Suomen Radioamatööriliiton toimiston tiedote 38/2019, 19.10.2019

Bulletiinitaajuudet ovat 3685 kHz ja 7070 kHz.
Bulletiinitaajuudet.

Tämä bulletiini luetaan lauantaina 19.10. klo 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Lapualta tunnuksella OH6SRAL.
 
SISÄLTÖ
* Radiotaajuusmääräys M4 lausunnolla *
* Liiton Syyspäivät 16.11.2019 Sastamalassa *
* Liiton hallitusvaalit 2019 *
* Nuorten OH2YOTA-workkimisviikonloppu 5.-8.12.2019 *
* Toimisto tiedottaa *
* Silent keys *
* Perinneradiotapahtuma PRT29 Itsenäisyyspäivänä *
* Viestiliikenneharjoitus 22.- 23.11.2019 *
* Viestisotaa Rukajärvellä -esitelmätilaisuus 27.10. *
* Kerhot tiedottavat *
* Kilpailu-uutisia *
* Viitosten Syysottelu 9.11.*
* Seuraava bulletiini *
 
* Radiotaajuusmääräys M4 lausunnolla *
Traficom on antanut Lausuntopyynnön radiotaajuusmääräyksen sekä luvasta vapaiden radiolähettimien yhteistaajuuksista ja käytöstä annetun määräyksen päivityksistä. Oleellisin suomalaisia radioamatöörejä koskeva muutosesitys on taajuusalueen 1240-1300 MHz kansallinen poisto amatööriallokaatioista. SRAL valmistelee parhaillaan tätä 23cm taajuusalueen poistoa vastustavaa lausuntoa.
Määräysten päivittämisen tavoitteena on edistää radiotaajuuksien tehokasta käyttöä sekä saattaa voimaan uusia eurooppalaisia taajuuksien käyttöä koskevia päätöksiä ja suosituksia. Suomalaisten radioamatöörien näkökulmasta päivitys ei täytä edellä mainittua taajuusalueen 1240-1300 MHz osalta, ja allokaation poistoa ei voi siten hyväksyä.
Traficomin esitys on erittäin vahvasti ennenaikainen ja suomalaisia radioamatöörejä syrjivä verrattuna muiden Euroopan maiden radioamatööreihin. Liitolla ei ole tiedossaan mitään muuta eurooppalaista maata, joka olisi tässä vaiheessa poistamassa 23cm amatööriallokaatiota.
Euroopan radio-, tele- ja postihallintojen yhteistyöelin CEPT on linjannut, että yhteensopivuusasiaa on huolellisesti tutkittava ennen toimenpiteitä 23cm radioamatööriallokaation suhteen. CEPT on yksiselitteisesti hyväksynyt tämän työohjelmaansa WG-SE kokouksessa Kööpenhaminassa 30.9-2.10.2019. CEPT on myös CEPT-CPG Ankaran kokouksessaan 26.-30.8.2019 valmistellut esityksen vuoden 2019 Kansainväliselle Radiokonferenssille yhteensopivuusasian tutkimisesta vuoden 2023 WRC konferenssia varten.
Sekä ITU:n että CEPT:n osalta on selvää, että radioamatööreillä tulee olla yhä pääsy 23cm taajuusalueelle. Esityksellä on myös vahva EU:n tuki. Näin ollen suomalaisen radioamatööriyhteisön tulee yksituumaisesti asettua vastustamaan 23cm taajuusalueen ennenaikaista poistoa, ettei Suomessa tehdä yhteiseurooppalaisen kannan vastaista irtiottoa.
Lausuntopyyntö ja ohjeet lausunnon antamiseksi ovat lausuntopalvelu.fi:n verkkosivuilla. Lausuntopalveluun kirjautumalla jokaisella kansalaisella ja yhteisöllä on myös mahdollisuus antaa oma lausuntonsa asiasta. Lausunnot ovat julkisia, joten SRAL suosittelee asiallista linjaa annetuissa lausunnoissa, sekä esiintymistä oikeilla nimillä. Vastausaika päättyy 17.11.2019.
Lisätietoa Liiton nettisivuilta.
 
* Liiton Syyspäivät 16.11.2019 Sastamalassa *
Liiton Syyspäivät kutsuu radioamatöörit Sastamalan Ellivuoreen 16.11.2019. Tapahtumapaikka Ellivuori Resort sijaitsee noin 50 km Tampereelta länteen valtateiden 11 ja 12 välissä. Tilat ovat kokonaan esteettömät ja yhdessä kerroksessa. Tapahtuman järjestää Tampereen Radioamatöörit ry, OH3NE.
Ohjelma
Ohjelmaan on valittu kaksi back-to-basics-tyyppistä esitelmää sekä kaksi vierailevaa tähteä. Aalto-yliopiston professori Esa Kallio vie kuulijat avaruuteen tai ainakin avaruustekniikan pariin Suomi100-satelliitin myötä. DX-liiton vierailija Jarmo, OH2GJL, kertoo kiinnostuneille AM-kuuntelijoille, miten Inarijärven pohjoispäässä sijaitseva Aihkiniemen iso kuunteluasema rakennettiin.
Pena, OH3BK, puolestaan kertaa uusille ja vanhoille APRS-käyttäjille tekniikan perusteita. Michael, OH2AUE, kertoo HF-kiertopolarisaation saloista.
Ohjelmassa on myös hallituksen kyselytunti klo 12. Ohjelma alkaa klo 9.30 ja jatkuu 15.30 alkavaan Liiton syyskokoukseen saakka
Kirpputori on avoinna klo 10–14. Pöytävaraukset ilmoittautumisen yhteydessä. Myynti tapahtuu tapahtumanjärjestäjän puolesta, josta peritään korvauksena 10 % myyntituloista, kuitenkin enintään 100 €. Kirpputorilla käy vain käteismaksu.
Pääsymaksut: 10 euroa/osallistuja, 15 euroa/pariskunta tai perhe. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Otathan käteistä mukaan!
 
Majoitus ja ruokailut
Huonevaraukset tehdään suoraan hotellista varaustunnusta SRAL2019 käyttämällä. Varausten vastaanotto jatkuu 31.10.2019 saakka. Huoneita voi varata joko suoraan hotellista puhelimella 03-51922 tai 03-51923 tai sähköpostilla sales ät ellivuori.fi. Yhden hengen huone 90 euroa/yö. Kahden hengen huone 105 euroa/yö. Majoitus sisältää aamiaisen. Hotelliin majoittuvien on mahdollista varata ruokapaketti juhlalounas + Ham dinner 60 eur.
Ellivuoren ravintola tarjoaa lauantaina juhlalounaan (25 euroa) klo 12–16. Pienempään nälkään löytyy kahvio.
Perinteinen Ham Dinner ja iltajuhla järjestetään syyskokouksen jälkeen klo 19–21:30 samassa ravintolassa. Illalliskortit (38 euroa) ostetaan paikan päältä.
 
Lisätietoja
Lisätiedot saat sivulta oh3ne.fi/syyspaiva2019/. Tapahtumaemäntänä toimii Virve, OH3VIKI, oh3viki ät gmail.com.
Lämpimästi tervetuloa!
 
* Liiton hallitusvaalit *
Suomen Radioamatööriliiton syyskokouksessa valitaan kaksi jäsentä hallitukseen kolmen vuoden kaudeksi. Vaaleissa ovat ehdolla seuraavat henkilöt äänestysnumeroineen:

  • Tiina Kela, OH8BBO, äänestysnumero 2
  • Mikael Nousiainen, OH3BHX, äänestysnumero 3
  • Veli-Matti Pappinen, OH7JEV, äänestysnumero 4

Vaalien äänestystavat ovat postiäänestys ja syyskokouspaikalla tapahtuva äänestys. Äänestysmateriaali postitetaan äänioikeutetuilla RA 08/2019 lehden mukana. Samassa lehdessä esitellään ehdokkaat. Ulkomailla asuvat liiton jäsenet voivat saada äänestysmateriaalin postitse etukäteen ilmoittamalla siitä vaalivaliokunnan sihteerille.
Ehdokkaiden esittelytekstit, äänestysohjeet sekä muuta lisätietoa vaaleista löytyy vaalisivustolta: sral.info/vaalit/.
 
* Nuorten OH2YOTA-workkimisviikonloppu 5.-8.12.2019 *
SRAL:n nuorisotiimi järjestää nuorten radioamatöörien viikonloppuleirin Mustialan OH5Z asemalla 5.-8.12.2019. Workkimisviikonlopun aikana on luvassa muun muassa HF-workkimista, erilaisia esitelmiä, saunomista, perinteinen itsenäisyyspäivän ohjelma ja yhdessäoloa. Viikonlopun aikana käytetään kutsua OH2YOTA, joka on maailmallakin tunnettu nuorten käyttämänä kutsuna, joten pileupit ovat taattuja!
Paikan päällä on täysihoito ruokien osalta ja sisämajoitus on kaikille halukkaille. Ensisijaisesti leiri on suunnattu 15-28-vuotiaille SRAL:n nuorisojäsenille. Leirin hinta on 10€, joka maksetaan järjestäjille käteisellä paikan päällä. Ilmoittautuminen on auki osoitteessa sral.info/nuoriso. Tervetuloa!
 
* Toimisto tiedottaa *
 
Tapahtumia ensi vuoden RA-kalenteriin
Liiton vuonna 2021 koittavan 100-vuotisjuhlan kunniaksi on vuodesta 2016 alkaen julkaistu vuosittain kalenteri, jonka tuotolla tuetaan Liiton historiikkirahastoa. Kalenteriin pyritään merkitsemään paitsi tärkeimmät kontestit myös tiedossa olevat radioamatööritapahtumat. Toimisto pyytääkin, että kerhot ja muut tahot, jotka järjestävät radioamatööritapahtumia vuonna 2020, ilmoittaisivat jo tiedossa olevat tapahtumansa, jotta ne voidaan lisätä ko. kalenteriin. Huom. Kalenterin tilanpuutteen vuoksi kaikkia tapahtumia ei välttämättä pystytä kalenterissa julkaisemaan. Vinkkaukset toimistolle, toimisto ät sral piste fi tai 09 562 59 73.
 
Jäsensivut
SRAL:n vanha palvelin on poistunut käytöstä syyskuun aikana ja tämän myötä poistuivat myös vanhat jäsensivut (qsp.sral.fi/members). Uusien jäsensivujen kehittäminen on työn alla kuten tähänkin asti ja uudet jäsensivut palveluineen julkaistaan heti, kun se on mahdollista. Jos haluat saada luettavaksesi jäsensivuilla jaossa olevaa materiaalia, kuten Radioamatööri-lehden vanhempia numeroita tai pohjoismaisia lehtiä, ota yhteyttä toimistoon.
 
* Silent keys *
Toimiston tietoon on tullut Heikki Inovaaran OH3UO ja Rauno Vaahlan OH2BDM poismeno. Kunnioitamme Heikin ja Raunon muistoa hetken hiljaisuudella.
 
 
* Perinneradiotapahtuma PRT29 Itsenäisyyspäivänä *
Perinneradiotapahtuma PRT29 vietetään 6.12.2019. Kyseessä ei ole kilpailu, vaan kunnioitus vanhoja, yli 40 vuotiaita veteraaniradioita ja ja niitä käyttäneitä radioveteraaneja kohtaan. Tapahtuma on vapaamuotoinen ilman johtoasemaa.
Tapahtumaan osallistuva perinneradioasema voi halutessaan käyttää asematunnuksen jälkeen liitettyä lisäosaa /S. Mikäli laitetyyppi on ollut palveluskäytössä jo toisen maailmansodan aikana, lisätunnuksena voi olla /SA. Vasta-asemina kaikki radioamatööriasemat, laitekannasta riippumatta, ovat tervetulleita mukaan. Myös OI-asemia toivotaan mukaan runsaslukuisesti.
Tarkemmat tiedot tapahtumasta Liiton nettisivuilla.
 
* Viestiliikenneharjoitus 22.- 23.11.2019 *
Pohjois-Karjalan Radiokerho, OH7AB, järjestää valtakunnallisen viestiliikenneharjoituksen pe-la 22.-23.11.2019 MPK Savo–Karjalan Joensuun koulutuspaikan tuella. Harjoituksessa testataan vapaamuotoisten sanomien välitystä OH-viestiverkossa maan eri osien välillä Winlink Express-ohjelmalla. Harjoitus sisältää myöskin HF-puheyhteyksien testausta. Monelle olisi vaihtelua kokea, että HF-digimodeilla voi välittää muutakin kuin pelkkiä raportteja FT8-tyyliin.
Ilmoittautuminen harjoitukseen MPK:n järjestelmän kautta (etäasema, ei kurssimaksua). Etäasemana voi toimia myös ilman MPK:n kurssille ilmottautumista. Ilmoittautumiset harjoitukseen osallistumisesta Tommille, oh7jjt(at)sral.fi, 14.11.2019 mennessä.
Viestiliikenneperusteet lähetetään etukäteen harjoitukseen ilmoittautuneille. Lisätietoa ja ilmoittautumiset MPK:n koulutuskalenterista.
Tervetuloa mukaan!
 
* Viestisotaa Rukajärvellä -esitelmätilaisuus 27.10. *
Sunnuntaina 27.10. klo 11-16 Lahden Radio- ja TV-museo Mastolassa järjestetään ”Viestisotaa Rukajärvellä”-esitelmätilaisuus. Esitelmä käsittelee 14. divisioonan viestitoimintaa Rukajärven suunnalla jatkosodan aikana 1941-1944. Esitelmätilaisuuden järjestävät yhteistyössä Päijät-Hämeen Viestikilta, Kaakkois-Suomen Viestikilta sekä Radio- ja tv-museo Mastola.
Lisätietoja esitelmästä tapahtuman esittelysivulla.
Tervetuloa!
 
* Kerhot tiedottavat *
 
Radioamatöörikursseja
Lahden Radioamatöörikerho ry OH3AC
OH3AC:n syksyn perusluokan radioamatöörikurssi alkaa ti 22.10.2019 klo 18:00. Kurssi kestää tiistaisin joulukuun alkuun saakka. Kurssi on tarkoitettu kaikille kiinnostuneille, mutta löytyy myös MPK:n koulutuskalenterista. Kerhon kotisivulta löytyy lisätietoja.
 
* Kilpailu-uutisia *
Tänä viikonloppuna kilpaillaan Worked All Germany Contest, JARTS WW RTTY ja ARRL EME Contest. Tänä viikonloppuna vietetään myös JOTA-JOTI, Jamboree on the Air/Jamboree on the Internet-viikonloppua. Viikonlopun aikana on äänessä lukuisia partiolaisten radioamatööriasemia eri puolilta maailmaa.
Ensi viikolla kilpaillaan tiistaina NAC 2,3 GHz + up.
Seuraavana viikonloppuna kilpaillaan CQ WW SSB.
 
* Viitosten Syysottelu 9.11.*
HF-kilpailujen SM-sarjan seuraava osakilpailu, Viitosten Syysottelu, kilpaillaan lauantaina 9.11. Lisätietoja kilpailusta löytyy SRAL:n verkkosivuilta.
 
* Seuraava bulletiini *
Seuraava bulletiini luetaan viikon kuluttua, lauantaina 26.10. kello 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Tiedote luetaan Turusta tunnuksella OH1T.
 
Toimittaja/ Bulletiininikkari: Ronja Iso-Heiko
 
 
 

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media