Toimiston tiedote 16/2018

Bulletiinitaajuudet ovat 3685 kHz ja 7070 kHz.
Bulletiinitaajuudet.

 
Toimiston tiedote 16/2018, 12.5.2018
PERJANTAIN SÄHKÖINEN VERSIO
 
Tämä bulletiini luetaan bandilla lauantaina 12.5. klo 15.00 Suomen aikaa. Bulletiini luetaan 80 metrillä Rantasalmelta OH2BRN:n asemalta. Taajuus on 3685 kHz. Bulletiinia ei lueta 40 metrillä.
 
SISÄLTÖ

 • * Mastokurssilla opit turvallisia työtapoja *
 • * Tutkintoja pidetään keskiviikkoisin liiton toimistolla *
 • * Omakutsupalvelua ollaan uusimassa *
 • * SRAL on mukana Jämi on air -tapahtumassa *
 • * Kerhotietokysely on lähetetty kerhoille *
 • * Silent key *
 • * Kerhot tiedottavat *
 • * Seuraava Perinneradiotapahtuma on sunnuntaina 3.6. *
 • * OH-MARATHON muuttuu 1.6. alkaen *
 • * Radiosuunnistusopetusta järjestetään Tampereella 12.5. *
 • * Radiosuunnistusharjoitukset Helsingissä 19.5. *
 • * Kilpailu-uutisia *
 • * Seuraava SM-osakilpailu: K.S. Sainion Muistokilpailu 20.5. *
 • * Seuraava bulletiini *

 
* Mastokurssilla opit turvallisia työtapoja *
Tarvitsevatko antennisi huoltoa, mutta mastoon kiipeämisen tiedot ja taidot eivät ole hallussa? Oletko hankkimassa mastoa ja haluaisit saada lisätietoa mastotöistä vastaisuuden varalle?
SRAL järjestää Artjärven Viestiteknisen Yhdistyksen kanssa liiton jäsenille mastotyöturvallisuuden perusteet -kurssin. Kurssi pidetään lauantaina 19.5. Artjärven Viestikalliolla.
Kurssilla opit tuntemaan varusteet ja turvalliset työtavat. Opetus sisältää teoria- ja käytännön osuuden. Mastossa suoritettavat harjoitukset ovat vapaaehtoisia ja valvottuja.
Kurssi ei anna pätevyyttä mastotöihin. Alaikäraja on 18 vuotta, mutta jos tilaa on, myös 15–17 -vuotiaita voidaan ottaa kurssille, mutta he eivät saa osallistua käytännön harjoituksiin.
Kurssin hinta on 25 euroa ja sisältää ruokailun. Ilmoittautuminen mastokurssille 13.5. mennessä.
 
* Tutkintoja pidetään keskiviikkoisin liiton toimistolla *
Liiton toimistolla järjestetään radioamatööritutkintoja keskiviikkoisin klo 14.00–18.00. Tutkintoon on ilmoittauduttava viimeistään edellisen viikon keskiviikkona Henrille, OH3JR. Omakutsu toimii. Puhelinnumero on nolla viisi nolla nolla 843 396.
 
* Omakutsupalvelua ollaan uusimassa *
Omakutsupalvelussa on ollut häiriöitä. Palvelua ollaan uusimassa lähiaikoina, joten tilanne tulee todennäköisesti paranemaan. Asiasta tiedotetaan tarkemmin projektin edetessä.
 
* SRAL on mukana Jämi on air -tapahtumassa *
Radioviestinnän erikoistapahtuma Jämi on Air pidetään 25.–27.5. Jämi Areenalla, Jämijärvellä. Areenan ja sen piha-alueen valtaavat radioamatöörit ja pienlentokoneharrastajat. Suomen Radioamatööriliitto on mukana tapahtumassa.
Alueella on erilaisia radioamatööriasemia kuten HF-asema, radioamatöörisatelliittiasema, radiosuunnistusta sekä paljon muuta mielenkiintoista radioaiheista tapahtumaa. Kansainvälisen ISS- avaruusaseman kanssa yritetään yhteyttä.
Mukana ovat myös DX-kuuntelijat, LA-puhelinharrastajat sekä muuta radioihin liittyvää harrastustoimintaa.
Tapahtumassa on hyvä tilaisuus tutustua läheisesti erilaisiin ilmailuun liittyviin harrastuksiin, kuten lennokit, laskuvarjohyppy, moottorilento, purjelento ynnä muuta. Suomen avaruustutkimusseura ry on mukana tapahtumassa erilaisine raketteineen. Mukana on myös erilaisia lentosimulaattoreita!
Paikan päällä tunnelmaa lisäävät ruokakojut sekä moninaiset markkinamyyjät. Ilmainen sisäänpääsy. Osoite on Jämi Areena, Jämintie 655, Jämijärvi. Tervetuloa.
 
* Kerhotietokysely on lähetetty kerhoille *
Kerhoille on lähetetty tällä viikolla linkki kerhotietokyselyyn sähköpostilla. Muutamalle kerholle lähetettiin kysely postitse, koska sähköpostiosoite ei ollut tiedossa.
Kyselyn täyttäminen vapauttaa kerhon liiton jäsenmaksusta. Vastausta toivotaan kerhoilta 29.5. mennessä.
Kerhotietokyselylomake
 
* Silent key *
Toimiston tietoon on tullut amatööriveljemme Seppo Tikan, OH3PI, poismeno.
Kunnioitamme Sepon muistoa hetken hiljaisuudella.
 
* Kerhot tiedottavat *
Antenninrakentelua Järvenpäässä 26.5.
Keski-Uudenmaan Radioamatöörit ry:n, OH2AP, antenninrakentelupäivä on siirtynyt viikolla. Uusi aika on lauantai 26.5. klo 10.00. Silloin OH2AP:n antenniguru Arska, OH2EC, vetää antennin rakentelusitsin tutussa paikassa Ollin, OH2OW, luona. Osoite on Torpantie 7, Järvenpää.
Tapahtuma siirrettiin, koska trappikonkkia ei saatu ajoissa. Positiivisena puolena asiassa on, että uudet konkat ovat 20 kV tasoa, joten tehonkesto ”hieman” nousee.
Tapahtumassa tehdään 80 ja 40 metrin trappidipoleja. Perusversio on 200 vatin teholle. Arska esivalmistelee trappien kelarungot, konkat, keski- ja päätyeristimet sekä tuo antennilankaa. Trapit ja antenni laitetaan vireeseen antennianalysaattorilla.
Materiaalikustannukset ovat porukkahankintana alustavasti 40–50 euroa. Syöttöjohdon kotiasemalle kukin hoitaa itse. Tavaran hankinnan vuoksi pyydetään ennakkoilmoittautumisia kerhon sähköpostiin. OH2AP:n omakutsuosoite toimii.
 
Radioamatöörikurssi syksyllä
Syksyllä Keski-Uudenmaan Radioamatöörit ry:llä, OH2AP, on tarkoitus järjestää jälleen radioamatöörikurssi. Asiasta kiinnostuneet voivat ottaa jo nyt yhteyttä Jussiin, OH3ZQ. Omakutsu toimii. Asiasta tiedotetaan tarkemmin OH2AP:n verkkosivuilla.
 
* Seuraava Perinneradiotapahtuma on sunnuntaina 3.6. *
PRT 26-tapahtuma järjestetään sunnuntaina 3.6. Tapahtuma ei ole kilpailu, vaan kunnioitus vanhoja, yli 40-vuotiaita, veteraaniradioita ja niitä käyttäneitä radioveteraaneja kohtaan. Tapahtuma on vapaamuotoinen ilman johtoasemaa.
Tapahtuma-ajat ja modet:

 • CW: kello 08.00–10.00 ja kello 12.00–14.00 Suomen aikaa
 • AM: kello 10.00–12.00 ja 14.00–16.00 Suomen aikaa.

Taajuusalueet:

 • CW: 3510–3590 kHz ja 7020–7040 kHz
 • AM: 3610–3770 kHz ja 7060–7080 kHz.

Suositus on, että alle viiden vatin teholla lähettävät perinneradioasemat sijoittuvat käytetyn taajuusalueen alkupäähän ja suurempi tehoiset loppupäähän.
Perinneradioasema voi käyttää asematunnuksen jäljessä lisäosaa /S. Mikäli laitetyyppi on ollut palveluskäytössä jo toisen maailmansodan aikana, lisätunnuksena voi olla /SA.
Vasta-asemina kaikki radioamatööriasemat, laitekannasta riippumatta, ovat tervetulleita mukaan. Myös OI-asemia toivotaan mukaan runsaslukuisesti.
Mahdolliset työskentelytarinat ja kuvat voi lähettää Karille, OH5YW, sähköpostiosoitteeseen, joka on Karin kutsu @outlook.com. Yhteenvedot julkaistaan tapahtuman jälkeen.
 
* OH-MARATHON muuttuu 1.6. alkaen *
OH-MARATHON-taulukosta poistuu 60 metrin alue ja tilalle tulee kuuden metrin alue. Muutos astuu voimaan 1.6. Muutoksen seurauksena OH-MARATHON-taulukko muuttuu yhteneväiseksi ARRL:n DXCC Challenge Awardin kanssa. Näin jokainen OH-MARATHON-taulukkoon osallistuva voi helposti verrata omia saavutuksiaan myöskin kansainväliseen tasoon.
OHDXF ylläpitää ja kehittää OH-työskentelytaulukoita . Samalla uudistetaan Radioamatööri-lehdessä julkaistavat taulukot.
 
* Radiosuunnistusopetusta järjestetään Tampereella 12.5. *
Tampereella, Pispalanharjulla, pidetään 80 metrin harjoitukset lauantaina 12.5. Harjoitusaika on kello 11.00–15.00. Harjoitusten yhteydessä on radiosuunnistuksen opetusta. Lisätietoja radiosuunnistuksesta ja harjoituksista.
 
* Radiosuunnistusharjoitukset Helsingissä 19.5. *
Lauantain 19.5. sprinttiharjoitusten paikaksi on vaihtunut Helsingin Pitkäkoski. Harjoitusaika on kello 10.00–12.00. Kokoontuminen Pitkäkosken ulkoilumajan paikoitusalueella. Osoite on Kuninkaantammentie 19, Helsinki.
 
* Kilpailu-uutisia *
Tänä viikonloppuna kilpaillaan SKCC Weekend Sprintathon, VOLTA WW RTTY Contest, CQ-M International DX Contest ja FISTS Spring Unlimited Sprint.
Ensi tiistaina 15.5. on vuorossa NAC 1,3 GHz ja ensi torstaina 17.5. NAC 70 MHz.
Ensi viikonloppuna kilpaillaan UN DX Contest, Aegean RTTY Contest, EU PSK DX Contest, King of Spain Contest, Feld Hell Sprint ja Baltic Contest.
 
* Seuraava SM-osakilpailu: K.S. Sainion Muistokilpailu 20.5. *
K.S. Sainion muistokilpailu kilpaillaan sunnuntaina 20.5. Kilpailu on osa SRAL:n HF-kilpailujen SM-sarjaa. Kilpailun järjestää OH2T.
Sainion muistokilpailun CW-osa käydään sunnuntaina 20.5. kello 0700–0759,59 UTC. SSB-osa kilpaillaan kello 0830–0929,59 UTC. RTTY-osuus puolestaan käydään kello 1000–1059,59 UTC.
Bandeina ovat 80 ja 40 metriä. Kilpailusanoma on RS(T) + juokseva numero + maakuntatunnus.
Kilpailun säännöt löytyvät Radioamatööri-lehdestä 4/2018 ja liiton verkkosivuilta.
 
* Seuraava bulletiini *
Seuraava bulletiini luetaan viikon kuluttua, lauantaina 19. toukokuuta, klo 15.00 Suomen aikaa Lapualta, OH6SRAL:n asemalta, tavanomaisilla bulletiinitaajuuksilla.
 
Toimittaja/bulletiininikkari: Annika Salmenlinna, OH2HSJ.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media