Suomen Radioamatööriliiton toimiston tiedote 23/2021 3.7.2021

Tämä bulletiini luetaan lauantaina 3.7.2021 klo 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Jyväskylästä, tunnuksella OH6K.

SISÄLTÖ

Ensimmäiset SRAL 100 -awardit Italiaan ja Suomeen

Radiokarnevaalit ensi viikonloppuna

IARU:n kilpailu yksi vuoden tärkeimmistä

IARU:n ykkösalueen kokous lokakuussa

Liiton kevätkokoukseen netin välityksellä

Turun radioamatöörien vuosikokous

Juhlamukit viedään käsistä

Ukraina suojelee tikan

Kilpailu-uutisia

Ensimmäiset SRAL 100 -awardit Italiaan ja Suomeen

Ensimmäiset SRAL 100 -työskentelytodisteet on myönnetty. Numeroitujen awardien ykkönen postitetaan Italiaan, Milanon tienoolle. Carlo, IK2RPE lähetti hakemuksensa ensimmäisenä. Sata OH-asemaa oli hänen logissaan jo toukokuussa. Awardi numero kaksi jää tänne OH-maahan. Suomalaisista ensimmäiseksi ehätti Harry, OH2BNX Martinkylästä. Lämpimät onnittelut Carlolle ja Harrylle!

Radiokarnevaalit ensi viikonloppuna

OH-asemat rynnistävät bandeille ensi viikonloppuna, kun juhlimme yhdessä radiokarnevaaleja. Alun perin kesäleiriviikonlopuksi tarkoitettu aika, 9.-11. heinäkuuta, vietetään nyt koronan vuoksi rigien ääressä. Lähtölaukaus tapahtuu tuttuun tapaan ensi perjantaina 160 metrillä. Seremoniamestari Matti OH7SV isännöi vastaanottoa liiton tunnuksella OH2A.

Juhlinta jatkuu ensi lauantaina bulletiinin jälkeen. Erikoistunnukset OF2HQ ja OF0HQ kutsuvat kaikkia OH-asemia kusoilemaan. IARU:n kisaan osallistuva tiimi saa pisteet myös jokaisesta OH-kusosta, joten käy sinäkin workkimassa. Viime vuonna Suomen joukkue sijoittui kahdeksanneksi päämajaluokassa, nyt juhlavuonna, tähdätään kärkijoukkoon.

Radiokarnevaaleilla on luvassa myös palkintoja ja arvontoja. Tarkemmat tiedot liiton nettisivuilta ja kuluneella viikolla postitetusta, tuoreesta Radioamatööri-lehdestä.

Radiokarnevaalit: https://www.sral.fi/2021/06/10/radiokarnevaalit/

IARU:n kilpailu yksi vuoden tärkeimmistä

Maailmanlaajuinen IARU HF World Championship on yksi HF-kilpailukalenterin merkittävimmistä tapahtumista. Sen erityispiirre on eri maiden radioamatööriliittojen suuri näkyvyys. Suomea ja Suomen Radioamatööriliittoa edustavat OF2HQ ja OF0HQ, kuudella HF-bandilla, sähkötyksellä ja puheella samanaikaisesti.

Ensi viikonloppuna OF2HQ:n ja OF0HQ:n signaalit lähtevät maailmalle samanaikaisesti yhteensä kahdestatoista iskukykyisestä asemapaikasta ympäri Suomen, Brändöstä Kiiminkiin ja Vaasasta Simpeleelle. Asemilla on yhteinen reaaliaikainen loki chatteineen, joten ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua. Joukkueessa on operaattoreita sekä asemaisäntiä ja -emäntiä yli kolmekymmentä.

IARU:n ykkösalueen kokous lokakuussa

Eurooppa, Afrikka ja pohjoinen Aasia kuuluvat radioamatöörien kansainvälisen unionin eli IARU:n alueeseen numero yksi. Sen jäsenliittojen edustajille tarkoitettu työkokous on määrä järjestää lokakuun puolivälissä Novi Sadissa, Serbiassa. Kokouksessa pohditaan radioamatöörien tulevaisuuden näkymiä ja muun muassa ajankohtaisia taajuusasioita. Jäsenjärjestöjä ympäri aluetta on pyydetty kartoittamaan harrasteemme uhkia ja mahdollisuuksia sekä esittämään kantansa erilaisiin ajankohtaisiin kysymyksiin.  

Liiton kevätkokoukseen netin välityksellä

Suomen Radioamatööriliitto ry kutsuu jäsenensä sääntömääräiseen kevätkokoukseen lauantaina 24. heinäkuuta kello 11. Nettikokoukseen voi ilmoittautua liiton nettisivuilta 10. heinäkuuta alkaen.

Koronatilanteen vuoksi, kokouksen järjestämisessä on huomioitu eduskunnan toukokuussa säätämä laki väliaikaisesta poikkeamisesta yhdistyslaista sekä aluehallintoviraston asettamat kokoontumisrajoitukset.

Kokouspaikka on Helsingin Herttoniemessä.

Turun radioamatöörien vuosikokous

Turun Radioamatöörit ry:n OH1AA vuosikokous pidetään torstaina 12. elokuuta kello 18 Turun Sommelossa. Asialistalla sääntömääräiset vuosikokousasiat.

Juhlamukit viedään käsistä

Liiton satavuotisjuhlan kunniaksi valmistettu juhlamuki on tehnyt kauppansa kesällä. Tilausten suhteen kannattaakin nyt pitää kiirettä, jos haluaa varmistaa itselleen mukavan muiston juhlavuodesta.

Muurlan käsityönä valmistama muki on kestävä ja konepestävä. Emalimuki sopii hyvin myös vaativille käyttäjille ja kippistäessä kilisee kivasti. Tilaukset liiton verkkosivuilta.

Ukraina suojelee tikan

Vanhemmat radioamatöörit muistavat painajaismaisen päivittäisen häiriön bandeilla, jonka aiheutti horisontin taakse kurkottanut Neuvostoliiton tutka-asema. Nakuttava häirikkö sai lempinimen tikka. Ukraina on nimennyt alueellaan sijaitsevan tikkatutkan antennin kansalliseksi kulttuuriperinnöksi. Sille haetaan myös maailman kulttuuriperintöä vaalivan YK-järjestön, UNESCO:n suojelustatusta. Duga-1 tutkarakennelma on 700 metriä pitkä ja 140 metriä korkea.  Tsernobylissa sijainnut tutka oli käytössä vuoteen 1986, jolloin ydinvoimalaonnettomuus lopetti toiminnan. Ukrainan tikka ei ole lajinsa ainoa, bullenikkari törmäsi aikoinaan samansukuiseen kaukoidän tikkaan Amurjoen varrella.

Kilpailu-uutisia

Kuluvana viikonloppuna on käynnissä Marconi Memorial HF-kisa ja Saksan RTTY-kisa. Sunnuntaina OH-asemia odotetaan workkimaan Liiton peruskisaa. Tiistaina on vuorossa kahden metrin tiistaitesti ja torstaina pohjoismaiset kuudella metrillä.

Ensi viikonloppuna kaikki kynnelle kykenevät siis IARU:n HF-mestaruuskilpailuun tai ainakin pisteitä antamaan liiton päämaja-asemille.

Seuraava bulletiini

Seuraava bulletiini luetaan viikon kuluttua, lauantaina 10. heinäkuuta kello 15 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Kauniaisista, kutsulla OH2K.

Toimittaja/Bulletiininikkari: Markku OH4UI

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media