Vuonna 2017 tallennettua radioamatöörihistoriaa

Radio OH -lehtiä.
Radio OH -lehtiä. Radio OH oli Suomen Radioamatööriliiton ja Suomen Radiosähköttäjäliiton yhteinen lehti, jota julkaistiin 1932–1949.

LAHJOITUKSET

 • Olavi Uotila, OH2DW, lahjoitti 2 kpl SRAL:n kesäleiri-postileimaa (1969, 1983) ja QSL-kortin.
 • Raimo Sjöberg, OH1AYG, lahjoitti Olle Hellstenistä (OH2LP) ottamansa 85-vuotisvalokuvan.
 • Kalervo Korjus, OH2CX, lahjoitti Radioamatööri-lehdet vv. 1950–2016, sidotut Nuori Voima -lehdet vv. 1921–1926, Radio OH -lehdet vv. 1932–1949, Kansainvälinen Viestityskirja vuodelta 1931.
 • Kimmo Ståhlberg lahjoitti setänsä Helge Ståhlbergin (OH2RM) QSL-kortteja, asemapäiväkirjoja sekä muutaman setänsä saaman awardin.
 • Heikki Antman, OH2BGC / OH7ND, lahjoitti isänsä, Leo Antmanin, OH7ND, kortteja, kuvia, yms.

QSL-KORTTEJA

 • Kimmo Tuominen, OH1CM
 • Matti Savonheimo OH2GV
 • Elisan Radiokerho ry, OH2AQ
 • Arvo Pellonpään, OH1VK, perikunta
 • Keijo Kallion, OH6OQ, perikunta (via Thomas Anderssen OH6NT)
 • Tauno Katajan, OH2VF, perikunta lahjoitti QSL-kortteja sekä dokumentteja
 • Matti K Eskolan, OH7NW, perikunta antoi kopioitavaksi QSL-kortteja. Alkuperäiset palautetaan kopioinnin jälkeen.
 • QSL-kortteja on digitoitu 5130 kpl.

 

DIGITOITU

 • Arvo Kallion, OH2PW, perikunnan lainaamia dokumentteja ja valokuvia.
 • Järvenpään Radioamatöörit ry:n, OH2AP, lainaama kerhon 10-vuotisjulkaisu.

 

KYSELYT

Jorma Ignatius oli lukenut Radioamatööri-lehdestä numero 3 artikkelimme QSL-korteista. Kyseisen artikkelin johdosta hän otti meihin yhteyttä, hän on yksityinen historiantutkija ja keräilijä, saadakseen tietoa kokoelmissaan olevista armeijan korteista sekä kyseli mm. oliko Suojeluskunnilla paljonkin eri asemia/kortteja, onko armeijassa vielä sotilasradioamatööriasemia. Vastaukset kysymyksiin on lähetetty hänelle.
Viljo Hartmanin, OH2YA, tytär (Linnea Cohen) oli kirjoittamassa isästään Mäkkylä-kirjaan ja halusi tarkentaa joidenkin kohtien paikkansapitävyyttä kirjoituksessaan.
Matti Aarnio, OH2AWL, kyseli onko Liitolla tallella vanhoja QST-lehtiä, hän oli tekemässä ystävänsä OH0X:n kanssa selvitystyötä miten DXCC-prefiksit ovat vuosien kuluessa muuttuneet. He olivat käyneet joulukuussa 2016 ARRL:n päämajassa ja saaneet sieltä arvokasta tietoa, mutta paljon oli jäänyt selvitettävää. Jos he saavat riittävästi luotettavaa materiaalia, he tekevät DXCC-prefiksien muutoksista ehkä artikkelisarjan tai kirjan. Arkistosta löytyneet tiedot lähetettiin heille.
Timo Kiiski, OH1TH, kyseli Matti Päiviön, OH3NY, ja Erkki Haaslahden, OH1NU, kuvia sekä kirjoittamaansa muistokirjoitusta OH1NU:sta. Kuvat ja kirjoitus toimitettiin hänelle.
Kari Pentti, OH1UH, teki esitelmän Liiton kesäleirille Suojeluskunnan viestitoiminnasta ja pyysi esitelmää varten Liiton arkistossa olevista Suojeluskuntien QSL-korteista muutaman kopion.
Keijo Loisti, OH2BOZ, kyseli QSL-kortteja ja valokuvia OH2AP:n, Järvenpään Radioamatöörit ry, 50-vuotishistoriikkia varten. Arkistosta löytyneistä dokumenteista lähetettiin kopiot hänelle.
Ilmo Anttila OH2BO, Hyvinkään Radiokerho ry:n pj. kysyi kerhoillassa syntyneen keskustelun, joka liittyi Hyvinkään kaupungin 100-vuotisjuhlaan, johdosta kuka oli Hyvinkään ensimmäinen radioamatööri. Arkistosta löytynyt tieto lähetettiin hänelle.
Jenny Timonen Illume Ltd:stä kyseli Martti Juvasta arkistokuvaa, jota he halusivat käyttää tuottamassaan dokumenttielokuvassa Ihme Nokia – Matkapuhelimen tarina. Dokumentti kertoo matkapuhelimen historiasta sekä Nokian noususta ja tuhosta. Elokuvassa Jorma Nieminen kertoo Martti Juvasta, jonka yhteyteen valokuva tulisi. Kuvassa, joka oli kyselyn liitteenä, oli Martti Juvan isä Ilmari Juva. Martti Juvan kuvaa ei ole Liiton arkistossa, ja neuvoimmekin heitä kääntymään Salon Radiokerho ry:n puoleen ko. asiassa.
 

MUUTA

Suomen Radioamatööriliitto ry kuuluu jäsenjärjestönä Allianssiin. Tänä vuonna Allianssi järjesti yhteistyössä Kepan ja Sosten kanssa Järjestö100-nimisen kampanjan. Allianssi lähetti jäsenjärjestöilleen kyselyn koskien järjestöjen tärkeiksi kokemiaan saavutuksia sadan vuoden ajalta. Kyselyn pohjalta Allianssi pyysi lisäksi jäsenjärjestöiltään A4-kokoista artikkelia sekä enintään viittä (5) valokuvaa.
Edellä mainittujen lisäksi Allianssi toteutti helmikuun 2017 aikana kampanjaan liittyvän haastattelukyselyn, jossa haastateltiin joitakin Allianssin jäsenjärjestöjä. SRAL:n osalta haastattelijana oli Allianssilta Miia Ruuttula, viestintäharjoittelija.
Tekniikan museo järjesti jokavuotisen Tekniikan alan museopäivän 13.12.2017, tämän vuoden aiheena oli Tekniikan maa. Tekniikan alan museopäivään osallistuu yleensä museoammattilaisia – ja harrastajiakin. Tänä vuonna pääpuhujana oli tekniikan historiasta väitellyt Tiina Männistö-Funk. Liiton edustajana lyhyen esitelmän piti Heikki Lahtivirta, OH2LH, aiheena oli ”Radioamatööriys elämäntapana”.
 
Ritva Korjus, OH2CJ
Kalervo Korjus, OH2CX

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media