Vieraskynä / Workkimisviikonloppu Mustilassa 3.-5.12.2021

Kahden vuoden tauon jälkeen Nuorisotiimi järjesti jälleen nuorille radioamatööreille ja toiminnasta kiinnostuneille viikonloppuleirin talvisessa Mustilassa OH5Z:n kilpailuasemalla. Järjestäjän näkökulmasta katsottuna vain muutama viikko ennen leiriä jännitti se, että joudutaanko koko tapahtuma perumaan vallitsevan maailman tilanteen takia. On kuitenkin onni, että oli mahdollista järjestää taas innokkaille nuorille mielekäs ja kauan odotettu Workkimisviikonloppu.

Voisi ehkä jo sanoa, että Workkimisviikonlopun järjestäminen on muodostunut tavaksi. Olemme tiimissä tykänneet järjestää sen vuosittain, jos se vain on ollut mahdollista. Kyseinen tapahtuma on tähän mennessä järjestetty yhteensä neljä kertaa, vuosina 2017, 2018, 2019 ja 2021 aina December YOTA Month – tapahtuman aikana. YOTA joulukuu on kansainvälinen radionuorien ympärille rakennettu hyvin suosittu tapahtuma. Viikonloppuna meillä oli myös käytössämme Liiton 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi OF2YOTA -kutsu. Kutsua käytettiin ahkerasti ja osallistujien tarinoiden mukaan pile’upit olivat aina taattuja bandeilla!

Tällä kertaa tapahtuma oli kolmipäiväinen, perjantaista sunnuntaihin. Osallistujia ja järjestäjiä paikan päällä oli koko leirin aikana noin 15 eli saatiin kasaan oikein mukava porukka. Mukaan leirille saimme myös yhden osallistujan aina Saksasta asti. Kansainvälinen vieraamme Philipp, DK6SP, saapui yhdessä muutaman muun osallistujan kanssa Kouvolaan perjantaina, josta he yhteiskuljetuksella jatkoivat matkaa kohti Mustilaa. Philipp toimii IARU R1:n nuorisotyöryhmän puhteenjohtajana.

Ensimmäisen päivän aikana kaikki osallistujat saapuivat paikalle, ja puheensorina täytti hyvin nopeasti huoneen. Ihan kuin tätä kahden vuoden taukoa ei olisi ollutkaan, kaikki nuoret tulivat todella hyvin toimeen keskenään ja hauskaa oli aivan ensimmäisistä hetkistä asti. Perjantaina workkimisinnon löydyttyä joitakin nuoria oli vaikeaa saada houkuteltua syömään, vaikka kokki oli loihtinut oikein maittavaa ruokaa kaikille. Vatsat täysinä oli mukavaa ottaa hetki rauhassa ja mennä taas ihmettelemään sen jälkeen huipussaan olevaa asemaa, jota me saimme käyttää viikonlopun ajan. Ensimmäiseen iltaan mennessä kusoja oli jo kirjattu järjestelmään noin 600.

Perinteeksi muodostuneen leirin ehdottoman suosittu ohjelmanumero oli sauna. Sitä pidettiin lämpöisenä viikonlopun aikana monta tuntia! Päivä ei voinut päättyä huonosti, kun oli mahdollisuus muutaman tunnin saunavuoroon sekä perjantaina että lauantaina. Myös ulkomaalainen vieraamme kirjoitti saunaillasta seuraavasti: ”Saunakokemus oli mahtava. Minä todella pidin puusaunasta ja lämmöstä sekä suomalaisesta perinteestä syödä tauoilla grillattua makkaraa.”

Perjantai-illan aikana väsyneimpien mentyä jo nukkumaan huhujen mukaan oli käynnissä suomen kielen sekä saksan kielen opettelua. Ainakin naurusta päätellen hauskaa oli nuorilla ollut!

Lauantaina heräsimme taas virkein mielin uuteen päivään. Valoisaan aikaan ensimmäiseksi ohjelmaksi saimme nauttia esille laitetusta maukkaasta aamupalasta. Muistoksi tästä viikonlopusta otettiin myös osallistujista sekä järjestäjistä ryhmäkuva – näihin on aina mukava palata leiriä muistellessa. Ennen, kuin yksikään nuori ehti lähteä kuvan ottamisen jälkeen workkimaan, paljastui seuraavaksi suunniteltu ohjelmanumero. Järjestäjät olivat suunnitelleet kierroksen Mustilan alueelle, jonka varrella oli kysymyksiä, joihin sai internetin ja oman tietämyksen avulla vastata. Erään osallistujan mukaan kierroksen varrella olevat kysymykset olivat helppoja sekä aktiviteetti mukava. Hänen mukaansa oli mukavaa samalla nähdä kyseistä aluetta enemmän.

Lauantaina 4.12.2021 kaksi leirillä ollutta lukivat bulletiinin 80 m:llä ja 40 m:llä. Kuittauksia 40 m:llä tuli ihmeellisen vähän, mutta vastapainona 80 m:n kuittauksia otettiin vastaan noin tunnin verran! Kuittaajia riitti, ja hieman hauskaakin tuli pidettyä ja muutamat naurut taustajoukoilta ansaittiin, kun 80 m:n kuittauksia vastaanottava operoija kysyi, onko bandilla paikalla esimerkiksi tietynlaisia vaatteita pitäviä henkilöitä.

Nuutti OH1UBO lukee bulletiinia

Vielä samana päivänä yhteyksiä pidettiin ahkerasti ja melkein joka kerta, kun radion ääreen istahti, niin pile’upit olivat taattuja. Koko viikonlopun aikana yhteyksiä saatiin kasaan yli 3000 kiitos aktiivisten ja innostuneiden radionuorien! Tämän kolmen päivän aikana ei myöskään riemunkiljahduksilta vältytty, kun joku hyvin kaukainen maa vastasi kutsuun ja saatiin tuo harvinaisuus kirjattua lokiin.

Viikonlopun viimeinen päivä, sunnuntai, oli pääasiassa vain workkimista, siivoamista ja poislähtemistä. Ihmeellistä ohjelmaa ei enää järjestetty sinä päivänä. Lähtiessään nuoret olivat hyvällä tuulella ja jokainen kiitti mukavasta leiristä. Väitämme siis, että tapahtuma oli mieleinen kokemus jokaiselle.

Näin kuukausi leirin jälkeen lähestyimme kansainvälistä vierastamme vielä viestillä ja kysyimme hänen kokemustaan leiristä. Philipp oli Suomessa ensimmäistä kertaa ja viihtyi todella hyvin! 24 asteen pakkaset olivat hänelle uusi asia. Suomea hänelle opetettiin paljon viikonlopun aikana, ja muutamat fraasit jäivät mieleen. Philipp viihtyi pääosin CW kusoja pitäen mutta uskalsi myös muutamaa pile’uppia SSB:llä pyörittää. Hänen mielestään vieraanvaraisuus oli parasta ja kokemus oli kaikin puolin mahtava. Vaikka kielimuuri haastoi välillä kommunikointia, tunsi hän olonsa mukavaksi. 

Yhteenvetona leiri oli mielestämme vuoden 2021 kohokohta, emmekä malta odottaa, että pääsemme kehittämään tätä tapahtumaa taas parempaan suuntaan. Parasta Workkimisviikonlopussa on kuitenkin se, kun radionuorten yhteisö saa mahdollisuuden kokoontua mukavan tekemisen merkeissä tunnelmalliseen paikkaan. Kiitos siis mahtavasta viikonlopusta kaikille asianosaisille!

Kirjoittaja: Anu OH6ME
Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media