Suomen Radioamatööriliiton toimiston tiedote 34/2021 25.9.2021

Tämä bulletiini luetaan lauantaina 25.9.2021 klo 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 kHz ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Lapualta, tunnuksella OH6SRAL.

SISÄLTÖ

Syyskokous lähestyy – hallituspaikkoja tarjolla

Suomi paalupaikalla SAC CW-kisan jälkeen

Suomen ensimmäinen naisradioamatööri ääneen 90 vuotta sitten

Tule mukaan viestiliikenneharjoitukseen marraskuussa

Sähkötyksen viehätys -valokuvanäyttely netissä

Thomaksen OH6NT upea kokoelma sähkötysavaimia

Vuosikokouksia

Radioamatöörit tukena Kanarialla

Rautateiden radioamatöörit kokoontuivat Saksassa

Kilpailut

Syyskokous lähestyy – hallituspaikkoja tarjolla

Liiton Syyskokouksessa marraskuussa valitaan kaksi uutta hallituksen jäsentä. Tehtävistä kiinnostuneet henkilöt voivat jättää suostumuksensa hallitusvaaliin ensi viikon perjantaihin, 8. lokakuuta kello 16 mennessä Liiton toimistoon.  Allekirjoitetun suostumuksen voi toimittaa myös sähköpostitse.

Sääntömääräinen Syyskokous järjestetään lauantaina 20. marraskuuta. Kokous järjestetään niin sanottuna hybridikokouksena eli siihen voi osallistua etänä internetin välityksellä tai kokouspaikalla.

Liiton nettisivuilla on erityinen Syyskokous osio, joka päivittyy kokouksen lähestyessä. Sivulle tulee myös ehdokasesittelyt.

Suomi paalupaikalla SAC CW-kisan jälkeen

Viime viikonloppuna käydyn SAC CW osan jälkeen Suomen tulos on 18 miljoonaa ja Ruotsin 14 miljoonaa. Lokeja tuli Suomesta 97 ja Ruotsista 81.

Nyt ei siis ole syytä lepäillä laakereilla vaan rasvata ne huolella 9.-10. lokakuuta käytävää SSB osaa varten, painottaa Suomen SAC-delegaatti Martti OH2BH.

Vuosina 2000-2010 Ruotsi voitti pohjoismaisen maaottelun neljänä vuotena. Vuonna 2011 Suomen ilmaveivi vetäisi maton alta ja Suomi on voittanut maaottelun jokaisena vuonna Ilmaveivin jälkeen – siis 10 vuotta peräkkäin.

Nyt SRAL-100 juhlavuonna olkoon tämän Pohjoismaisen hankkeen voittaminen meille kunnia-asia!

Myös SRAL100 OH-ryhmäkilpailun ennakkotulokset ovat valmiit ja ne löytyvät Liiton nettisivuilta.

Suomen ensimmäinen YL-amatööri oli Marjatta OH5YL

Tänä vuonna tulee kuluneeksi tasan 90 vuotta siitä, kun ääneen tuli Suomen ensimmäinen naisradioamatööri. Viipurilainen Marjatta Klemola OH5YL sai ensimmäisen radioamatöörilupansa vuonna 1931. Tutkinnon myöntäneen Armas Valsteen OH2NB lausunnossa luki: ”Nyt pojat jäi häpeään, likka on tehnyt hyvää työtä”. Toinen eurooppalainen YL-amatööri oli tuolloin Janette SP3YL.

Sotien jälkeen Marjatta työskenteli muun muassa Urho Kekkosen sihteerinä maatalousministeriössä. Kutsu muuttui OH2OW:si, mutta bandeilla Marjattaa ei enää kuultu.   

Tule mukaan viestiliikenneharjoitukseen marraskuussa

Pohjois-Karjalan radiokerho OH7AB järjestää valtakunnallisen viestiliikenneharjoituksen 19. ja 20. marraskuuta.

Harjoituksessa liikennöidään puheella ja datalla HF-, VHF- ja UHF-taajuuksilla eri puolille Suomea. Jos tulet johtoasemalle, sinulle opetetaan Winlink-ohjelmiston asennus ja käyttö.

Viestiliikenneharjoitus toteutetaan MPK Savo–Karjalan, Joensuun koulutuspaikan tuella.

Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet Pohjois-Karjalan radiokerhon OH7AB nettisivuilla.

Sähkötyksen viehätys -valokuvanäyttely netissä

Uusin SRAL 100 -juhlavuoden valokuvanäyttely on nimeltään ”Sähkötyksen viehätys”. Näyttelykuvat on ottanut Kalervo ”Kille” Korjus, OH2CX. Kuvien pääosassa ovat nuoret, jotka harjoittelevat sähkötystä tai tutustuvat siihen ensimmäistä kertaa.

SRAL100kuvat nettisivuilta löytyvät myös muut juhlavuoden valokuvanäyttelyt sekä QSL-korttinäyttelyt.

Linkki juhlavuoden näyttelyihin:

https://sral100kuvat.sral.fi/

Thomaksen OH6NT upea kokoelma sähkötysavaimia

Webissä on nähtävissä myös Thomaksen OH6NT keräämä yli 200 CW-avaimen kokoelma.

Sähkötysavaimet on järjestetty maanosittain, ja jokaisen yhteydessä on selite. Kuvia klikkaamalla ne suurenevat. Upea kokoelma on ainakin Suomen suurin ja esillä on monta uniikkia avainta.

Sähkötysavainten kokoelma on nähtävissä webissä osoitteessa:

https://www.tronico.fi/OH6NT/keys.htm

Lahden radioamatöörien vuosikokous maanantaina

Lahden Radioamatöörikerhon OH3AC vuosikokous järjestetään maanantaina 27. syyskuuta kello 18 Lahden Vanhalla Radioasemalla, osoitteessa Radiomäenkatu 43 sekä Teams-etäyhteydellä. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset vuosikokousasiat.

Kokouskutsu ja esityslista löytyvät OH3AC:n kotisivuilta. Muut kokousasiakirjat ja Teams-linkki tulevat sinne kokousta edeltävänä päivänä.

Radioamatöörit tukena Kanarialla

Cumbre Vieja tulivuori purkautuu ensimmäistä kertaa puoleen vuosisataan Kanarian saarilla. Tähän mennessä Palman saarella on laavavirtojen tieltä jouduttu evakuoimaan jo yli kuusi tuhatta ihmistä.

Paikalliset radioamatöörit ovat tukeneet viranomaisten toimintaa poikkeusoloissa. IARU: hätäliikennekoordinaattori toivoo, että muut radioamatöörit välttävät turhaa liikennettä taajuuksilla 3.760 MHz, 7.110 MHz, 14.300 MHz ja 21.360 MHz.

Rautateiden radioamatöörit kokoontuivat Saksassa

Kansainvälisen rautatieradioamatöörien eli FIRAC:in vuosikokous järjestettiin syyskuussa Saksan Bad Saltzuflenissa. Nykyisin rautateiden palveluksessa olevia radioamatöörejä on FIRAC:n jäsenluettelon mukaan eniten juuri Saksassa. Myös Itävallassa ja Italiassa on edelleen koko joukko FIRAC-aktiiveja. Suomessa rautatieamatöörien määrä on supistunut noin viiteentoista, heitä yhdistävä kerho on OH2AD.

Kilpailut

Tänä viikonloppuna on käynnissä CQ WW:n ryttykilpailu. Ensi viikonloppuna kisataan Oseanian DX kontestin SSB-osa.

Seuraava bulletiini

Seuraava bulletiini luetaan lauantaina 2.10.2021 klo 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 kHz ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Kauniaisista, tunnuksella OH2K.

Toimittaja/Bulletiininikkari: Markku OH4UI

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media