Suomen Radioamatööriliiton toimiston tiedote 21/2021 12.6.2021

Tämä bulletiini luetaan lauantaina 12.6.2021 klo 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Kirkkonummelta tunnuksella OH2K.

SISÄLTÖ

 • Liiton kevätkokous järjestetään heinäkuun lopussa
 • OHFF -kohteita aktivoidaan viikonloppuna
 • OJ0C äänessä Märketilta
 • Kuudella metrillä hyviä, mutta lyhyitä avauksia
 • Radioamatöörien itse rakentamia laitteita esillä Tekniikan museossa
 • SRAL 100 -juhlatoimikunta järjestää puolivälipailapin
 • Radiokarnevaalit leiriviikonloppuna heinäkuussa
 • Uusi toiminnanjohtaja aloittanut
 • Toimisto auki heinäkuussa
 • Silent Key
 • Kilpailu-uutisia
 • Seuraava bulletiini

Liiton kevätkokous järjestetään heinäkuun lopussa

Suomen Radioamatööriliitto ry kutsuu jäsenensä sääntömääräiseen kevätkokoukseen lauantaina 24. heinäkuuta kello 11. Nettikokoukseen voi ilmoittautua liiton nettisivuilta 10. heinäkuuta alkaen.

Koronatilanteen vuoksi, kokouksen järjestämisessä on huomioitu eduskunnan toukokuussa säätämä laki väliaikaisesta poikkeamisesta yhdistyslaista sekä aluehallintoviraston asettamat kokoontumisrajoitukset.

Kokouspaikka on Helsingin Herttoniemessä. Tarkemmat tiedot löytyvät liiton nettisivuilta.

OHFF -kohteita aktivoidaan viikonloppuna

Parhaillaan bandeilla on käynnissä OHFF – aktivointitapahtuma. Lauantaina ja sunnuntaina on äänessä kymmeniä suomalaisia asemia OHFF-luonnonsuojelukohteista. Workittavissa on varmasti myös lukuisia uusia, ensimmäistä kertaa aktivoitavia kohteita, kertoo Timo OH5Y.

Workkimisen ohessa kannattaa käydä kurkkaamassa myös OHFF:n nettisivuilla. Siellä on runsaasti materiaalia puskaworkkimisesta sekä konkareiden vinkkejä varustuksesta, jos itse lähtee luontoon kusoilemaan.

OJ0C äänessä Märketilta

Märketin majakkaluoto kuhisee jälleen radioamatöörejä. OJ0C -kutsulla aktivoidaan erityisesti kuutta metriä ja yläbandeja. Kymmenen päivää kestävällä peditionilla käytetään aktiivisesti FT8 -modea. Vierailevana tähtenä on YK:n päämajan 4U1UN -asemalta tuttu, Adrian KO8SCA. Suomalaisia operaattoreita  ovat Henri OH3JR, Pekka OH2TA, Niko OH2GEK, Tapani OH5BM ja Martti OH2BH.

Kuudella metrillä hyviä, mutta lyhyitä avauksia

Kesän koittaessa myös kuudella metrillä on koettu hienoja avauksia aina Australiaa ja Etelä-Amerikkaa myöten. Aiempiin vuosiin verrattuna periodit ovat olleet kuitenkin lyhyempiä, usein vain kymmenestä kahteenkymmeneen minuuttiin, kertoo Juhani OH3SR. Hänellä on tältä kesältä kuudella metrillä qsot logissa muun muassa Australiaan ja Ecuadoriin. Taikabandille on ominaista, että parinkymmenen kilometrin päässä oleva OH-asema voi workkia vasta-aseman, vaikka omasta rigistä ei kuuluisi mitään.

Radioamatöörien itse rakentamia laitteita esillä Tekniikan museossa

Kipinästä se alkoi – 100 vuotta suomalaista radioamatöörirakentelua -näyttely esittelee radioamatöörien itse rakentamia laitteita, jotka edustavat tekniikaltaan sadan vuoden ajanjaksoa.

Näyttely on avoinna Helsingissä, Tekniikan museossa 29. elokuuta saakka. Tule tutustumaan laitteisiin, joiden taajuuskirjo ulottuu HF:stä aina mikroaalloille. Esillä on muun muassa transceivereita, lähettimiä, mittalaitteita ja pienikokoisia antenneja.

Suomen Radioamatööriliiton ja Tekniikan museon yhteistyönä toteuttama näyttely on osa liiton 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Tarkista aukioloajat Tekniikan museon verkkosivuilta.

SRAL 100 -juhlatoimikunta järjestää puolivälipailapin

SRAL 100 -juhlatoimikunta pitää puolivälipailapin ja tulee ääneen liiton juhlakutsulla OH100SRAL illansuussa perjantaina 2. heinäkuuta. Äänessä ollaan ainakin 80 ja 160 metrillä. Lisätietoja seuraavassa bulletiinissa.

Radiokarnevaalit leiriviikonloppuna heinäkuussa

Kun Liiton kesäleiri jouduttiin koronatilanteen vuoksi siirtämään ensi kesään, kokoonnumme sankoin joukoin bandeille Radiokarnevaaleihin leiriviikonloppuna 9.-11.heinäkuuta, perjantaista sunnuntaihin. Luvassa on erikoiskutsuja, juhlavia palkintoja ja yhdessäoloa radioaalloilla.

Kuten IARU:n tunnuslause kuuluu: We are Home but Never Alone! Rigiensä äärellä radioamatööri ei ole koskaan yksin.

Kesäyön Radiokarnevaaleista lisää Liiton nettisivuilla. Merkkaa heinäkuun puolenvälin viikonloppu jo kalenteriisi.

Uusi toiminnanjohtaja aloittanut

Liiton toimistolla tapahtuu kesäkuussa henkilömuutoksia. Markku OH4UI on aloittanut liiton uutena toiminnanjohtajana kuun alusta lukien. Vilma OH2VT jatkaa toimistolla osa-aikaisena projektiassistenttina vuoden loppuun muun muassa SRAL 100 -juhlatoimikunnan apuna. Ronja jää lomalle ja opintovapaalle juhannuksen alusviikolla.

Toimisto auki heinäkuussa

Liiton toimisto Helsingin Lassilassa on edelleen rakennustelineiden ympäröimä. Taloyhtiön julkisivuremontti on vielä kesken, mutta toimiston osalta kaikki ikkunat on jo vaihdettu. Vaikka sisätilat ovat vielä järjestämättä, esimerkiksi QSL-kortteja voi noutaa läpi heinäkuun maanantaista torstaihin kello 10 -14 välillä.

Silent Key

Toimiston tietoon on tullut Heikki Kedon, OH2TW poismeno. Heikki oli äänessä takavuosina mm. 4U1ITU -asemalta ja toimi aiemmin myös Liiton edustajana IARU:n kokouksissa. Hän kuoli kotonaan Ranskassa. Kunnioitamme Heikin poismenoa hetken hiljaisuudella.

Kilpailu-uutisia

Tänä viikonloppuna kilpaillaan argentiinalaisten järjestämässä GACW-kisassa, tiistaina on 70 cm:n ja torstaina kuuden metrin NAC-kisat. Ensi viikonloppuna käännetään antennit itään, kun luvassa on All Asian DX-contestin CW-osa.

Seuraava bulletiini

Seuraava bulletiini luetaan viikon kuluttua lauantaina 19. kesäkuuta kello 15 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Turusta tunnuksella OH1T.

Toimittaja/Bulletiininikkari: Markku OH4UI

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media