Suomen Radioamatööriliiton toimiston tiedote 25/2021 17.7.2021

Tämä bulletiini luetaan lauantaina 17.7.2021 klo 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuudella 3685 kHz. Bulletiini luetaan Sysmästä, tunnuksella OH2AA.

SISÄLTÖ

Kevätkokous ensi viikonloppuna

Stratosfääripallo ilmaan Hämeenlinnasta

Kaikki mukaan YOTA-kilpailuun lauantaina

Juhlavuoden YL-peditio Katanpään linnakesaarelle

Majakkaviikonlopusta on tulossa taas suosittu

Lähde mukaan Radiosuunnistuksen PM-kisoihin

Sähkötyksen perusteet -verkkokurssi syksyllä

Ensi kesän WRTC 2022 valmistelut jatkuvat

Kuso jäälautalle Pohjoisnavalla

Kilpailu-uutisia

Kevätkokous ensi viikonloppuna

Liiton Kevätkokous järjestetään ensi lauantaina, 24. heinäkuuta kello 11. Kokoukseen voi osallistua nettiyhteyden välityksellä tai paikan päällä. Kaikki tarvittava tieto ja kokousmateriaalit on kerätty yhteen liiton nettisivuille.

Turvallisin tapa osallistua kokoukseen on kotoa etäyhteyksin. Myös kokouspaikalle on mahdollisuus saapua. Kokouspaikan osoite on Suolakivenkatu 1, Helsinki. Ovet avataan tunti ennen kokousta, kello 10. Paikkavaraus mahdollistaa noin viidenkymmenen hengen turvallisen osallistumisen.

Linkki ilmoittautumiseen: sral.fi/kevatkokous-ilmoittautuminen

Stratosfääripallo ilmaan Hämeenlinnasta

Viikonloppuna tapahtuva stratosfääripallolento on tarkoitus kuvata suorana YouTubeen ja taltiointia on mahdollisuus katsoa myös lennon jälkeen. Lento käyttää kutsumerkkiä OH3VHH.

Hämeenlinnan Radioamatöörit OH3AA on valmistellut lentoa lauantaiksi 15. heinäkuuta kello 10. Mikäli sääolot estävät lennon, varapäiviksi on valittu sunnuntai tai sitten heinäkuun viimeinen lauantai.

Pallolennon ja sen laitteiston suunnittelussa ja toteutuksessa ovat mukana Jari OH3UW, Sami OH3EYZ sekä Mikael OH3BHX. Lennon pääasiallinen tarkoitus on erilaisten radiolähettimien testaus sekä lennon videointi ja valokuvaus.

Pallon paikkatieto välittyy automaattisesti kahden metrin APRS-toistinten ja IGate-laitteiden kautta seurattavaksi nettiin.

Erityisominaisuutena pallossa on mukana DVB-S1-lähetin, joka lähettää APRS-paikkatietoja ja live-videokuvaa pallosta. Ohjeet vastaanottoon löytyvät OH3AA:n verkkosivuilta.

Livestream linkki palloon: https://www.youtube.com/watch?v=ZPMwhwraaJk

OH3AA:n verkkosivut: https://oh3aa.fi/

Teknisiä tietoja: https://0xfeed.tech/oh3vhh-1/

YOTA-kilpailu aktivoi nuoret operaattorit

Nuorisotiimi kutsuu kaikki nuoret sekä vanhat osallistumaan uudenlaiseen, erityisesti nuorille suunniteltuun kontestiin. Kilpailun ensimmäinen osa järjestettiin toukokuussa ja toinen osa on vuorossa nyt lauantaina 17. heinäkuuta.

Tavoitteena on innostaa nuoria osallistumaan kilpailutoimintaan. YOTA-kisassa on yhteensä kahdeksan eri luokkaa, joista osa on suunnattu erityisesti nuorille, alle 26-vuotiaille operaattoreille.

Kontestissa kertoimina toimivat eri operaattoreiden iät, eivätkä esimerkiksi kerätyt maat tai ITU-alueet. Nuorista operaattoreista saa lisäpisteitä. Kontestin pituus on rajattu kahteentoista tuntiin. Kyseessä on siis todella nuorien ympärille rakennettu uudenlainen kilpailu

YOTA-kontestin järjestää IARU Region 1 nuorisotyöryhmä, yhteistyössä Unkarin Radioamatööriliiton (MRASZ) kanssa. Kontestin ensi osaan tuli 100 logia alle 26-vuotiailta operaattoreilta ja 700 logia vanhemmilta radioamatööreiltä.

Lisätietoja: www.ham-yota.com/contest

YL-peditio Katanpään linnakesaarelle

Juhlakutsu OH100SRAL tulee ääneen Selkämeren kansallispuistosta. Osana SRAL 100 -juhlallisuuksia järjestetään 12.–15.8. YL-peditio Katanpään linnakesaareen. Saari kuuluu Selkämeren kansallispuistoon ja on sen eteläisin käyntikohde.

Tsaari Nikolai II rakennutti Katanpään linnakkeen 1910-luvulla pohjoisimmaksi osaksi niin kutsuttua Pietari Suuren linnoitusketjua. Saaren historiaan kuuluvat niin vangit kuin varusmiehetkin. Lisää saaresta ja sen historiasta voi lukea luontoon.fi -nettisvuilta.

Linkki:  https://www.luontoon.fi/katanpaa.

Majakkaviikonlopusta on tulossa taas suosittu

Iltojen pimetessä on tulossa jälleen Kansainvälinen majakkaviikonloppu (ILLW). Kalenteriin se on vuosittan merkitty elokuun kolmannelle viikonlopulle, tänä vuonna 22.-23. elokuuta 2021. Koronan ei uskota juurikaan haittaavaan eri puolille maailmaa hajautunutta tapahtumaa. Majakoiden aktivointeja on luvassa entiseen malliin.

Tähän mennessä ilmoittautuneita on jo pitkälti yli kaksisataa ja määrän uskotaan tuplaantuvan. Suomesta ääneen tulevat ainakin Marjaniemi Hailuodolla OG8L, Utö OH1AH, Kylmäpihlaja OH1AM, Kallo OH3FSR, Luovukkaluoto OH5B ja Tankar OH6AX.

International Lighthouse Lightship Weekend – ILLW: https://illw.net/

Lähde mukaan Radiosuunnistuksen PM-kisoihin

Tanskan Hillerodissä järjestetään syyskuun puolessavälissä radiosuunnistuksen Pohjoismaiset mestaruuskisat. Suomesta on lähdössä kisaamaan ennätyssuuri kahdeksan hengen joukkue. llmoittautuminen on parhaillaan käynnissä ja kisajoukkueeseen mahtuu vielä uusia jäseniä. Ota yhteyttä Kimmoon OH2JKU omakutsun kautta. Tarkemmat tiedot kilpailusta löytyvät myös ARDF:n sivuilta.

ARDF Suomi: www.ardf.fi

Sähkötyksen perusteet -verkkokurssi syksyllä

Tampereen Radioamatöörit OH3NE järjestää syksyllä sähkötyksen perusteet kurssin. Se toteutetaan etäopetuksena Zoomin välityksellä.

Kurssi on kaksiosainen. Ensimmäinen osio pidetään 9. syyskuuta kello 17.30 ja se antaa eväät vastaanoton itseopiskeluun. Toinen osio pidetään 25. marraskuuta klo 17.30. Tällöin paneudutaan sähkötyksen antamiseen ja kilpailuihin.

Ensimmäisen ja toisen osion välinen aika on tarkoitettu itseopiskeluun ja siihen olisi hyvä käyttää puoli tuntia päivässä. Kurssi on Tampereen Radioamatöörit kerhon jäsenille ilmainen ja muille se maksaa 15e.

Ilmoittautumiset 26. elokuuta mennessä Virvelle: talous@nulloh3ne.fi

Ensi kesän WRTC 2022 valmistelut jatkuvat

Vaikka WRTC 2022 jouduttiin siirtämään koronan vuoksi ensi kesään, tapahtuman valmistelut jatkuvat Italiassa täyttä häkää. Viime viikonloppuna Bolognassa testattiin ensi vuoden kilpailu-antenneja.

Krassy K1LZ on lahjoittanut antennimateriaalit kaikille kisajoukkueille. Kisajärjestäjien puheenjohtaja Mari IK1HJS lupaa, että tarkemmat tiedot kisoihin päässeille joukkueille ja muut tilannetiedot julkistetaan myöhemmin tänä vuonna.

World Radiosport Championship 2022: https://www.wrtc2022.it/

Kuso jäälautalle Pohjoisnavalla

Kokenut ääriolosuhteiden seikkailija Fjodor Koniukov R0FK on parhaillaan matkalla Pohjoisnavalle. Menopelinä on maailman suurin jäänmurtaja, ydinkäyttöinen alus nimeltään ”50 vuotta voitosta”. Pohjoisnavalla päästyään, Fedorin on määrä astua laitteineen ajelehtivalle jäälautalle kymmeneksi päiväksi. Hän aikoo pitää myös radioamatööriyhteyksiä 20 metrillä, taajuudella 14.333 MHz. Tsekata kannattaa aamuseitsemältä Suomen aikaa.

Linkki: https://konyukhov.ru/en/

Kilpailu-uutisia

Liiton päämaja-asemat OF2HQ ja OF0HQ workkivat viime viikonlopun IARU-kisassa noin 12 200 kusoa. Lämpimät kiitokset kaikille operaattoreille, tukijoukoille ja OH-asemille!

Tänään lauantaina on erityisesti nuorten aktivoimiseksi tarkoitettu YOTA-kontesti. Viikonloppuna järjestetään myös CQ WW VHF -kilpailu ja Venäjän Radio Team Championship puheella ja sähkötyksellä.

Ensi viikonloppuna workitaan IOTA-kontestissa: ääneen on tulossa useita saaria, joukossa myös joitakin harvinaisempia.

Seuraava bulletiini

Ensi lauantaina on vuorossa Liiton Kevätkokous, joten seuraava bulletiini luetaan kahden viikon kuluttua, lauantaina 31. heinäkuuta 2021 kello 15 Suomen aikaa, kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Jyväskylästä, kutsulla OH6K.

Toimittaja/Bulletiininikkari: Markku OH4UI

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media