Vieraskynä / Radiopartiotoiminta yhdistää partion ja radioamatööritoiminnan parhaat palat

OH2S äänessä SP:n suurleiri roihulta vuonna 2016, mikissä tuolloin vielä second operaattori
Nuutti, OH1UBO, joka sai kipinän radioamatööritoimintaan nimenomaan tältä leiriltä. Opastajanaan Reetta, OH1EBO.
 
Kirjoittaja: Otto OH1BPP
Viestintä on aina ollut, ja tulee varmasti aina olemaan olennainen osa partiotoimintaa. Onhan koko partion ajatuskin lähtöisin juuri viestinnästä, nimittäin niistä partioliikkeen perustaja Robert Baden-Powellin viestintään ja tiedusteluun käyttämistä pojista (scouts), joista hän sai idean koko maailmaa mullistaneelle partioliikkeelle. Viestinnän ajatus ei siis juurikaan ole muuttunut vuosien ja vuosikymmenten kuluessa, ainoastaan tekniikan tarjoamat mahdollisuudet ovat.
Ensimmäistä kertaa maailman radiopartiolaiset ovat kokoontuneet yhteen radioaalloille 1957 järjestetyssä ensimmäisessä JOTA (Jamboree On The Air) tapahtumassa. JOTAn ajatuksena on alusta asti ollut tuoda yhteen partiolaiset ympäri maailman omilta koloiltaan ja kotiasemiltaan, ikään kuin partioleirille. JOTA-JOTI (Jamboree On The Internet) on edelleen vuosittain järjestettävä radiopartiolaisten vuoden kohokohta, ja maailman suurin partiotapahtuma lähes kahdella miljoonalla osallistujalla. JOTA-JOTI onkin varmasti useimmille hameille vahvin kosketuspinta radiopartiotimintaan, useat ovat varmati workkineet JOTA:n aikaan radiopartioasemia ja on joku ehkä isännöinyt radiopartiolaisten vierailua omalla tai kerhoasemallaan.

Radiopartiossa viestintää harjoitellaan myös hamshackin ulkopuolella, tällä kertaa merellisen viestiliikenneharjoituksen merkeissä, opastajana Otto OH1BPP.

Radiopartiotoiminta on mitä mainioin partiotoiminnan muoto. Radioamatööritoiminnalla ja partiolla on paljon yhteistä ja annettavaa toisilleen ja radiopartiotoiminnassa nämä kaksi harrastetta kohtaavat luonnollisesti. Partion keskeisimpiä teemoja ovat itsensä haastamisen kautta tapahtuva kehittyminen omista vertaisista muodostuvan vartion kanssa, aikuisen tuen johdolla, uusien verkostojen luominen ja muiden auttaminen ja palveleminen. Eli toiminnan perusteethan ovat hyvin samanlaiset kuin radioamatööreilläkin!
Ja mikä olisikaan parempi tapa haastaa ja kehittää itseään kuin radioamatööritoiminta! Tarjoaahan harrasteemme lähes loputtomasti uutta kokeiltavaa ja oivallettavaa niin vasta-alkajille kuin kokeneille konkareillekin. Radiopartiotoiminnan kannalta on keskeistä, että kenen tahansa on luvallista pitää radioamatööriyhteyksiä radioamatööriluvat saaneen valvonnassa, mikä madaltaa kynnystä toimintaan mukaan tulemiseen ja mahdollistaa toiminnan kaikille ikäkausille, aina seitsemänvuotiaista sudenpennuista lähtien. Tämä mahdollistaa kipinän syttymisen jo nuorella iällä, joten kurssille ja tenttiin hakeudutaan heti, kun oma muu osaaminen sen sallii. Useimmat radiopartiolaiset suorittavatkin kurssin jo alle 18 vuotiaina.
Radioamatööritoimintaan liittyy aivan keskeisesti kansainvälisyys. Partiotoiminnassa kansainvälisyyden rooli on perinteisesti hieman erilainen, mutta silti erittäin keskeinen, lupaavathan partiolaiset partiolupauksessaankin ”–rakastaa omaa maatani ja maailmaa–”, ja yksi partioihanteista on ”rakentaa ystävyyttä yli rajojen”. Radiopartiotoiminta tarjoaa mahdollisuuden juuri tällaiseen ystävyyden rakentamiseen ja rajojen ylittämiseen omalta kololta (partiolaisten kokoontumispaikka) tai omasta kodista käsin. Toiminta siis avaa maailmaa täysin uudella tavalla, ilman tuhansien eurojen leirimatkoja; radiopartiotoiminta on loistava kotikansainvälisyyden muoto.
Ville OH1UDC ja Aleksi OH1UDE rankentamassa ensimmäistä omaa antennia Lassen OH1EVI opastuksella

 
Mitkä ne harrastusten parhaat palat sitten ovat, joita radiopartiotiminta yhdistää? Molemmissa harrastuksissa itsensä haastaminen ja kehittäminen on avainasemassa, joten sitä kautta löytyy selkeä yhteys. Radioamatööritoiminta tarjoaa partiolle loistavan alustan kansainvälisyydelle ja viestintäosaamisen kehittämiselle, kun taas partio antaa radiopartiolaisille mukavan vertaisryhmän jossa toimintaa voi toteuttaa vaihtelevissa ympäristöissä – leireillä ja purjehduksilla. Partion kohderyhmää ovat nuoret, joten itseään pääsee haastamaan oman ikäisistä koostuvan porukan kanssa. Partiolaisten kenties stereotyyppisin toiminta on ulkona leireilyä, ja mukavinta partion harrastamista se onkin! Tähän yhteyteen on radioamatööritoimintaa helppo yhdistää; monilla radiopartiolippukunnilla leireille kohoaa myös asema ja näistä asemista tuleekin yleensä hyviä pileupin kerääjiä. Etenkin suurleiriasemat tuhansien partiolaisten leireiltä ovat haluttuja keräilykohteita, eli kusot kulkevat mukavasti raikkaassa ulkoilmassa oleillen, mikä sen parempaa. JA onpa yhteyksien ainkana paljon kerrottavaa vastapuolelle kun voi kuvailla leiriarkea ja kivoja leirikokemuksia. Voisikin siis sanoa, että jos perinteinen radioamatööritoiminta omasta hamshackista alkaa kyllästyttää, tarjoaa radiopartiotoiminta uutta haastetta leiriasemien muodossa ja uudenlaisen ympäristön harrastaa mukavassa nuoressa porukassa!
Radiopartio ei siis olekaan vain mikään pienen piirin erikoisharrastus ja mystinen salaseura, vaan kaikille avointa hauskaa, nousujohteista ja mukavia haasteita tarjoavaa toimintaa. Yhteydenpidon maailmalle ei tarvitse olla pelkkää sosiaalisen median käyttöä, vaan se voi edelleen tapahtua myös suoraan toisen ihmisen kanssa. Radiopartiotoiminta on huikean monipuolinen harrastus ja ainutlaatuinen mahdollisuus partiolaisille ja radioamatööreille. Kannustan kaikkia nuoria radioamatöörejä lähtemään mukaan partiotimintaan tai ainakin johonkin radiopartiojuttuun, harrastuksilla on uskomaton määrä yhteistä ja annettavaa toisilleen.
Jos haluat liittyä mukaan partioon ja erityisesti radiopartiotoiminta kiinnostaa niin ainakin Helsingin, Tampereen ja Turun seudulla on mahdollisuuksia. Jos kiinnostuit, ole yhteydessä oh1bpp@nullsral.fi niin etsitään sinulle sopiva lippukunta!
 
OH1AS:n puskareissu Liedon Nautelankoskelle äänessä kesällä 2019. Äänessä Aleksi OH1UDE ja Opastajana Reetta, OH1EBO

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media