Elmeri, joka kannusti monet radioamatööreiksi

Matti puhuu mikrofoniin.
Matti Pentti radioamatööriasemallaan.

OT Matti Juhani Penttiin (1931–1998) iski radiokärpänen heti toisen maailmansodan jälkeen. Sodan jälkeen radiotarvikkeita alkoi saada eri radioliikkeistä ja AM/CW-rigit valmistettiin pääsääntöisesti itse tai modattiin sodanaikaisista surplusjäämistöistä. Matista tuli SRAL:n jäsen 26.8.1947 ja hänen radioamatööriuransa alkoi kutsulla OH2VH.
Matti suoritti armeijan vuonna 1950 Utissa Ilmavoimien viestissä. Hänen työuransa alkoi samana vuonna Teraten Philipsin tehtailta, jatkui Pohjoismaiden–Sähkö PSO:lle vuonna 1965, sieltä Hedengrenille vuosiksi 1968–1973, ja edelleen Kemiön Amer-Yhtymään vuosiksi 1978–1983, josta vielä Helsingin Energialaitos HKE:lle. Eläkkeelle Matti jäi vuonna 1996.
Matti hankki rannikko- ja avomerilaivuritutkinnot vuosina 1958 ja 1959 toimien aktiivisesti Helsingin Työväen Pursiseura ry:ssä. Hän oli myös yksi Helsingin Meripelastus ry:n perustajajäseniä 1960-luvulla. Tästä hän sai myös Tasavallan Presidentin myöntämän Suomen Valkoisenruusun ritarikunnan I luokan mitalin vuonna 1997, ”Vuoropäällikölle.”
Radioharrastus seurasi luonnollisesti myös merielämässä. Matti suunnitteli ns. meripelastusradioverkon LA-puhelimille, joilla annettiin Ilmatieteenlaitoksen avustamana säännöllisesti paikallinen merisäätiedoitus veneilijöille. Verkko mahdollisti kauko-ohjauksen sekä automaattisen selektiivikutsun testausmahdollisuuden veneilijöille.
HMPY:n perustettua meripelastustukikohdan Matosaareen, Helsingin Jollakseen, Matti oli suunnittelemassa sinne radioasemaa ja erillistä ”työmaakoppiin” sijoitettua radioamatööriasemaa. Siellä suoritettiin erinäisiä antennikokeiluja poissa kaupungin aiheuttamista QRM:stä. Matti osallistui myös pelastusalusten radiokaluston päivittämiseen – radioamatöörikalustoa unohtamatta.
HKE:n Radiokerho OH2AAF/OH2HKE oli  Matille tärkeä. Kerholla vietettiin aikaa melkein joka sunnuntai, olipa kesä tai talvi, ja yhteistyö OH2AA:n kanssa vapaa-ajan näyttelyissä ja Kontiomajan kesäleirillä Itäkeskuksen alueella oli Matille itsestäänselvyys. Matti oli heti kiinnostunut uusista lähetyslajeista kuten RTTY ja pakettiradio, jotka tulivat luvalliseksi 1960-1980-luvuilla. Matin sydäntä lähellä olivat myös pienet ns. QRP- radiot, kuten roklotin ja prällä. OT Matin käsien kautta syntyi useita ns. tunturi/metsäradioita ja hän myös innoitti monta muuta mukaan rakenteluun.
Muistelijana Kari Pentti OH1UH

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media