Suomen Radioamatööriliiton toimiston tiedote 3/2022 22.1.2022

Bulletiinitaajuudet ovat 3685 kHz ja 7070 kHz

Tämä bulletiini luetaan lauantaina 22.1.2022 klo 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 kHz ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Jyväskylästä, tunnuksella OH6K.

SISÄLTÖ

Vuoden 2021 VHF -tulokset valmiit

Pisin kuso edelleen hakusessa

SpaceX raketin kyydissä myös amatöörien satelliitteja

BBC sata vuotta – henkilökuntakerholla juhlakutsu

Tule mukaan Viestiliikenneharjoitukseen

Viikko aikaa ilmoittautua Perusluokan kurssille

Radioamatöörikerhojen vuosikokouksia

Kilpailut

Vuoden 2021 VHF -tulokset valmiit

NAC-kisojen vuoden 2021 kootut tulokset ovat nyt nähtävillä Jussin OH6ZZ sivuilla. VHF-maljakilpailun eli kuukausittaisen Tiistaitestin kahden metrin kilpailun mestaruuden vei Olavi OH1OP. Kerhojen aktivointikisan voitto Jyväskylään, Keski-Suomen Radioamatööreille OH6AD.

Suomi-Ruotsi maaottelussa kärkisija lipsahti naapurin puolelle. Hallstavikissa sijaitseva Vaddön saaren radioklubi SK0EN juhlii ykköspaikalla.

Jussin upeasti ja nopeasti toimittamilta tulossivuilta löytyy lisää tuloksia eri bandeilta ja muuta mielenkiintoista tietoa. Kannattaa tutustua! Onnea kisoissa menestyneille ja lämmin kiitos kaikille osallistujille.

OH6ZZ NAC tulokset: https://oh6zz.com/

Pisin kuso edelleen hakusessa

Viime vuoden pisin VHF- ja UHF-kuso eri bandeilla on edelleen hakusessa. Pisimmän kuson kisaan voi vielä ilmoittautua kuluvan kuukauden loppuun asti.

Kilpailun tarkoituksena on kerätä talteen kelitutkimuksen takia eri etenemismuotojen kautta pidetyt yhteydet ja havainnot, sekä aktivoida erikoisten keli-ilmiöiden raportointia.

Pitkiä kusojaan viime vuodelta voi ilmoittaa tammikuun ajan asti Hannulle, OH3DP. Tarkemmat ohjeet kilpailuun osallistumisesta ja eri kilpailuluokat löytyvät linkistä Jussin OH6ZZ nettivuilta.

Pisimmän QSOn kisa säännöt: https://oh6zz.com/2022/rules/pisin_qso.txt

SpaceX raketin kyydissä myös amatöörien satelliitteja    

Torstaina Floridasta, Cape Canaveralin avaruuskeskuksesta laukaistiin SpaceX 9 rahtiraketti. Sillä oli lastinaan kaikkiaan 105 satelliittia. Joukkoon mahtui myös useita radioamatöörien käyttöön tarkoitettuja satelliitteja.

Tevel -niminen hanke koostuu kahdeksasta satelliitista, joissa jokaisessa on FM transponderi. Sisäänmeno on kahdella metrillä taajuudelta 145.970 MHz sekä ulostulo ja majakka 70 sentillä taajuudella 436.400MHz.

TEASAT-2 ja Hades nanosatelliiteissa on myös kahden metrin ja 70 sentin transponderit. Hades sisältää kameramoduulin, joka lähettää kuvia Robot 36 formaatissa. Lisätietoja löytyy AMSATin verkkosivuilta.

Radio Amateur Satellites AMSAT: https://amsat-uk.org/

BBC sata vuotta – henkilökuntakerholla juhlakutsu

Maailman kuuluisin yleisradioyhtiö Britannian BBC viettää tänä vuonna satavuotisjuhliaan. Yhtiön radioamatöörikerho The London BBC Radio Group G8BBC juhlistaa merkkivuotta erikoiskutsulla GB100BBC. Juhlakutsu on käytössä koko vuoden.

Myös Suomessa julkisen palvelun Yleisradiossa on radioamatöörikerho. Vuonna 1966 perustetun kerhon käytössä ovat kutsut OH2YLE ja OH2NM. Yleisradion kerhossa on noin 15 jäsentä ja kerhon toiminta on aktivoitunut viime vuonna muun muassa rigihankinnalla.   

Tule mukaan viestiliikenneharjoitukseen

Pohjois-Karjalan radiokerho OH7AB järjestää maaliskuun lopussa valtakunnallisen viestiliikenneharjoituksen.

MPK Savo–Karjalan Joensuun koulutuspaikan tuella mahdollistettava harjoitus järjestetään 25.-26. maaliskuuta.

Harjoituksessa liikennöidään HF-, VHF- ja UHF-taajuuksilla puheella ja digimodella eri puolille Suomea.

Jos tulet johtoasemalle, sinulle opetetaan ohjelmiston asennus digimodelle ja sen käyttö. Pääset myös operoimaan em. ohjelmilla johdetusti viestiliikenneharjoituksessa.

Ilmoittautumiset harjoitukseen perjantaihin 11.3.2022 mennessä.

Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet Pohjois-Karjalan radiokerhon OH7AB netti- ja FB-sivuilla.

Reilu viikko aikaa ilmoittautua Perusluokan kurssille

Lahden Radioamatöörikerho OH3AC järjestää yhdessä MPK:n kanssa perusluokan radioamatöörikurssin 15. helmikuuta alkaen. Huhtikuun ensimmäiselle viikolle asti kestävä kurssi järjestetään sekä valtakunnallisena verkkokurssina että lähiopetuksena Lahdessa.

Kursseille voi ilmoittautua 1. helmikuuta mennessä MPK:n kurssikalenterin kautta. Kurssimaksu on 10 euroa ja kurssista saa neljä kertausharjoitusvuorokautta.

Lisätietoja Lahden Radioamatöörikerhon kotisivuilta: www.oh3ac.fi

MPK:n kurssisivu: https://koulutuskalenteri.mpk.fi/Koulutuskalenteri/Tutustu-tarkemmin/id/156611

Radioamatöörikerhojen vuosikokouksia

Teljän radioamatöörit ry:n OH1AF, OH1AB ja OH1F vuosikokous järjestetään keskiviikkona 26. tammikuuta kello 19. Esillä yhdistyksen sääntöjen määräämät asiat. Kokous pidetään ensisijaisesti etäkokouksena.

Mikäli viranomaisten asettamat kokoontumisrajoitukset sallivat, järjestetään mahdollisuus
osallistua kokoukseen myös kerholla osoitteessa Vanha Raumantie 705, Pori.

Elimäen Radioamatöörikerho OH5AE vuosikokous pidetään yhteisötila Puljulla eli Elimäen vanhalla kunnantalolla lauantaina 5.3.2022 alkaen klo 14. Esillä sääntömääräiset vuosikokousasiat.

Kilpailut

Nyt viikonloppuna on vuorossa brittien sprinttikisa rytyllä eli BARTG Sprint.

Tiistaina otetaan mittaa 2,3:sta gigahertsistä ylöspäin Naccikisassa.

Ensi viikonloppuna on CQ WW 160 metrin CW-kisa. Sähkötyksellä kisataan myös Ranskan REF kontestissa ja puheella Belgian UBA DX-kilpailussa.

BARTG RTTY Sprint: http://bartg.org.uk/wp/bartg-sprint-contest/

UBA DX-contest: https://www.uba.be/en/hf/contest-rules/uba-dx-contest-rules

REF Contest: https://concours.r-e-f.org/contest/a-propos/

CQ World Wide 160-Meter Contest:  https://cq160.com/

Seuraava bulletiini luetaan lauantaina 29.1.2022 klo 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 kHz ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Lapualta, tunnuksella OH6SRAL.

Toimittaja / Bulletiininikkari: Markku OH4UI

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media