Radionuoret kontestikoulutuksessa Polar 2019 -leirillä

Tänä vuonna kolmatta kertaa järjestetyllä Polar-leirillä ei tällä kertaa syöty pelkästään Polar-juustoa, vaan workittiin tosissaan. Viime vuonna leiri painottui kettujahdin ympärille. Tänä vuonna, kuten otsikosta arvata saattaa, oli aiheena kontestit. 
 
Tämän syksyn Polar-leirin teemaa miettiessä ajattelimme, mistä nuoret saisivat kaiken irti, ja mahdollisesti uutta puhtia harrastukseen. Lopulta päädyimme siihen, että rakennamme leirin sen kanssa samalle viikonlopulle ajoittuvan SAC SSB -kontestin ympärille. Tämä näkyi lopulta ohjelmassa workkimisen, esitelmän, että workshoppien muodossa.
 
Aikaisin perjantaiaamuna aseman kasaaminen Keuruun sateisille rannoille sujui jouhevasti aseman suunnittelijan, Nikon, OH5CZ johdolla. Aivan yksin Niko ei kuitenkaan asemaa joutunut kasaamaan, vaan apunaan hänellä oli leiriläiset Saku, OH3BKL sekä Mikael, OH3UAF. 
 
Nikon suunnittelema asema sisälsi muun muassa kaksielementtisen 20 m yagimonobanderin kääntyvän maston nokassa, 40 metrille 4-squaren sekä paljon muuta. Aivan pienestä asemasta ei siis ollut kyse. Asemaa oli suunniteltu jo pitkään, ja monista vaiheista huolimatta leiripäivän iltana se olikin pystyssä kaikessa komeudessaan. OH2YOTA -kutsu kuuluisi viikonloppuna kauas, ja kovaa!

Nuutti OH1UBO workkimassa aamun pikkutunneilla.

Osallistujien valuessa paikalle perjantai-iltana päästiinkin jo testailemaan asemaa lauantain kisaa varten, joka workittaisiin multi-multina. Tähtäimessä tietysti mahdollisimman hyvät pisteet Suomelle! Muuten perjantai-ilta meni varsin leppoisasti jutellessa, saunoessa ja syödessä. Illan aikana liiton puheenjohtaja Tuomas OH3ERV toi myös liiton varsin kannustavat terveiset nuorille. Kiitos vierailusta!
 
Lauantaiaamu aloitettiin makoisalla aamupalalla ja valmistautumisella kontestiin. Kokenut kontesteri Niko piti nuorille kontestikoulutuksen, jossa käytiin läpi kaikki perusjutuista huippuworkkijoiden salaisuuksiin. Esitelmä oli toivottu ja mieleinen monelle niistä nuorista, joille kontestit eivät olleet vielä niin tuttuja. Vähintäänkin esitelmän jälkeen kaikki tärkeä oli selvillä.
 
Kontestin alkaessa täydellä teholla ja kaikkien kolmen operointipaikan ollessa varattuna, oli mahdollisuus opetella Vilin OH5GE johdolla dipolin puuhun saamista. Ensin käytiin läpi turvallisuusseikkoja, jonka jälkeen päästiin katsomaan, miten eri välineitä käytetään. Käytössä oli heittopaino, virveli sekä jousipyssy. Lopuksi halukkaat, monet ensimmäistä kertaa, pääsivät harjoittelemaan kyseistä radioamatöörille tärkeää taitoa.
 
Illalla workkimisen ohessa oli myös muuta ohjelmaa laidasta laitaan. Toiset tanssivat Just Dance -pelin tahtiin, toiset lauloivat Singstaria, ja kolmannet olivat missäs muualla kuin saunassa. Huhu kuului, että rohkeimmat kävivät jopa uimassa kylmässä lokakuisessa Keurusselässä. 
 
Viikonloppu meni jälleen kerran nopeasti. Heti kellon lyödessä 15 kontestin loppumisen merkiksi siirtyivät ahkerat mastomiehet purkamaan hirvinyrkki-nimistä mastoa, jossa 20 metrin yagi sijaitsi. Lukemattomien kahvikupillisten ja koko leirin työllistämisen ansiosta asema oli alhaalla kokonaisuudessaan parissa tunnissa. 
Elias OH2EP ja Niko OH5CZ ehtivät poseerata kameralle aseman purun yhteydessä. Kuten ilmeistä näkee, hauskaa oli!

Mitä leiristä ja ennen kaikkea kontestista jäi käteen? Kisassa 755 yhteyttä (leirin aikana yhteensä yli 1000), 113 multiplieria, ennakkotulosten mukaan toinen sija multi-multi-luokassa sekä tietysti Suomen kokonaispistemäärän kasvattaminen. Ennenkaikkea leiri kuitenkin oli monelle nuorelle portti kontestien ihmeelliseen maailmaan! Toivottavasti ensi vuonna nuoriso on entistä paremmin edustettuna SAC SSB -kontestissa!
 
Tätäkään leiriä, etenkään asemaa, ei olisi saatu aikaan ilman asemakaluston sponsoroijia. Kiitos OH5Z, OH5CW, OHDXF, Liedon Eränkävijät sekä monet yksityishenkilöt kaluston lainasta! Suomalaista radionuorisoa, harrastuksemme tulevaisuutta, voi tukea tarjoamalla apua tai esimerkiksi asemakalustoa lainaan lähettämällä viestiä oikealta löytyvän yhteydenottolomakkeen kautta.
 
Nuorisotiimi päivitti leirin ajan aktiivisesti @yotafinland-instagramia, josta voit käydä katsomassa enemmän kuvia leirin ajalta! Jatkossa nuorisotiimi tulee olemaan kyseisellä tilillä entistäkin aktiivisempi, jotta tekemisemme näkyy kaikille seuraajillemme myös kansainvälisesti. Ikinä ei voi kailottaa liikaa sitä, että Suomen nuorisotoiminta on kansainvälisestikin korkealla tasolla!

Artikkeli on julkaistu Radiamatöörilehdessä 9/2019

 

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media