Radioamatöörit muistivat ensimmäistä puheenjohtajaa

SRAL100 juhlatoimikunnan, Turun radioamatöörien ja Laivaston radioamatöörien edustajat laskivat 15.9.2021 Liiton kukkatervehdyksen ensimmäisen puheenjohtajan haudalle.

Turkulainen Leo Lindell FN1NA oli radiotoiminnan alkuvuosina innokas kokeilija ja poikkeuksellinen visionääri. Hänellä oli täydellinen omatekoinen radioasema Turussa jo ensimmäisen maailmansodan aikana.

Kesällä 1916 Lindell sähkötti omatekoisin kipinälaittein Turusta Naantaliin, onnistuen saamaan molemminpuolisen yhteyden.

Lindell kokeili myös puhe- ja musiikkilähetystä. Hän järjesti keväällä 1921 ensimmäisen yleisradiolähetyksen, radiokonsertin Turun lyseolle nuorvoimalaisten yleisöjuhlaan.

Hänen ansiotaan oli myös lyhytaaltojen käyttöönotto. Laivat käyttivät radion alkuaikoina 600 metrin aaltopituutta ja radioharrastajat tekivät kokeiluja pääasiassa 300 metrillä. Lindell ui vastavirtaan ja kehotti käyttämään lyhyempiä aallonpituuksia, ja lopulta osoitti kokeiluillaan väitteensä voiman käytännössä.

Leo Lindellin tunnus FN1NA on peräisin vuodelta 1924 ja hän käytti sitä useita vuosia, ennen kuin Suomen maatunnukseksi vakiintui OH.

Turun vanhalla hautausmaalla Liiton tervehdyksen laskivat Rauski OH1WR, Lasse OH1EVI, Memma OH1EG ja Jan OH1NDA.
Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media