askeliaan. Näistä Eskon kokeiluista on julkaistu omakohtainen postuumi ”Unelmista totta” -artikkeli SRHS-jäsenlehdessä 4/2002. Artikkelista paljastuu, että Esko Jokinen oli todellinen tv-alan pioneeri.
 
Meriltä aikanaan kotiuduttuaan Esko hakeutui Teknilliseen opistoon ja sitä tietä työelämään. Ensin Oy Strömberg Ab:iin ja myöhemmin Aitovuoren tutka-asemalle, jossa hän teki pääasiallisen elämäntyönsä ja josta hän sitten siirtyi eläkkeelle.
 
Esko Jokinen oli radiohistorian tutkimukseen vakavasti sitoutunut harrastaja, vaikka ei ollut virallisesti jäsenyyttään SRHS:ssa vahvistanut. Se ei ollut esteenä hänen radiohistorian harrastukselleen, sillä hän asetti tietonsa ja taitonsa julki Seuran kokouksissa esitelmöidessään mieliaiheestaan agentti- ja vakoiluradioista eri aikakausina. Jos muistan oikein, hän sukelsi Näsijärven pohjasta matkalaukkuun asennetun agenttiradion, joka lienee ollut jäänne sodanaikaisesta vakoilutoiminnasta tai sodanjälkeisestä asekätkennästä. Insinöörimajuri evp Esko T. Jokinen oli muutoinkin ekstriimien lajien harrastaja: parin kilometrin uinnit ja kympin juoksu vähintään kerran viikossa ei ollut hänelle mitenkään ylivoimainen suoritus.
 
Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media