Silent Key Peter Tigerstedt OH5NQ/OH2BM

SRAL:n kunniajäsen, emeritusprofessori Peter Tigerstedt OH5NQ/OH2BM kuoli 85-vuotiaana 10. lokakuuta 2022. Hän oli syntynyt Helsingissä 8. joulukuuta 1936.


Peter Tigerstedt toimi 30 vuotta Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen professorina. Vielä useamman vuosikymmenen hän oli aktiivi radioamatööri eli aivan 1950-luvun alusta alkaen. Lähes joka aamu poismenoonsa saakka hän osallistui 80-metrillä kokoontuvaan varttuneiden radioamatöörien rinkulaan, josta hän poistui monesti sanoen ”lähden lukemaan Helsingin Sanomia”.


Suomessa Arboretum Mustilalla (arboretum = puulajipuisto) ja radiolla on yhteinen historia nykypäivään saakka aivan 1900-luvun alusta alkaen. Peter Tigerstedtillä oli rooli molemmissa. Radio liittyi jo alkuaikoinaan Mustilaan Peterin sedän Eric Tigerstedtin parannettua radioputkea keksimällä siihen hilan. Radioamatööriksi Peteriä innosti jo nuorena hänen vanhempi veljensä Axel OH5NW (SK).


Tigerstedtin veljesten panos suomalaisten radioamatöörien kilpailutoimintaan on merkittävä. Mustilan kilpailujoukkueet tunnetaan ympäri maailman 60 vuoden ajalta. Ilkka Korpela OH1WZ kuvasi niitä jo vuonna 2006 ansiokkaasti Contest Club Finlandin lehdessä Pile Up! Asematunnuksin kerrottuna kilpailujoukkueiden ketju on ollut seuraava OH5SM – OH5NQ – OH5Z. Mustilan aktiviteeteista syntynyt osaaminen ja joukkuehenki ovatkin tuoneet bandeille monia vahvoja OH-kilpailijoita.


Kilpailut olivat vain yksi harrasteemme osa, jossa Peter Tigerstedt oli mukana. Hän oli aina ajan salliessa aktiivi bandeilla. Peter varmisti sen rakentamalla kotiinsa Espooseen etäasemavalmiuden, jolla hän kykeni käyttämään Mustilan isoja antenneja. Ja kun 6-metrin bandi avautui suomalaisille radioamatööreille kesällä 1988, hän liittyi sen pioneerijoukkoon. DXCC eli sata maata kuudella metrillä oli silloin kova tavoite. 1960-luvun alussa 160 m oli ollut Peterille vastaava kokeilukohde.


Jokaisella Peterin tunteneella on hänestä omat muistonsa. Oscar Hotel five Northern Queen ja Oscar Hotel two Black Magic ovat nyt siirtyneet historiaan – jatkumoksi siihen radion historiaan, josta Peter esitelmöi vuonna 2021 puhuessaan setänsä Eric Tigerstedtin vaiheikkaasta elämästä satavuotiaan Suomen Radioamatööriliitto ry:n juhlaillallisilla.


Peter oli innostava. Kun hänen kanssaan keskusteli, toi hän monesti asioihin oman lisänsä kokemustensa pohjalta. Muistoni kevään 1980-puolivälistä: Kerroin hänelle lähteväni Kaliforniaan ja käyväni myös Napa Valleyn viinitiloilla. Siihen Peter vastasi: ”Tulin juuri sieltä. Mene Napassa Vittorio Sattui’n viinitarhan juustotiskille, jonka takana on vaalea tyttö. Kerro hänelle terveisiä Peter Tigerstedtiltä”. Sen tein ja olihan tämä Kuopiosta kotoisin oleva tyttö hämmästynyt. Hän oli silloin viinitarhan omistajan vaimo.


Yli sata vuotta suomalaisen radion ja sen harrastamisen historiaa Elimäen Mustilassa on Peterin poismenon vuoksi tullut uuteen vaiheeseen. Tuskin kuitenkaan päätepisteeseen.


Teksti: Seppo Sisättö OH1VR.

Kuva: Ilkka Korpela OH1WZ.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media