Marjatta Klemola, OH5YL – Vahtimestarin tyttärestä presidentin uskotuksi

20-vuotias Marjatta-neito, silloin OH5YL, katseli tulevaisuuteen kirkkain silmin, kun elettiin olympiavuotta -36 ja Eurooppa oli vielä jokseenkin rauhallinen. Studiokuva on otettu Th. Nyblinin kuvaamossa Viipurissa. Kuva: SRAL-arkisto.

Kävin haastattelemassa Suomen ensimmäistä YL-amatööriä Marjatta Klemolaa, (s. Kirsi), ex OH5YL, ex OH2OW (1915-1999) heinäkuussa 1999. Haastattelun oli sopinut OT-ystäväni Kirre, ex OH2NR (1913-2007) Marjatan velimies. Hyvä että kävimme, sillä Marjatta kuoli 18.10.1999.

Marjatta kouliintui luontevasti radioamatööriksi, kun velimies Kirre workiskeli bandeilla ja rakenteli radiolaitteita perheen kotona Viipurissa. Perheen isä työskenteli vahtimestarina Viipurin lääninhallituksessa. Marjatta sai ra-lupansa v. 1931 ollen ensimmäinen YL-amatööri Suomessa.

Näin mentiin 1930-luvun alun lamasta hiljalleen kohti parempia aikoja, kunnes sodan tuulet pyyhkäisivät läpi Euroopan. Sotasyksynä kaikki radioamatööriluvat peruutettiin ja miehet komennettiin ylimääräisiin harjoituksiin ja sieltä myöhemmin talvisotaan, joka alkoi 30.11.39. Marjatta ilmoittautui vapaaehtoisena palvelukseen ja sai komennuksen II Armeijakunnan esikuntaan toimistotehtäviin.

Sotavuosien jälkeen työsarka avautui Maatalousministeriön eri osastoilla. Sieltä oli löytynyt myös oma elämänkumppani: eläinlääkäri ja tohtorismies Valto Klemola. Ministeriön johdossa silloin ollut Urho Kekkonen rekrytoi Marjatan sihteerikseen, missä tehtävässä hän palveli uskollisesti Kekkosta vuosikymmenet. Marjatasta tuli presidentin uskottu hamaan loppuun saakka.

Haastatteluun perustuva artikkeli on julkaistu Radioamatöörissä 11/99 ja ruotsinkielisenä OH6AG:n kerhosivuilla, tack Thomas, OH6NT.

Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media