Radioamatööri radiohistorian ja sukututkimuksen harrastajana

Jorma Janhunen, OH7OJ esitelmöimässä saksalaisista kansanvastaanottimista Suomen radiohistoriallisen seuran kokouksessa Petäjälahden leirikeskuksessa syksyllä 1993. Kuva: OH2HK.

Amatööriveli Jorma Janhunen, ex OH7OJ (1929-1996) tuli tutuksi Janhusten ja Janhosten sukuseuran perustamisvaiheissa 1989 Hankasalmella pidetyssä ensimmäisessä kokouksessa. Pian kävi selville, että yhteinen esi-isämme löytyi useamman sukupolven takaa Varkauden Maaveden Kiekasta ajalta n. 1500. Tämä yhdisti ja vahvisti ystävyyttämme, joka syveni entisestään, kun Jormma veti minut mukaan Suomen radiohistoriallisen seuran toimintaan 1990-luvun alussa. – Näin meillä oli ainakin kolme yhteistä sarkaa kynnettävänä. Jorma oli muuten Seuran ensimmäinen varsinainen jäsen (nr. 4) poislukien perustajajäsenet, joista vielä mukana ovat Hilve ja Esa Salldén (nr. 2 ja 3).
Harrastukset olivat tärkeitä Jorman elämässä. Niihin hän sitoutui jo nuoresta pitäen. Jorma oli ahkera valokuvaaja, lukija ja kirjoittaja sekä kirjojen ja vanhojen karttojen keräilijä. Veneily perheen parissa Saimaan vesistössä tuotti sivuharrastuksena kirjan Luonnonsatamat Saimaan vesistössä. Jorma tutki ja kirjoitti ahkerasti sukuseuran lehteen oman sukunsa ja esi-isiensä vaiheista.
Radiohistoriallisen seuran oma lehti sai alkuvuosina Jormasta tunnollisen ja asioihin syvällisesti perehtyneen avustajan. Hän myös kiersi vaivojaan säästämättä Suomen kaikki radiomuseot ja merkittävimmät radiokokoelmat ja teki niistä kattavat analyysit ja raportit Seuran käyttöön. Seuran tutkimusraporttisarjassa Jorma selvitti ja julkaisi 1993 mm. Saksalaiset kansanvastaanottimet I osa, VE301-vastaanottimet sekä Saksalaiset kansanvastaanottimet osa II, DKE-vastaanottimet, ”Pikku-Hitlerit”.
Seuran kokouksiin Jorma osallistui aktiivisesti sairastumiseensa asti. Hänellä oli myös kokouksissa mielenkiintoisia ja hyvin valmisteltuja esitelmiä radiohistoriallisista aiheista. Teleinsinööri Jorma Janhunen piti onnistuneen viestityksen lähtökohtana, että kaikki johdot ja linjat olivat täysin kunnossa ja ylikuuluminen minimissään!
Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media