Historia

Elmeri, joka kannusti monet radioamatööreiksi

Matti puhuu mikrofoniin.
Matti Pentti radioamatööriasemallaan.

OT Matti Juhani Penttiin (1931–1998) iski radiokärpänen heti toisen maailmansodan jälkeen. Sodan jälkeen radiotarvikkeita alkoi saada eri radioliikkeistä ja AM/CW-rigit valmistettiin pääsääntöisesti itse tai modattiin sodanaikaisista surplusjäämistöistä. Matista tuli SRAL:n jäsen 26.8.1947 ja hänen radioamatööriuransa alkoi kutsulla OH2VH.

Matti suoritti armeijan vuonna 1950 Utissa Ilmavoimien viestissä. Hänen työuransa alkoi samana vuonna Teraten Philipsin tehtailta, jatkui Pohjoismaiden–Sähkö PSO:lle vuonna 1965, sieltä Hedengrenille vuosiksi 1968–1973, ja edelleen Kemiön Amer-Yhtymään vuosiksi 1978–1983, josta vielä Helsingin Energialaitos HKE:lle. Eläkkeelle Matti jäi vuonna 1996.

Matti hankki rannikko- ja avomerilaivuritutkinnot vuosina 1958 ja 1959 toimien aktiivisesti Helsingin Työväen Pursiseura ry:ssä. Hän oli myös yksi Helsingin Meripelastus ry:n perustajajäseniä 1960-luvulla. Tästä hän sai myös Tasavallan Presidentin myöntämän Suomen Valkoisenruusun ritarikunnan I luokan mitalin vuonna 1997, ”Vuoropäällikölle.”

Radioharrastus seurasi luonnollisesti myös merielämässä. Matti suunnitteli ns. meripelastusradioverkon LA-puhelimille, joilla annettiin Ilmatieteenlaitoksen avustamana säännöllisesti paikallinen merisäätiedoitus veneilijöille. Verkko mahdollisti kauko-ohjauksen sekä automaattisen selektiivikutsun testausmahdollisuuden veneilijöille.

HMPY:n perustettua meripelastustukikohdan Matosaareen, Helsingin Jollakseen, Matti oli suunnittelemassa sinne radioasemaa ja erillistä ”työmaakoppiin” sijoitettua radioamatööriasemaa. Siellä suoritettiin erinäisiä antennikokeiluja poissa kaupungin aiheuttamista QRM:stä. Matti osallistui myös pelastusalusten radiokaluston päivittämiseen – radioamatöörikalustoa unohtamatta.

HKE:n Radiokerho OH2AAF/OH2HKE oli  Matille tärkeä. Kerholla vietettiin aikaa melkein joka sunnuntai, olipa kesä tai talvi, ja yhteistyö OH2AA:n kanssa vapaa-ajan näyttelyissä ja Kontiomajan kesäleirillä Itäkeskuksen alueella oli Matille itsestäänselvyys. Matti oli heti kiinnostunut uusista lähetyslajeista kuten RTTY ja pakettiradio, jotka tulivat luvalliseksi 1960-1980-luvuilla. Matin sydäntä lähellä olivat myös pienet ns. QRP- radiot, kuten roklotin ja prällä. OT Matin käsien kautta syntyi useita ns. tunturi/metsäradioita ja hän myös innoitti monta muuta mukaan rakenteluun.

Muistelijana Kari Pentti OH1UH