Radioamatööripäivä Nautelankosken museossa 11.8.2019

Nautelankosken museossa Liedossa (os. Nautelankoskentie 40, Lieto As.), vietetään sunnuntaina 11.8.2019 radioamatööripäivää. Lauri Nautelan museoon yhdeksättä kertaa perustettava radioasema lähettää viestejä puheella ja sähkötyksellä puolesta päivästä alkaen kolmen tunnin ajan. Operaattoreina radioasemalla ovat Jouko Lehto OH1NN ja Matti Seulanto OH1LAR. Yhteyksiä pidetään radioaseman tunnuksella OI1AX. Muita radioamatöörejä kutsutaan mukaan vasta-asemiksi.
 
RADIOASEMA NAUTELANKOSKELLA
Lauri Nautelan museoon perustettavan radioamatööriaseman OI1AX lähettävinä ja vastaanottavina radioina on kaksi uutta Japanissa rakennettua ICOM 718 –radiota (teho 100 wattia).  Viestintäkäytössä olevien radioiden lisäksi nähtävillä on VRFK, japanilainen sissiradio, korsuradio, venäläinen panssarivaunuradio, ruotsalainen laivaradio, ruotsalainen pelastusveneen hätäradio, salauskiekko Allu, Topi, Kenwood TS-520 radioamatööriradio sekä LA-puhelin.
Radiolähetysten ohella kerrotaan radioamatööritoiminnasta sekä radioamatööriksi opiskelusta. Jokaiselle museovieraalle annetaan radioamatööritoiminnan esittelylehti.
 
Radiolähetyksissä käytettävät taajuudet ovat:
CW – 3.540–3.560 kHz (sähkötys) (80 m)
SSB – 3.680–3.720 kHz (puheella) (80 m)
CW ­– 7.020–7.037 kHz (sähkötys) (40 m)
SSB – 7.060–7.085 kHz (puheella) (40 m)
 
Radiolähetykset aloitetaan sähkötyksellä (kesto 30 min), jonka jälkeen jatketaan puheella (30 min). Yhteydenpitoa jatketaan samassa järjestyksessä puolen tunnin jaksoissa vuorottain tapahtuman ajan.
 
KLO 13: RADIOAMATÖÖRIPÄIVÄN ESITELMÄT
Suomen sodanaikainen radiotiedustelu.
Suomen jatkosodan aikainen radiotiedustelu oli maailman huippuluokkaa. Tiedustelu kehittyi sodan aikana, kun saksalaisilta saatiin modernia tiedustelukalustoa. Suomen radiotiedustelu oli hyvin perillä Neuvostoliiton armeijan toimista, ja onnistui purkamaan sellaisia sanomia, että saksalaiset olivat ihmeissään. Radioiden kautta tuli muun muassa ensimmäinen tieto siitä, että Neuvostoliitto vetää joukkojaan Kannakselta.
Esitelmän radiotiedustelusta pitää Seppo Hynnä OH1EBI (Varsinais-Suomen Viestikilta).
Salauskiekko Allu
Kaukopartiotoiminta oli osa Suomen armeijan sotien aikana harjoittamaa tiedustelua. Jatkosodassa suomalaiset kaukopartiomiehet liikkuivat kaukana vihollisen selustassa. Tiedustelumatkat saattoivat kestää useammankin viikon ajan. Kaukopartiolaiset lähettivät tietoja Suomeen omaan yksikköönsä Kyynel-radiolla. Radiolähetyksiä ei voinut lähettää suorana tekstinä, vaan ne piti kääntää salakielelle. Tätä varten kaukopartiomiehillä oli repussa salauskiekko Allu, jolla sanomat käännettiin. Esitelmän yhteydessä harjoitellaan myös käytännössä salauskiekon käyttöä. Nähtävillä on myös valokopioita Kyynel-radiosta.
Esitelmän Allusta sekä käytännön harjoitukset pitää Leo Pajuvirta OH1FJ.
 
TUTUSTUTTAVISSA OLEVASTA KALUSTOSTA
VRFK (C-radio) eli ”Raili” on selässä kannettava Suomen puolustusvoimien johdolla 1940-luvulla kehitetty kaksikanavainen rykmentin/pataljoonan kenttäradio. Raililla voi viestiä sekä sähkötyksellä että puheella. Radiota valmisti turkulainen Asa Radio Oy sekä mahdollisesti Helvar Oy Ab.
Nimensä mukaisesti Korsuradio on korsuissa käytetty vapaa-ajan radionkuunteluun käytetty vastaanotin. ”Korsu” on neliputkinen, paristokäyttöinen vastaanotin, joka kattoi useita taajuusalueita. Radion erikoisuutena on laitteiston shakkilauta.
Japanilainen sissiradio on malliltaan BRC-744CY. Sissiradiot ovat yleensä sähkötysradioita, mutta tällä radiolla pystyy viestimään ainoastaan puheella. Radio on kannettava ja sen teho on 1,5–2 W. Sitä on käytetty Korean sodassa.
Topi-radio on puheradioliikenteeseen (FM) tarkoitettu kannettava lähetin-vastaanotinyhdistelmä, jonka taajuusalueet olivat 35–55 MHz. Tekniikaltaan se on 85-kanavainen radio. Topi painoi paristoilla käytettynä 12,5 kg ja akun kanssa 17,5 kg. Radion kantama oli normaaliantennilla 20 km ja marssiantennilla 6 km. Topi oli Suomen puolustusvoimien käyttämä prikaatiradio, jota valmistettiin L. M. Ericssonin tehtailla Suomessa vuosina 1955–1966.
 
RADIOASEMAN RAKENTAMINEN LAUANTAINA 10.8.2019 KLO 10 ALKAEN
Radioamatööripäivän valmistelu aloitetaan radioaseman rakentamisella.
Lauantaina 10.8.2019 kello 10 alkaen museon alueelle asennetaan HyEndFed-antenni. Tämän jälkeen aloitetaan radioaseman rakentaminen Lauri Nautelan museoon sekä yhteyskokeilut radiolla.
Antennien asennusta sekä radioaseman rakentamista voi vapaasti tulla seuraamaan.
Sunnuntaina 11.8.2019 radioaseman lähetykset alkavat klo 12 museon auetessa.
Radioasema vaikenee kello 15, jonka jälkeen radioasema puretaan.
Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita seuraamaan radioamatööripäivän viestintää, kuuntelemaan esitelmää sekä tutustumaan esillä oleviin radioihin.
Nautelankosken museo, kahvio ja puoti ovat avoinna radioamatööriviikonloppuna molempina päivinä klo 12 – 17.
Museoon, radioamatööripäivään ja esitelmään on vapaa pääsy.
 
Radioamatööripäivän järjestävät:
Varsinais-Suomen Viestikilta ry., radioamatöörit Jouko Lehto OH1NN ja Matti Seulanto OH1LAR sekä Liedon museo.
 
Lisätietoja:
radioamatööri Jouko Lehto, puh. 0400 564 871
 
Liedon museo:
puh. 050 593 1692, info ät liedonmuseo.fi, www.liedonmuseo.fi
 
Tapahtumapaikan osoite:
Nautelankosken museo, Lauri Nautelan museo
Nautelankoskentie 40
21360 Lieto As.
 
Tiedote: Terhi Ykspetäjä-Remes, museoamanuenssi, Liedon museo

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media