Radioamatööri projekti-insinöörinä suuren hiilivoimalan säätäjänä

Aarni Somerikko, OH2IM workkimisympäristössään 75-vuotispäivänään 2006. Kuva perhealbumista.

 
Aarni U. Somerikko, OH2IM, OH2KQG (1931-2014) oli aikanaan leipätyössään Hanasaaren hiilivoimalassa osaltaan varmistamassa helsinkiläisten lämmön ja sähkön saantia. Hänen vastuualueenaan oli laitoksen mittaus- ja säätötekniset toiminnot. Melkoinen powerpakki kerrakseen.
 
Tämän tilanteen kävimme IRC:n joukolla tarkastamassa lokakuussa 1994. Aarni kun oli myös Itäkeskus Radio Clubin jäsen, hän oli järjestänyt tutustumiskäynnin Helsingin kaupungin energialaitoksen Hanasaaren B-voimalaitokseen. Meitä oli kahdeksan IRC:n ukkelia ihmettelemässä suuren laitoksen toimintaa. Mikko Simes HKE:ltä toimi oppaanamme. Syksyllä -95 IRC teki ekskursion n. kymmenen jäsenen voimalla tiedekeskus Heurekaan, jonka radioamatööriasemat ajettiin sittemmin alas päivystäjien puutteen ja kalliiden kustannusten takia. Aarni oli mukana myös tällä matkalla.
 
OT Aarni oli aktiivinen radioamatööri eläkepäivinään: signaali lähti eetteriin Hallan mailta, kuten hän itse asian ilmaisi. Hän oli usein mukana CRC:n lounailla, Kakkosten kerhon tilaisuuksissa ja SRAL:n tapahtumissa. Tärkein rooli hänellä oli omassa kerhossaan, Helsingin Energian Radiokerhossa, OH2HKE, jossa hän vastasi koulutustoiminnasta hänelle ominaisella leppoisalla ja selkeällä tavallaan.
 
Kansalliskirjaston luetteloista löytyy myös Aarnin kirjoituksia 60-luvun Tekniikan Maailmasta: Veneiden valot, Sähköinen lämpömittari, Moottoriveneen nopeusmittari, Lämmitysöljymäärän mittari jne. Kirjoitukset heijastavat Aarnin kiinnostuksen kohteita ja ominta osaamisaluettaan mittaustekniikassa. Aarni osallistui eläkevuosinaan myös Hanasaari A-voimalan purkuvaiheen dokumentointiin. Patenttiluetteloista voi todeta Aarni Somerikon kuuluneen tiimiin, joka kehitteli hiilenpolttoon liittyvää mittaustekniikkaa.
 
Juhani Lehtosaari, OH2MD kirjoitti OH2HKE:n puolesta muistosanoissaan Aarni Somerikolle RA:ssa 10/2014: ”Aarni oli oppi-isämme, jonka johdolla tapahtuneessa opiskelussa on moni kerholainen saanut radioamatöörin pätevyyden ja joka on ollut ideoimassa monia asioita, joita yhdessä kerhoilloissa toteutettiin. Nämä erilaiset tempaukset ja toiminta-aktiivisuudet säilyvät muistoissamme.”
 
Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media