Radionuorten kansainvälinen YOTA-leiri Bulgariassa

Mikä ihmeen YOTA? Kyseinen sana on usein nuorison huulilla, mutta vanhemmalle harrastajakunnalle se aiheuttaa lähinnä ihmetystä. Yksinkertaisesti selitettynä YOTA:an tiivistyy kaikki IARU R1 alueen nuorisotoiminta. Vapaasti projektin sivuilta suomennettuna YOTA on “motivoitunut ryhmä kaiken ikäisiä ihmisiä ympäri maailmaa, jotka tekevät työtä tulevaisuuden radioamatööritoiminnan eteen”. Tämä ryhmä järjestää, sekä auttaa järjestämään IARU R1 alueella nuorille esimerkiksi kontestioperointimahdollisuuksia, tapaamisia sekä leirejä.
 
YOTA:n nuorille varmasti yksi tärkeimmistä, ja parhaiten ulkopuolelle näkyvistä projekteista on YOTA summer camp, eli IARU R1 laajuinen leiri. Leirillä on perinteisesti ollut osallistujina noin 100 nuorta radioamatööriä lähes kolmestakymmenestä eri maasta. Suomi on osallistunut 2-5 hengen tiimeillä näille leireille aina vuodesta 2012. Nähtynä on maita Etelä-Afrikasta Viroon, ja tämän vuoden elokuussa jatkoa listalle sai Bulgaria, tarkemmin pääkaupunki Sofian laitamilla sijaitseva Bankya. Leiri on järjestetty myöskin Suomessa vuonna 2014!
 
Tänä vuonna Suomen joukkue oli täysissä voimissaan neljän hengen edustuksella. Tätä joukkuetta johti “YOTA konkari” Anu OH6ME, joka oli ollut YOTA-leireillä aiemmin Itävallassa 2016, sekä Lontoossa 2017. Anun lisäksi tällä kertaa tiimissä oli suomea edustamassa Tia OH3TIA, Otava, OH3OT sekä Mikael OH3UAF. Kaikki Anua lukuun ottamatta olivat ensikertalaisia. Tämä onkin yksi YOTA:n tavoitteista, nuorisotoiminnan pitää olla saatavilla kaikille!
 
Leirille lähdettiin kovilla odotuksilla; aikaisemmilta osallistujilta oli kuultu pelkkää hyvää. Etukäteen tiedettiin jo, että ainakaan uusilta kontakteilta ja mielenkiintoisilta keskusteluilta ei voi välttyä, onhan yksi YOTA:n päätehtävistä yhdistää radionuorisoa. Leiriltä odotettiin myös paljon luentoja, rakentelua, sekä vierailuja radioamatöörejä kiinnostaviin kohteisiin.
 
Mitä itse leiriin sitten kuului? Tänä vuonna ohjelma perustui yhteen YOTA:n muodostavista projekteista, nimittäin Train The Traineriin. Train The Trainer -ohjelman ajatuksena on nimenomaan asioiden ja toimintaedellytysten nuorilta nuorille käytäntö. Train The Trainer -ohjelma koostuu nuorisotoiminnan ideoiden jakamisesta, sekä niiden toteuttamisen avustamisessa. 
 
Train The Traineria YOTA:lla tänä vuonna edustivat lukuisat luennot. Jokaisen maan tiimin tuli pitää lyhyt neuvoja sisältävä esittely oman means nuorisoaktiviteeteista. Lisäksi Italia, Saksa, sekä Suomi, Otava OH3OT:n johdolla pitivät pidemmät esitelmät omista aluekohtaisista, eli sub-regional leireistään. Kerrottiinpa myös Itävallan vuoden 2016 suuren kesäleirin järjestämisestä. Nuorisotoiminnan parantamiseen liittyvää keskustelua heräsi paljon sekä luentojen aikana että niiden jälkeenkin. Keskusteluista näki hyvin, että nuorilla on paljon ideoita harrastuksen tulevaisuuden turvaamiseksi.
 
Pelkästään Train The Traineria ohjelma ei kuitenkaan ollut. Mukana oli myös esimerkiksi leirin yhden pääsponsorin, saksalaisen Rohde & Schwarzin luennot mittaamisesta, ja sen tärkeydestä radioamatööritoiminnassa, sekä Mastrantin solmuihin ja harusköysiin liittyvä luento. Perinteisesti YOTA-leireillä on myös ollut käytännön harjoittelua, ja tätä edusti tällä leirillä muun muassa 2m päästäsyötettävän vertikaalidipolin sekä 20m dipolin rakentaminen. Antennien seisovat aallot mitattiin tietysti Rohde & Schwarzin tekniikkaa hyödyntäen. 

Mikael OH3UAF juottamassa balunia 20m dipoliin.

Ohjelmaan mahtui myös yhteyksien pitämistä LZ19YOTA kutsulla, tutustumista vieraiden maiden ruokakulttuureihin kansainvälisessä illassa, retki aivan lähellä sijaitsevaan pääkaupunki Sofiaan, ja kettujahti sekä high speed telegraphic -harjoituksia kuitenkaan vierailuja unohtamatta. Tämän YOTA-leirin aikana vierailtiin automaattirobotikkaa valmistavan Milaran tehtaalla, sekä kyseisen yrityksen omistamalla LZ5R kilpailuasemalla, joka on viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvanut yhdeksi Euroopan isoimmista kontestiasemista.
 
Viikko meni nopeasti. Mukaan lähti kymmenittäin uusia ystävyyssuhteita, paljon uutta tietoa harrastuksestamme, ideoita nuorisotoimintaan, sekä ennen kaikkea kipinä jatkaa. Kun vertaa muiden maiden nuorisotoimintaa Suomen vastaavaan, voi hyvällä omatunnolla sanoa, että Suomella menee nuorisotoiminnassa todella hyvin, olkaamme ylpeitä siitä! Jatkossa suomen nuoriso Nuorisotiimin johdolla tulee olemaan entistä tiiviimmässä yhteistyössä etenkin Pohjoismaiden, mutta myös koko IARU R1 alueen maiden kanssa.
 
Jäikö YOTA-kutsu workkimatta? Kiinnostaisiko haastatella nuorisoa vielä perusteellisemmin? Tähän kaikkeen on varmasti mahdollisuus! Tämänkin vuoden joulukuu on perinteiseen tapaan nuorison kansainvälinen aktivointikuukausi. Kuukauden aikana useiden kymmenten maiden nuoret amatöörit ovat aktiivisina bandeilla YOTA -loppuisilla kutsuilla. Viime vuonna näitä yhteyksiä pidettiin yhteensä hiukan yli 83 000, joten asemia on varmasti tarjolla tänäkin vuonna.
 
Toinen hyvä mahdollisuus nuorison tapaamiseen ovat vuosittain Saksassa järjestettävä Friedricshafenin radioamatöörimessut. Jälleen ensi vuonna jopa yli sata nuorta radioamatööriä ympäri Eurooppaa on messuilla mukana levittämässä nuorison sanomaa. Tule siis käymään Youngsters On The Air-pisteellä moikkaamassa nuorisoa! Myöskin suomalaisia nuoria, etenkin Nuorisotiimiläisiä saa tulla haastatteleman aina kun tilaisuus ilmenee! 
 
Suomen YOTA 2019 tiimi

Artikkeli on julkaistu Radiamatöörilehdessä 7/2019
Teksti: Otava OH3OT
Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media