Suomen Radioamatööriliiton toimiston tiedote 14/2023, 15.4.2023

Tämä bulletiini luetaan lauantaina 15.4.2023 kello 15 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 kHz ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Jyväskylästä tunnuksella OH6K.

AIHEET

Kutsu Liiton kevätkokoukseen 20.5. 

PäijätHami -kesäleiri: Ruotsin puolustusministeri leirille, lähimajoitukset nyt varattavissa

IARU HQ-kilpailun valmistelut käynnissä

Silent key 

VUSHF2023- leiri Ruotsissa – ilmoittaudu bussikuljetukseen 

Polyteknikkojen Radiokerho ry järjestää radioamatöörikurssin toukokuussa

Kevään  ITE – aktiivisuustapahtuma 15.4.

Kansainvälinen radioamatööripäivä huhtikuussa

Kakkosten Kerho ry:n vuosikokous

Kilpailu- ja DX-uutisia

Kutsu Liiton kevätkokoukseen 20.5. 

Kevätkokous kutsutaan koolle lauantaina 20.5. kello 12:00. Kokoukseen järjestetään etäosallistumis- ja etä-äänestysmahdollisuus. Kokouspaikka on “VALO Hotel & Work” Helsingin Ruskeasuolla osoitteessa Mannerheimintie 109. Ilmoittautuminen kokouspaikalla alkaa tuntia ennen kokousta klo. 11:00.

Kevätkokouskutsu ja kokousmateriaalit löytyvät Liiton nettisivuilta

Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat sekä liiton hallituksen esitykset, joita ovat

  1. esitys Liiton sääntöjen ja vaalijärjestyksen muuttamiseksi yhden vuosikokouksen järjestelmään siirtymiseksi,
  2. jäsenmaksun korotus 74 e sekä jäsenmaksuun tuleva pdf-lehtialennus 5 e painetusta lehdestä luopuville alkaen 1.1.2024 ja
  3. OT-alennuksen myöntäminen 25% jäsenmaksusta OT-alennukseen oikeutetuille uusille hakijoille alkaen 1.6.2023.

Lisäksi käsitellään määräaikaan mennessä saadut, vähintään 10 jäsenen kannattamat esitykset, joita ovat

  1. esitys hallituksen jäsen Jari Jussilan OH2BU erottamiseksi Liiton hallituksesta.

Kokouksessa myönnetään tunnustuspalkintoja ansioituneille Liiton jäsenille.

Hallitus pyytää jäsenistöltä ehdotuksia ansioituneista radioamatööreistä palkittavaksi. Liiton tunnustuspalkinnot perusteineen löytyvät Liiton nettisivuilta. Perusteltujen, kirjallisten ehdotusten viimeinen vastaanottopäivä on torstai 20.4. Esitykset tunnustuspalkintojen saajiksi tulee lähettää hallitukselle sähköpostitse hallitus@nullsral.fi tai postitse toimistolle.

Kerhojen edustajien ja valtuutettujen tulee esittää allekirjoitettu valtakirja ilmoittautumisen yhteydessä. Kokouksessa on äänioikeus niillä Liiton jäsenillä, jotka ovat maksaneet vuoden 2023 jäsenmaksun kokonaisuudessaan.

Kevätkokous kutsutaan koolle lauantaina 20.5. myöhemmin ilmoitettavassa paikassa. Kokoukseen järjestetään etäosallistumis- ja etä-äänestysmahdollisuus.  Hallitus pyytää jäsenistöltä ehdotuksia ansioituneista radioamatööreistä palkittavaksi. Liiton tunnustuspalkinnot perusteineen löytyvät Liiton nettisivuilta  

Perusteltujen, kirjallisten ehdotusten viimeinen vastaanottopäivä on torstai 20.4. Esitykset tunnustuspalkintojen saajiksi tulee lähettää hallitukselle sähköpostitse hallitus@nullsral.fi tai postitse toimistolle.

PäijätHami -kesäleiri: Ruotsin puolustusministeri leirille, lähimajoitukset nyt varattavissa.

Kutsumme kaikki suomalaiset radioamatöörit perheineen ja ystävineen PäijätHami-tapahtumaan Vierumäellä ke-su 12.-16.7.

Ruotsin puolustusministeri Peter, SM4HCF; varmistanut tulevansa leirille

Kansanedustaja Peter, SM4HCF; oli Ruotsin puolustusministerinä vuodesta 2014 aina viime vuoden loppuun ja on ollut viime vuosien rankkojen maailmanpolitiikan muutosten keskiössä. Hänen ohjelmaosuutensa on lauantaina 15.7.

Peterillä on suomalaisille lämpimästi sykkivä sydän. Hänen äitinsä on Kainuusta ja myös hänen puolisonsa on Suomesta. Vähäistä vapaa-aikaansa hän viettää Turun saaristossa.

Ruotsalaisille radioamatööreille Peter on ikoni, joka on nostanut vahvasti harrasteen imagoa. Sosiaalisesti pidetyn Peterin löytää myös silloin tällöin bandilta. PäijätHami -tapahtumassa paljastamme myös hänen uuden suomalaisen tunnuksensa.

Lähimajoitukset nyt varattavissa

Kaikki leirin esitelmät pidetään Country Club’illa. Siinä ja sen välittömässä läheisyydessä olevat monipuoliset majoituspaikat ja mökit ovat nyt varattavissa. Alkuviikosta varauksissa oli jo pientä ruuhkaa.

Majoitusvaihtoehdot löydät juuri ilmestyneestä Radioamatööri-lehdestä sekä myös vielä pahasti keskeneräiseltä  kesaleiri.oh3ac.fi -sivulta. Myös muut runsaat Vierumäen majoitusvaihtoehdot ja erityisesti Holiday Club Vierumäki ovat käytettävissä.

Toki myös käteinen kelpaa!

Leirillä voit maksaa kirpputoriostokset, osanottomaksut, arvat ym. joko pankki- tai luottokortilla tai Mobile Pay-sovelluksella. Mutta toki, tietenkin, myös käteinen raha kelpaa.

Kokonaisturvallisuus-teema huipentuu koko perheen 72h-varautumiseen

Perjantaina 14.7. on koko päivän pituinen kokonaisuusturvallisuus-teema. Kuulemme päivän aikana useista kotimaisista radioamatöörejä lähellä olevista turvallisuuteen ja varautumiseen liittyvistä toimijoista. Myös MPK esittäytyy vahvasti. Puolustusvoimat esittelee viestikalustoaan ulkotiloissa

Kokonaisuusturvallisuus-teema huipentuu iltapäivän lopuksi koko perheelle tarkoitettuun 72 tunnin varautumisopastukseen. Opi, miten voit varautua pitkään sähkökatkoon!

Onko musiikki lähellä sydäntäsi, soitatko jotakin instrumenttiä?

Jokaisen leiripäivän loppuillasta lämpiää rantasauna. Saunan vieressä olevalla terassiravintola Palmulla on mahdollisuus jammailla muiden kanssa. Ota siis instrumenttisi mukaan luomaan Ham Spirit -tunnelmaa. 

IARU HQ-kilpailun valmistelut käynnissä

Liitto osallistuu tänäkin vuonna IARU-kilpailuun kevättalvella käynnistetyllä OH2HQ-projektilla. Kilpailu järjestetään heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna ja viime vuonna siihen osallistui 13 OH-asemaa. Vastaava järjestäjä on Pusulan Radistit ry, OH9W. Projektijohtajana toimii Rami, OH2BCI ja asemaverkoston rakentamisesta vastaa Arto, OH2KW. Arto on aloitanut jo kartoituksen yhteydenotollaan aluksi viime vuoden asemiin. Halukkaita asemia ja operaattoreita tarvitaan lisää ja kiinnostuneita pyydetään ilmoittautumaan Artolle mahdollisimman pian sähköpostilla oh2kw@nullsral.fi.

IARU kisan yhteydessä järjestetään viime vuoden mallin mukainen Jahtikilpailu kaikille OH asemille. Lokeja ei tarvitse lähettää,  vaan järjestäjä tekee ne itse OH2HQ lokeista. Tämän tavoitteena on lisätä OH2HQ-aseman OH-aktiviteettia. Lisäksi IARU-kilpailuun osallistuvat asemat käyvät sisäisiä ryhmäkilpailuja, joilla tavoitellaan asemakohtaisten tulosten parantamista ja virheellisten yhteyksien vähentämistä. Valmistelujen etenemisestä tiedotetaan lisää kevään aikana.

Silent key

Tietoomme on tullut radioamatöörikollegoidemme Sakari  ”Saku” Silvennoisen OH2KFO ja Juha Keisan OH5MU poismeno. Kunnioitamme Sakun ja Juhan muistoa hetken hiljaisuudella. 

VUSHF2023- leiri Ruotsissa – ilmoittaudu bussikuljetukseen 

Pohjolassa järjestettävän mikroaaltotapaamisen kiertävässä järjestelyvuorossa on tänä vuonna Ruotsi. Tälle toukokuiselle VUSHF- leirille on Radioamatööritekniikan seura, RATS ry, järjestämässä yhteiskyytiä. Bussikyytimahdollisuus on tarjolla myös seuraan kuulumattomille.

Ilmoittautuminen bussikyytiin on auki 19.4. asti RATS:in verkkosivuilla. Tiettävästi linja-auton tavaratilaan mahtuu kohtuullisen mukavasti kookkaampikin kirpputoritavara.

Tapahtuman järjestävä Ericssonin radioamatöörikerho, SK0CT on tunnettu laadukkaan mikroaaltobonkin kirpputoritoimittaja. Tervetuloa mukaan!

Polyteknikkojen Radiokerho ry järjestää radioamatöörikurssin toukokuussa

Haluaisitko päästä tutustumaan elektroniikkaan ja radiotekniikkaan? Tekisikö mieli tutustua toisella puolella maapalloa asuviin ihmisiin suoran puheyhteyden välityksellä ilman verkkoa tai osallistua kisoihin, joissa on tavoitteena saada yhteyksiä puheella, morsettamalla tai digitaalisilla lähetelajeilla mahdollisimman moneen asemaan? Vai harrastaisitko mieluummin erilaisia teknisiä kokeiluja esimerkiksi ohjelmistoradioiden tai langattoman datansiirron kanssa?

Kaikki edellä mainittu on tulee mahdolliseksi suorittamalla radioamatööritutkinto. Polyteknikkojen Radiokerho järjestää tutkinnon suorittamiseen valmistavan radioamatöörikurssin 2.5. alkaen tiistai- ja torstai-iltaisin klo 18-21 TUAS-talon AS3-luentosalissa osoitteessa Maarintie 8. Kurssi kestää neljä viikkoa ja sen päätteeksi järjestetään tentti. Kurssin esitiedoiksi riittävät oikein hyvin esimerkiksi lukion sähköfysiikan opinnot. Uudet tulokkaat taustaan katsomatta ovat tervetulleita!Kurssi on Polyteknikkojen Radiokerhon jäsenille maksuton. AYY:n jäsenille kurssin maksaa 10 € ja muille 20 €. Kurssin lopuksi halutessaan suoritettavasta radioamatööritutkinnosta Viestintävirasto veloittaa yhteensä 115.45 € (tenttitilaisuus 53,56 €, pätevyystodistus 43,75 € sekä asemaluvasta 18,14 € suuruinen vuosimaksu). Ilmoittautumalla kurssille ei vielä sitoudu suorittamaan kurssin lopuksi radioamatööritutkintoa vaan tutkinnon suorittamisesta voi päättää myöhemmin. Kurssille ilmoittautuminen ja lisätietoa kurssista löytyy kerhon nettisivuilta

Kevään  ITE – aktiivisuustapahtuma 15.4.

Kevään  ITE – aktiivisuustapahtuma 15.4. järjestetään lauantaina 15. huhtikuuta. Tapahtuma ei ole kilpailu, vaan tarkoitus on testata itse tehtyjä tai rakennussarjaradioita sekä erilaisia antenniratkaisuja.

CW: Osio alkaa 09 – 12.00 ( SA ) taajuus 3500 –  3575 kHz.

FONE: Osio alkaa 12 – 16.00 ( SA ) taajuus 3.600  3.770 Khz. DSB, SSB ja AM.

Myös taajuudella 5.354 Khz USB toivotaan aktiivisuutta.

ITE – asemien sanoma oma kutsu / ( i ) iivari toivotaan paljon vasta-asemia.

Vapaamuotoiset raportit kuvin ja tekstein voi lähettää Karille OH1UH oh1uh@nullsral.fi  

Kakkosten Kerho ry:n vuosikokous

Tiistaina 25.4. klo 18:00 alkaen kerhon luolalla, Kiertotähdentie 6, 00740 Helsinki. Lisätietoa löytyy kerhon nettisivuilta

Käsitellään sääntöjen 10§ mukaiset asiat.

Virallisen kokouksen jälkeen esitellään kerhon uusi Myrskylän workkimis – QTH powerpoint esityksellä. 

Kakkosten Kerho ry:n  jäseniltä pyydetään ehdotuksia QTH:n nimeksi. 

Tervetuloa!

Hallitus

Kansainvälinen radioamatööripäivä huhtikuussa

Kansainvälistä radioamatööripäivää juhlitaan IARU:n perustamispäivänä 18.4., ja 5PØWARD aktivoituu 11.-25. huhtikuuta. Vuoden 2023 teemana on Human Security for All, HS4A. Kampanjan yhteistyökumppaneita ovat YK:n humanitaarisen turvan rahasto ja WAAS, ja teemalla halutaan korostaa radioamatöörien roolia kiireellisissä ja tärkeissä tarpeissa maailmanlaajuisesti. Lisätietoa löytyy IARU:n verkkosivuilta

Kilpailu- ja DX-uutisia

Viikonloppuna järjestetään muutama mielenkiintoinen alueellisesti painottunut HF-kilpailu, joissa kertoimia tai bonuspisteitä saa järjestäjän oman alueen asemien kanssa pidetyistä kusoista. CQMM on CW-kontesti, jossa Etelä-Amerikan prefiksit lasketaan kertoimiksi. Worked All Provinces of China -kontestin työskentelymode on SSB ja siinä kertoimia ovat Kiinan maakunnat. YU DX Contestin kertoimia ovat serbialaiset asemat ja Holyland DX Contestissa bonuspisteitä saa israelilaisista asemista. Serbian ja Israelin kontesteissa modeina ovat sekä CW että SSB.

DX-peditioista työskentelyä ensi viikolla jatkavat T30UN läntiseltä Kiribatin saarelta ja 4W1A Itä-Timorista. Viikonloppuna ääneen on tulossa VU7W Lakshadweepin saarelta.

. . . _ . _

Seuraava bulletiini luetaan lauantaina 22. huhtikuuta 2023 kello 15 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 kHz ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Sysmästä tunnuksella OH2AA.

Bulletiinin kokosi Laura Rosten

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media