Oman tiensä kulkija

Kaarina radioamatööriasemallaan.
Kaarina Sundvall omalla asemallaan v. 1993.

 
Kaarina Sundvall (o.s. Stropp), ex. OH2YL
 
Maiju Marjatta Kaarina Sundvall (3.1.1924–15.8.2002) on varmaankin jäänyt monille tuttavilleen ja työtovereille etäiseksi. Ei sen vuoksi, että hän olisi niin halunnut, vaan koska tietty vaatimattomuus oli hänelle ominaista. Oman tiensä kulkijana hän poikkesi monessa suhteessa muutenkin tavanomaisesta. Niinpä tämä muistelukin on tavanomaisuudesta poikkeavasti muisteltavan näköinen. Kaarina vältteli kaikkea hienostelua ja erityinen suoruus oli hänelle ominaista.
 
Jouduimme tekemisiin työasioiden kautta Posti- ja lennätinhallituksessa, mutta sattumoisin tunsin hänet jo hyvän aikaa ennen sitä yhteisten tuttavien kautta. Kaarina Sundvall eteni harvinaisen korkealle teknisessä miesten maailmassa ja teki pitkän päivätyön Posti- ja lennätinhallituksen radio-osastolla, viimeksi yli-insinöörinä ja vt. johtajana. Löysin vanhan hallinnon tiedotteen, jonka mukaan hänet nimitettiin ylimääräisestä nuoremmasta insinööristä radio-osaston vanhemmaksi insinööriksi jo v. 1960.
 
Henkilökohtaisesta pidättyväisyydestään ja toisaalta tietystä suurpiirteisyydestään huolimatta Kaarina Sundvall osasi olla vaativa. Ei ollut harvinaista, että alaiset tekniikan miehet seisoivat Kaarinan työhuoneessa puhuttelussa. Mutta hän ei pannut pahakseen, kun Lauttasaaressa, radiolaboratorion eteisessä sähköttäjäoppilaat ”heittivät huulta” Kaarinalle. Liikenteen opettaja Esko Jahvetti Tanskanen kysyi hämmentyneenä, tiesittekö, kenelle te juttelitte? Eikö se ollut joku siivooja? ”Ei, vaan osaston yli-insinööri, ja paikan pomo!”
 
QSL-kortti.
Kaarinan QSL-kortti.

Alansa ammatti-ihmisenä Kaarina oli omimmillaan ja sellaisena hän halusi esiintyä. Ei hän tuonut koskaan esiin teknisiä kykyjään, mutta sieltä niitä tarvittaessa löytyi. Kaikki alalla kiinnosti. Tein joskus SSB:n alkuaikoina lehtiartikkelin lähetteestä ja perustin kirjoitukseni parhaaseen USA:sta löytämääni käsikirjaan. Radiolabran väki kertoi myöhemmin minulle, että Kaarina löysi kirjoitukseni ja oli oikein punakynää käyttäen merkinnyt huomautuksia ja huutomerkkejä runsaanlaisesti sivujen reunaan.
 
Aloittelin radioalan liikennepuolella käymällä usein Helsingin satamissa. Erään radioaseman lupa-asian ohessa tuli mieleen ottaa yhteyttä Kaarinaan. Kysyin puoleksi leikilläni, kiinnostaako tutustua aivan uuden uutukaiseen laivan radioasemaan? Ei mennyt montaakaan hetkeä, kun Kaarina ilmaantui taksikyydillä paikalle. Lähtö venyi pitkälle iltapuoleen, mutta silloinpa poliisin ”piiska” korjasi hänet laiturilta talteen. Oli vetänyt poliisiherrojen naamat pitkiksi, kun Kaarina kaivoi esiin laiva-aseman katsastajan paperit! Kaarina naureskeli myöhemmin, että oli mukava ja jopa jännä reissu.
 
Miesten maailma iski pahoin vastaan, kun Kaarina joutui törmäyskurssille PLH:n johdon kanssa. Asiaa käsiteltiin laajasti lehdistössä, mm. Helsingin Sanomissa. Tilanteeseen sisältyi runsaasti ennakkoluuloja, laitoksen sisäisiä ongelmia, henkilökemiaa ja ties mitä. Jo sitä ennen Kaarinan perheelle oli koitunut poikkeuksellisen raskaita menetyksiä. Hän menetti miehensä ja poikansa. Mutta kaikkien vaikeuksiensa keskellä hän ei ulkopuolisille niitä valittanut.
 
Kaarina ehti olla aktiivinen myös amatööribandeilla. Hän kilpaili ahkerasti ja harrasti QRP-yhteyksiä erityisesti HF-yläbandeilla. Radiolabran henkilökunnan synttärilahjaksi valmistama transceiver pääsi osoittamaan kykynsä. Hän toimi myös SRAL:n hallituksen jäsenenä v. 1961. YL-toimintaan hän otti vuosien varrella osaa monin tavoin.
 
Kaarina Sundvall oli ennen kaikkea työn ja toimen ihminen, mutta hienostelemattoman ulkokuoren alta löytyi herkkä ja voimakkaasti tunteva persoona. Monet hänen tuttavansa tulivat tuntemaan hänelle tyypillisen, erikoislaatuisen empaattisuuden.
 
Harvinaisen korkealle vei hänen tiensä ammattialalla, jolla naisia ei niinä aikoina juuri nähty. Hän oli asemansa puolesta myös merkittävä tuki radioamatööritoiminnalle, vaikka ei periaatteessa koskaan hyväksynyt ”suurten tehojen” lupia. Kaarina Sundvall, ex. OH2YL oli oman aikansa kyvykäs tien avaaja niin tekniikassa, radiohallinnon alalla kuin radioamatöörinäkin – ja YL-toiminnan merkittävä taustavaikuttaja. Hänen nimissään ja muistoksi voisi esittää toimenpiteitä vaikkapa hiipuvan YL-toiminnan kohottamiseksi maassamme.
 
Timo Kiiski, OH1TH/OH5TA

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media