Suomen Radioamatööriliiton toimiston tiedote 22/2021, 19.6.2021

Tämä bulletiini luetaan lauantaina 19.6.2021 klo 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Turusta tunnuksella OH1T.

SISÄLTÖ
Radioamatööriwiki tulee
OH1-piirille etsitään QSL-manageria
Kansainvälisen avaruusaseman SSTV-tapahtuma
Ham Radio World 2021 juhannuksena
FT8 on nyt taaperoiässä
Tehdään Radiokarnevaaleista OH-kansan kesäjuhla
Märket äänessä kesäkuussa
3Y0J retkikunta Bouvetille peruttu
SRAL100 -toimikunta tiedottaa
Heinäkuu alkaa puolivälipailapilla
SRAL100 -awardit tulleet painosta
Kipinästä se alkoi – näyttely Tekniikan museossa
Tilaa Liiton Uutiskirje
Silent Key
Kilpailu-uutisia

Radioamatööriwiki tulee – haemme sisällön ylläpitäjiä!
Liiton Radioamatööriwikin valmistelu on aloitettu. Haemme innokkaita liiton jäseniä tiimiin, joka työstää wikin julkaistavaan kuntoon. Mukaan toivotaan radioamatööriteknistä tietämystä omaavia henkilöitä sekä ylläpitäjiä, jotka voisivat muotoilla, järjestää, ja oikolukea sivuja. Radioamatööriwiki toimii MediaWiki-alustalla eli samalla kuin Wikipedia eikä sen käyttö ole teknisesti kovin vaativaa.
Ensi alkuun wiki on vain sisäisessä käytössä, jolloin sitä järjestetään, muokataan, siistitään ja testataan halukkaiden kesken. Kun wikin sisältö on saatu järjestettyä, se julkaistaan, jolloin se on kaikkien radioamatööritoiminnasta kiinnostuneiden käytössä. Wikin teknisestä toiminnasta vastaa SRAL:n Verkkosivutoimikunta. Mikäli kiinnostuit lähetä viestiä osoitteeseen: verkkosivut@nullsral.fi.


OH1-piirille etsitään QSL-manageria
Laivaston Radioamatöörit OH1AJ joutuu luopumaan nykyisistä tiloistaan ja samalla kerho lopettaa OH1-piirin QSL-managerina. QSL-managerin tehtävistä OH1-alueella kiinnostuneita kerhoja tai henkilöitä, pyydetään ottamaan yhteyttä liiton toimistoon.


Kansainvälisen avaruusaseman SSTV-tapahtuma
Ensi viikolla, 21.-26. kesäkuuta järjestetään SSTV-tapahtuma nimeltään Amateur Radio on Shuttle, Mir and ISS. Lähetys kansainväliseltä avaruuasemalta tapahtuu kahdella metrillä taajuudella 145,800. Lähetyslajina on FM PD120. ISS:n radioamatööritiimi lähettää avaruusasemalta jatkuvaa kuvavirtaa maanantain aamupäivästä lauantai-iltaan. Lisätietoja löytyy googlaamalla ARISS SSTV.
Linkki ARISS SSTV Blog: http://ariss-sstv.blogspot.com


Ham Radio World 2021 juhannuksena
Euroopan suurin radioamatööritapahtuma, perinteinen Ham Radio World järjestetään juhannusviikonloppuna netissä. Koronan vuoksi suurtapahtuma Friedrichshafenissa on peruttu ja Saksan Radioamatööriliitto DARC järjestää sen sijaan korvaavaa ohjelmaa netissä. You Tubesta löytyy perusteellinen esittely virtuaalimessuista, tekijänä Michel, DL2YMR. Linkki ohjelmaan: https://www.darc.de/nachrichten/veranstaltungen/#c9487

FT-8 on taaperoiässä
Kesäkuun lopussa tulee kuluneeksi neljä vuotta siitä, kun Joe K1JT ilmoitti kehittäneensä uuden digitaalisen lähetyslajin, FT-kasin. Se on herättänyt sekä ihastusta että vihastusta amatööriyhteisössä läpi maailman. Kiistatonta on, että FT8 on tällä hetkellä suosituin lähetyslaji esimerkiksi Clublogiin ladatuissa lokeissa. Uudesta lähetyslajista ovat hyötyneet ainakin pienet asemat ja varsinkin yläbandeilla on ollut enemmän aktiviteettia myös huonojen radiokelien vallitessa.

YouTubesta löytyy Reinon, OH3MA kiitelty esitys FT-8:n perusteista. Luento on taltiointi SRAL:n toukokuisesta webinaarista. Liiton nettitapahtumat uusilla aiheilla jatkuvat kesätauon jälkeen, heti alkusyksystä. Linkki: https://www.youtube.com/watch?v=l_5dKvsG3L4

Kaikki mukaan heinäkuun radiokarnevaaleihin
Liiton kesäleirin korviketta vietetään heinäkuun puolivälissä etänä, omien tai kaverin rigien äärellä. Radiokarnevaalit pärähtävät eetteriin leiriviikonloppuna, 9.-11. heinäkuuta. OH-kansan kesäjuhlassa täytetään bandit ja kusoillaan. Luvassa on muun muassa erikoiskutsuja ja hyviä palkintoja. Kesäyön Radiokarnevaalit on myös hyvä ja pätevä syy kieltäytyä muista kesävelvoitteista leiriviikonloppuna!


Märket äänessä kesäkuussa
OJ0C on äänessä Märketilta vielä viikonlopun. Usean operaattorin voimin on oltu aktiivisia viikon verran erityisesti digimodella ja yläbandeilla. Kuudella metrillä on lyhyissä avauksissa workittu muun muassa japanilaisia. Myös esimerkiksi kolmellakympillä on ollut kova kysyntä Märket-kusoille.

Heti juhannuksen jälkeen, majakkaluodolta on viikon verran workittavissa OJ0MR, operaattorina Pertti OG2M sekä OJ0JR, operaattorina Henri OH3JR.

3Y0J retkikunnan matka Bouvetille peruttu
Hartaasti odotettu, uusin hanke päästä operoimaan Bouvetin saarelle on peruttu. 3Y0J -retkikunnan oli tarkoitus matkata saarelle vuonna 2023 ja rahoituksen keräys oli jo hyvässä vauhdissa. Syynä takaiskuun on matkaan varatun aluksen myynti uudelle omistajalle. Nigel, K6NRJ kertoi joutuneensa myymään Braveheart-aluksensa koronasta johtuvien tulonmenetysten vuoksi.
Edelleen odotetaan tietoja siitä, saako Domi 3Z9DX toteutettua joulukuuksi aikomansa maihinnousun Bouvetille. Suunnitelmasta kirjoitti kuukausi sitten jopa Wall Street Journal -lehti.

Linkki: https://www.wsj.com/articles/post-pandemic-travel-for-ham-radio-fans-as-far-away-as-possible-11620312400?

SRAL100 -toimikunta tiedottaa

Heinäkuu alkaa puolivälipailapilla
Liiton juhlavuosi on pian puolessavälissä, joten SRAL 100 -toimikunta järjestää leikkimielisen puolivälipailapin. Toimikunta tulee ääneen liiton juhlakutsulla OH100SRAL perjantaina 2.7. iltakuuden kieppeillä. Kotimaan kusoihin keskittyvässä tapahtumassa on tarkoitus workkia ainakin 160 ja 80 metrillä. Jos juhlakutsu puuttuu vielä lokistasi, nyt on mahdollisuus saada se workittua. Voit tulla myös muuten vain juttelemaan ja vaihtamaan kuulumisia. Aktivoidaan bandeja ja tavataan puolivälipailapissa 2. heinäkuuta.


SRAL100 -awardit ovat tulleet painosta
Pian alkaa puolen vuoden loppusuora kerätä sata OH-asemaa SRAL 100 -työskentelytodisteeseen. Upeat awardit ovat saapuneet painosta, joten ensimmäisiä numeroita jaetaan pian.
Olethan huomannut, että myös kuuntelijat voivat hakea todistetta. Säännöt löytyvät liiton verkkosivuilta. Jos olet radioamatööri, mutta saanut jo sata OH-asemaa workittua, voit seuraavaksi kuunnella sata.Jos haluat pitää oman pailapin ja sormet alkoivat nyt syyhytä workkia OH100SRAL-kutsulla, vielä on yli puoli vuotta aikaa varata itselle oma työskentelyvuoro. Lisätietoja kutsun varaamisesta löytyy niin ikään liiton verkkosivuilta.

Kipinästä se alkoi -näyttely on auki elokuun loppuun
Kipinästä se alkoi – 100 vuotta suomalaista radioamatöörirakentelua -näyttely esittelee radioamatöörien itse rakentamia laitteita, jotka edustavat tekniikaltaan sadan vuoden ajanjaksoa.
Näyttely on avoinna Helsingissä, Tekniikan museossa 29. elokuuta saakka. Suomen Radioamatööriliiton ja Tekniikan museon yhteistyönä toteuttama näyttely on osa liiton 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Tarkista museon aukioloajat museon nettisivuilta. Tervetuloa tutustumaan laitteisiin. Linkki: https://tekniikanmuseo.fi/


Silent Key
Toimiston tietoon on tullut Paavo Heikkilän, OH1LX poismeno. Kunnioitamme Paavon poismenoa hetken hiljaisuudella.


Kilpailu-uutisia
Kuluvana viikonloppuna on käynnissä All Asian DX Contestin CW-osa. Tulevana tiistaina kisataan kahden gigan pohjoismainen nakki. Seuraavana eli juhannusviikonloppuna voi kisata Ukrainan DX digikontestissa ja Espanjan DX-kontestin SSB-osassa.


Tilaa Liiton Uutiskirje
Liiton Uutiskirje tarjoaa noin kerran kuussa Liiton ja radioamatööriharrastuksen ajankohtaisia asioita ja kuulumisia suoraan omaan sähköpostilaatikkoon toimitettuna. Uutiskirje kokoaa radioamatööritoimintaan liittyviä asioita yhteen bulletiinia laajemmin ja tarjoaa taustaa ajankohtaisille asioille. Vastaavana toimittajana on Dimi, OH2DD. Uutiskirjeen voi tilata liiton nettisivuilta osoitteesta: sral.fi/uutiskirje. Juhlavuonna uutiskirjeen tilaajien kesken arvotaan joka kuukausi yksi SRAL 100-vuotishistoriikki.


Seuraava bulletiini
Ensi lauantaina, juhannuspäivänä ei lueta bulletiinia. Seuraava luetaan siis kahden viikon kuluttua, lauantaina 3. heinäkuuta kello 15 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Jyväskylästä, tunnuksella OH6K.


Toimittaja/Bulletiininikkari: Markku OH4UI

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media