SRAL:n etäasema OH2A käytettävissäsi!

Web Radio Control-etäaseman ohjaus tabletilla

Päivitys 8.1.2023: Uusi Koneita.com:in sponsoroima Icom IC-7610-radio on asennettu etäasemalle!

SRAL on ottanut käyttöön ensimmäisen etäohjattavan radioamatööriaseman OH2A, joka on tarkoitettu SRAL:n jäsenten käyttöön.

Voit pyytää tunnuksia etäaseman käyttöön SRAL:n etäaseman ylläpidolta lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: remote@nullsral.fiÄlä jaa aseman verkko-osoitetietoja tai tunnuksia kellekään muulle, käyttäjätunnukset ovat henkilökohtaisia!

SRAL:n etäasemilla työskennellessä tulee aina käyttää etäaseman asematunnusta: esimerkiksi asemalla OH2A kaikkien operaattorien tulee käyttää kutsua OH2A.

Tarkempia ohjeita etäaseman käyttämisestä sekä etäasemien käyttöehdot ovat SRAL:n etäasemien sivulla. Tutustu ohjeisiin tarkasti ennen etäaseman käyttöä!

Miksi käyttäisin etäasemaa?

Radioamatööriaseman etäohjaus antaa helpon mahdollisuuden radioyhteyksien pitämiseen. Etäasemaa voi käyttää täysin ilman omaa asemalaitteistoa: tarvitset aseman käyttöön vain tietokoneen tai mobiililaitteen, kuten puhelimen tai tabletin, sekä nettiyhteyden.

Etäaseman käyttö on hyödyllistä erityisesti radioamatööriharrastusta aloittavalle operattorille. Näin uuden radioamatöörin ei tarvitse ensimmäisenä suunnitella oman aseman rakentamista, vaan kynnys yhteyksien pitämiseen on huomattavasti matalampi.

Oman radioaseman rakentaminen voi myös olla radioamatöörille haaste useammastakin syystä. Häiriötaso etenkin HF-taajuuksilla on taajamissa usein niin korkea, ettei yhteyksiä ole mahdollista pitää häiriöiden vuoksi. Lisäksi monissa asuinympäristöissä ei ole mahdollista asentaa antenneja.

Miten etäasema toimii?

SRAL:n etäasemaa OH2A käytetään tietokoneella tai mobiililaitteella tavallisella verkkoselaimella, kuten Firefox, Chrome tai Safari. Etäohjaustekniikkana toimii suomalainen Web Radio Control, jolla voi pitää puhe- ja sähkötysyhteyksiä pelkällä verkkoselaimella. Fyysisen sähkötysavaimen käyttö on mahdollista erikseen rakennettavan, yksinkertaisen USB-sähkötysavainadapterin avulla.

Kuvakaappaus Web Radio Control-etäohjausohjelmistosta OH2A-asemalla

Digitaalisten lähetelajien workkimiseen on oma apuohjelmansa, jonka kautta suositut digimode-ohjelmat, kuten WSJT-X, JTDX ja fldigi, voidaan yhdistää Web Radio Controliin. Lisäksi Web Radio Controlissa on mukana sisäänrakennettu varauskalenteri, jolla operaattori voi varata aseman itselleen ennalta määrätyksi ajaksi.

Web Radio Controlin käyttöön löydät ohjeita suomeksi nettisivuilta:
https://doc.webradiocontrol.tech/fi/user-guide/

Missä etäasema OH2A sijaitsee?

Etäasema OH2A sijaitsee radiohiljaisessa paikassa Padasjoella lokaattoriruudussa KP21mi.

Millainen radiolaitteisto asemalla OH2A on käytössä?

Aseman radiolaitteistona on Kenwood TS-480SAT. Antennina on tällä hetkellä Windom-lanka-antenni (eli OCF-dipoli) HF-bandeille 160m bandista 10m bandille asti. Radiossa on automaattinen antenniviritin, joka aktivoituu automaattisesti lähettäessä (tarvittaessa).

Muutoksia on kuitenkin jo odotettavissa: suomalainen radioamatöörilaitteiden jälleenmyyjä Koneita.com on sponsoroinut SRAL:n käyttöön uuden IC-7610-rigin, jonka ominaisuudet ovat huippuluokkaa. Erinomaisen vastaanottoherkkyyden sekä lähetysaudion laadun lisäksi IC-7610 tarjoaa etäohjaukseen vesiputousnäytön, jonka avulla bandin lähetteitä voi tarkastella samaan tapaan kuin itse rigin näytöltä. Asennamme uuden rigin etäasemalle loppusyksystä ja julkaisemme laitteistopäivityksestä erillisen tiedotteen.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media