Liiton lausunto vapautuvan taajuusalueen 174–230 MHz käyttötarpeista

Aalto.
Määräystyöryhmä tiedottaa:
Suomen Radioamatööriliitto ry:n lausunto 30.11.2020 Liikenne- ja viestintäviraston kyselyyn vapautuvan taajuusalueen 174 – 230 MHz käyttötarpeista

Taajuusalue VHF 174–230 MHz on ollut Suomessa digitaalisen TV-toiminnan käytössä 31.3.2020 saakka. TV-käytön loputtua taajuusalueelle on mahdollista tuoda uusia käyttötapoja ja radiojärjestelmiä, joita arvioidaan nyt kansallisesti eri toimijoiden tarpeiden pohjalta.

Lausunnossaan Liitto tuo esille taajuusalueelle 1240 – 1300 MHz Suomessa radioamatööreille tulleet käyttörajoitukset. Kyseisellä taajuusalueella on ollut radioamatöörien televisiolähetystoiminnan (ATV) toistimia, jotka on jouduttu sulkemaan. Liitto esittää, että taajuusalueelle 174–230 MHz myönnettäisiin korvaavia radiolupia radioamatöörien televisiolähetystoiminnan toistinasemille.

Lisäksi Liitto esittää, että taajuusvälille 220 – 225 MHz allokoitaisiin radioamatööriliikenteelle kaista toissijaisin oikeuksin. Perusteluina ITU radio-ohjesäännössä Region 2 alueella oleva ensisijainen radioamatööriallokaatio, ja sen käyttötavat.

Uutena käyttötapana Liitto tuo esille leveäkaistaisen nopean pakettimuotoisen dataradioliikenteen (NPR). Esitetty uusi VHF taajuusalue olisi ihanteellinen leveäkaistaiselle nopealle pakettiradiolle harvaan asutussa maassamme tarvittaessa pitkiä jännevälejä. Nykyisillä VHF 50 MHz ja 145 MHz taajuusalueilla kaistanleveys on rajoitettu, eivätkä siten sovellu NPR-käyttöön.

Lausuntoon voi tutustua tästä linkistä: Liiton lausunto 30.11.2020.
Liikenne- ja viestintäviraston tiedote:
https://www.traficom.fi/fi/ajankohtaista/taajuuksia-tarjolla-tulevaisuuden-tarpeisiin-nyt-mahdollisuus-vaikuttaa

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media