Nuorison superviikonloppu superasemalla


Monella nuorella ei ole rahaa eikä tilaa kunnon amatööriasemalle, eikä kunnollista HF-workkimista pääse maistamaan. Tätä korjattiin joulukuun alussa nuorison workkimisleirillä Elimäen Mustilassa, OH5Z:n kontestiasemalla.
Tapahtuman idea oli järjestää nuorille radioamatööreille mahdollisuus workkia matalalla kynnyksellä eri HF-modeja. Idea sai alkunsa liiton mastoturvallisuuskurssilla toukokuussa Mustilassa. Memma OH1EG, Niko OH5CZ, Peter OH5NQ ja Timo OG9X miettivät, mitä voisivat tehdä nuorten radioamatööritoiminnan hyväksi. Näin keksittiin, että kutsutaan nuoret workkimaan Mustilaan. Niko otti asian esille liiton Nuorisotiimissä, ja tapahtumaa alettiin suunnitella.
Tapahtumaa ruvettiin suunnittelemaan ja valmistelemaan jo kesällä. Piti suunnitella, miten logistiikka ja ruokapolitiikka hoidetaan, majoitusasiat ja workkimista ja muutakin ohjelmaa piti suunnitella. Tapahtuman järjesti liiton Nuorisotiimi sekä Tiiti OH3HNY ja Timo OH5KW. Nuorisotiimin Vilma OH2VT hoiti Tiitin kanssa ruokapolitiikan. Timo toimi kuljettajana viikonlopun aikana – nuorisollahan ei ole kuin korkeintaan mopokortti. Nuorisotiimin Anu OH6ME, Kati OH2FKX ja Antti OH6VA hoitivat budjetin suunnittelua ja tapahtuman mainostamista eri lähteissä.

Vilma OH2VT ja Otava OH3OT workkimassa 80 metrillä. Kuva: OH5CZ

Paikalle saapui kymmenen innokasta nuorta radioamatööriä. Viisi laskettiin leiriläisiksi, loput olivat järjestäjän tittelillä. Ikähaarukka oli 14–17 vuotta, ja amatööri-iältään nuorin oli saanut lupansa vasta helmikuussa. Ihan erityistä oli se, että järjestäjistäkin kolme oli alaikäisiä. Aivan kaikki eivät vielä tunteneet toisiaan, mutta viikonlopun aikana tämäkin korjaantui.
Workkimisviikonlopun huima kusosaldo
Viikonlopun pääteemana oli workkiminen. Kutsuna käytettiin nuorten radioamatöörien kutsua OF2YOTA (Youngsters On The Air). QSOja tuli 3513 kpl, pääosin SSB:llä, mutta myös CW- ja RTTY-kusoja pidettiin. Viikonloppuna workittiin mm. seuraavat hienot DX-maat: ZS, ZL, YB, VR, VK, J6, HK, HL, HI, DU, CO, CN.
Koko joulukuun oli käynnissä nuorison erikoiskuukausi “December YOTA Month”, ja nuoriso sai varata erikoiskutsua omaan käyttöönsä. OF2YOTA:n koko joulukuun QSO saldo oli 5602 kpl, eli suurin osa qsoista pidettiin workkimisviikonloppuna Mustilassa.


Pileupit olivat paksuja, joten välillä joutui käyttämään splittiä, jotta vasta-asemia pystyi kopittamaan paremmin. Asemia oli käytössä kolme. Pääsääntöisesti workittiin 20 m:llä, 40 m:llä ja 80 m:llä, mutta myös 15 m:llä tuli 50 qsoa ja 160 m toimi yöaikaan hyvin. 20 m asemalla oli käytössä kaksi radiota ja kahdella muulla asemalla oli yksi radio. Yhden radion asemilla oli tuplakuulokkeet, mikä mahdollisti sen, että kuusi nuorta pystyi operoimaan samanaikaisesti. Muut toimittivat QRM-managerin virkaa.
Yöaikaan, kun kusotahti ei ollut suuri, osa nuorista harjoitteli sähkötystä yhdellä asemista, sekä kopittamista että automaattiavaimella merkkien antoa. Jotakuta jäi ihan harmittamaan, kun ei kokeilleet pitää sähkötys-QSO:a, vaikka se kuulosti niin helpolta.
Henni OH1ESI ja Anu OH6ME 20m asemalla. Kuva: OH2FKX

Nuoret näyttivät nauttivan workkimisesta paljon, sillä asemat olivat lähes koko ajan miehitettynä – aamuyöstä käytiin muutama tunti nukkumassa. Nuorten palautteiden mukaan heille jäi hieno fiilis workkia isolta asemalta ja nauttia pileupeista. Eräs kertoi workkineensa ZL-aseman sunnuntai aamupäivällä 20 m:llä, ja kun vielä pääsi toisena pileupista läpi, sai siitä kovat kiksit. Nuoret lukivat myös liiton bulletiinin lauantaina. Pienten QRM-ongelmien jälkeen saatiin otettua kuittaukset 80 m:llä vastaan.
Leiriläisille workkiminen oli vaivatonta, koska Niko OH5CZ hoiti koko ajan tekniikkaa hiljaisena taustaherrana. Niko oli tullut paikalle jo torstaina laittamaan asemakokonaisuudet kuntoon. Hänellähän on pari vuotta kokemusta nimenomaan tästä Mustilan asemakokonaisuudesta. Kaksi asemaa oli paikalla jo valmiina, mutta kolmas linukoineen piti kasata paikan päällä.
Viikonlopun aikana Niko hoiti linukoiden tunaukset ja bandinvaihdot sekä antoi hyviä vihjeitä siitä, millä bandilla kulloinkin kannattaisi workkia. Niko myös vaihtoi lennosta muutaman viallisen koaksiaalikaapelin workkimisen siitä häiriintymättä. Monimutkaisella superasemalla olisivat ensikertalaiset olleet varmasti sormi suussa, jos Niko ei olisi tarkkaillut taustalta ja auttanut ilman latenssia. Jälkeenpäin tuli mieleen, että olisiko biimejä pitänyt kääntää, mutta Niko myönsi hoidelleensa hiljaa myös antennien suuntaukset!
Välillä ylös ja ulos radion äärestä
Leiriläiset mobilisoitiin kahdessa erässä tutustumaan myös toiseen Kouvolan kontestiasemaan, OH5C:hen eli Juhan OH5CW entiseen saunaan. Eipä ole ennen nähty asemalla biljardipöytää, diskopalloa tai takkatulta. DXCC-maat olivat komeasti kuitattuina katossa paraatipaikalla. Täältä kuulemma workitaan isolla nuorisoporukalla RTTY-kisoja letkeällä meiningillä. Siitä voi lukea lisää menneistä Radioamatööri-lehdistä (vaikkapa joulukuun 2017). On helppo uskoa, että Juhan aseman miellyttävään ympäristöön on helppo tulla ensikertalaisenkin, ja onhan RTTY vielä “helppo” mode mikkikammoisellekin. Miten muiden kerhojen asemista saataisiin yhtä lokoisia?
Muuhun ohjelmaan kuului muun muassa ‘’special radiosuunnistus’’. Siinä oli idea, että nuoret käyvät tutustumassa OH5Z:n antennikalustoon. Etukäteen oli tehty kartta alueesta, jossa antennit sijaitsevat. Kaukaisimmat antennit ovat 500 m päässä Ham Shackista, niin tuli siinä pieni piristävä päivälenkki. Illalla oli ohjelmassa saunomista ja pannarin tekoa.
Mukavaa yhdessäoloa
Palautteiden perusteella nuoret tulisivat ehdottomasti uudestaan vastaavaan tapahtumaan, jos sellainen joskus tulevaisuudessa järjestetään. Parasta oli rento yhdessäolo ja siihen ra-toiminnan yhdistäminen. Yhdessä tekeminen on erinomainen tapa tutustua uusiin ihmisiin, ja viikonlopun aikana nuoriso hitsautuikin entistä enemmän yhteen.
Aseman isäntä Peter OH5NQ kävi kahteen otteeseen viikonlopun aikana moikkaamassa nuoria. Hän oli kovin mielissään siitä, kuinka innostuneita nuoret olivat ja kuinka kovasti he tykkäsivät workkia. Peter kertoi sekä omasta radioamatöörihistoriastaan että Mustilan aseman historiasta. Hän toivotti nuoret tervetulleeksi uudelleen Mustilaan workkimaan, ja tämän uutisen nuoret ottivat ilomielin vastaan. Varokaahan jossakin tulevassa isossa kisassa nuorison ylivoimaa Mustilan asemalta.
Kiitokset!
Suuret kiitokset Peterille OH5NQ ja koko Mustilan tiimille, että asemaa saatiin käyttää tällaiseen nuorisotoimintaan. Kiitokset myös Juhalle OH5CW lauantaisesta esitelmästä. Suuret kiitokset Tiitille OH3HNY ja Timolle OH5KW, ilman teitä leiriä ei olisi pystytty järjestämään.
Nuorison vuosi 2018
Nuorisotiimillä on paljon ideoita tulevan vuoden tapahtumista. Maaliskuussa Ruotsin liitto SSA:n nuorisotoimikunta järjestää NOTA, Nordics On The Air, tapahtuman, jonne Suomesta on lähdössä innokas delegaatio. Kesäleirille on suunnitteilla nuorisolle omaa kivaa ja syksyllä järjestetään taas Polar-leiri kaikille nuorille. Mustilaan mennään varmasti viimeistään taas joulukuussa. Kannattaa seurata liiton tiedotuskanavia!
Artikkeli on julkaistu Radiamatöörilehdessä 1/2018
Teksti: Nuorisotiimi

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media