Toimiston tiedote 35/2017

Bulletiinitaajuudet ovat 3685 kHz ja 7075 kHz.
Bulletiinitaajuudet.

 
Toimiston tiedote 35/2017, 21.10.2017
PERJANTAIN SÄHKÖINEN VERSIO
Tämä bulletiini luetaan bandilla lauantaina 21.10.2017 taajuuksilla 3685 ja 7075 kHz.
80 metrillä bulletiini luetaan JOTA-asemalta Paltamon Mieslahdesta kutsulla OF8SUF. Partiolaiset lukevat bulletiinin ja ottavat kuittaukset vastaan second operaattoreina.
40 metrillä bulletiini luetaan Kauniaisista, OH2K:n, asemalta.
 
SISÄLTÖ
* Liiton 100-vuotishistorian kirjoittaminen alkaa *
* Liiton hallitusvaalit *
* Esitelmä Aalto 1 -satelliitista 26.10. *
* Ennakkoilmoittautumiset Syyspäiville 27.10. mennessä *
* Ekskursio SPR:n logistiikkakeskukseen 17.11., ilmoittaudu mukaan nyt! *
* Muun muassa kiertopolarisaatiota Syyspäivillä *
* Radio Hami -päivä 19.11. *
* SAC 2017 – Suomelle murskavoitto Ruotsista *
* Kerhot tiedottavat *
* JOTA tänä viikonloppuna *
* Syksyn radioamatöörikursseja *
* Kilpailu-uutisia *
* Seuraava bulletiini *
 
* Liiton 100-vuotishistorian kirjoittaminen alkaa *
SRAL täyttää 100 vuotta vuonna 2021. Se on yksi maailman vanhimmista kansallisista radioamatööriliitoista.
Nyt lokakuussa on allekirjoitettu sopimus liiton 100-vuotishistorian kirjoittamisesta. Historian kirjoittaa Oulussa asuva vapaa kirjoittaja ja toimittaja Jonna Pulkkinen. Hän on kirjoittanut useita tietokirjoja ja valmistunut Oulun yliopiston historiatieteistä vuonna 2011.
Liiton 100-vuotishistoria julkaistaan juhlavuonna 2021. Käsikirjoituksen laajuudeksi on päätetty noin 150 sivua, johon sisältyvät myös valokuvat. Painosmääräksi on suunniteltu 1500 kappaletta. Historiakirja rahoitetaan vuonna 1999 perustetun historiikkirahaston varoilla.
 
* Liiton hallitusvaalit *
Liiton hallitusvaalien ehdokkaat ovat:
2. Mauno Hirvonen, OH7UE
3. Jari Kekki, OH2EXE
4. Tuomas Tauriala, OH3ERV
Marraskuun Radioamatööri-lehden mukana postitetaan äänioikeutetuille postiäänestysaineisto. Jos jäsen ei ole käyttänyt äänioikeuttaan postiäänestyksessä, hän voi äänestää syyskokouspaikalla, Tampereella, 18.11.2017.
Ehdokasesittelyt julkaistaan marraskuun Radioamatööri-lehdessä sekä ensi viikolla myös liiton verkkosivuilla, https://www.sral.fi.
 
* Esitelmä Aalto 1 -satelliitista 26.10. *
Liiton toimistolla pidetään avoimet ovet ensi torstaina 26.10.2017 klo 17.00–20.00. Tatu, OH2EAT, kertoo Aalto 1 -satelliitista. Voit myös tutustua Liiton toimistoon ja hoitaa toimistoasiasi. Nokkakusoilua, kahvia ja pullaa. SRAL:n myymälä on avoinna. Toimiston osoite on Kaupinmäenpolku 9, Helsinki. Tervetuloa.
 
* Ennakkoilmoittautumiset Syyspäiville 27.10. mennessä *
Suomen Radioamatööriliiton Syyspäivät pidetään Tampereella 17.–18.11.2017. Tapahtuman järjestää Tampereen Radioamatöörit ry, OH3NE. Tapahtumapaikka on Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Hervannan toimipiste osoitteessa Hepolamminkatu 10, Tampere.
Nyt on oikea hetki ilmoittautua syyspäivälauantain lounaalle ja lauantai-illan iltajuhlaan! Ilmoittautuminen päättyy ensi perjantaina 27.10.
Lauantain lounas syyspäiväpaikalla on tarjolla vain lounaan ennakkoon varanneille.
Perinteinen Ham Dinner järjestetään lauantai-iltana opetusravintola Eetvartissa osoitteessa Sumeliuksenkatu 16. Tapahtuman ovet aukeavat klo 18.00 ja ruoka on katettuna klo 19.00. Illalliskortin hinta on 35 euroa. Illan musiikista vastaa The Mieli Sairaala.
Myös itse Syyspäivä-tapahtumaan voi ilmoittautua ennakkoon, jolloin sisäänpääsymaksu on edullisempi. Ilmoittautua voi toki myös paikan päällä lauantaina klo 9.00 alkaen.
Ilmoittautumiset syyspäivätapahtumiin tehdään OH3NE:n verkkosivuilla.
 
* Ekskursio SPR:n logistiikkakeskukseen 17.11., ilmoittaudu mukaan nyt! *
Suomen Radioamatööriliiton Syyspäivien yhteydessä järjestetään perjantaina 17.11. ekskursio SPR:n logistiikkakeskukseen Kalkkuun. Lähtö tapahtuu Tredun Hervannan toimipisteestä (Hepolamminkatu 10) klo 17.00 ja rautatieasemalta klo 17.30. Kohteeseen on bussikuljetus. Esittely kohteessa kestää noin tunnin, minkä jälkeen bussi kulkee takaisin päinvastaista reittiä. Tapahtuma maksaa 5 euroa/hlö.
Tapahtumaan mahtuu 30 ensimmäistä. Ilmoittaudu ekskursiolle OH3NE:n verkkosivuston kautta 27.10. mennessä,.
 
* Muun muassa kiertopolarisaatiota Syyspäivillä *
Syyspäivälauantain ohjelmaan on tullut muutos. SHF-asioiden sijasta Michael, OH2AUE, puhuu aiheesta NVIS ja kiertopolarisaatio HF:llä. Tule kuuntelemaan.
Lauantain ohjelma
Klo 9.00 ilmoittautuminen avataan

 • Klo 9.30 avajaiset
 • Klo 9.40 Kansallispuisto-workinta ja puistotarinaa WWFF:n tiimoilta (Kari OH1UH ja Rami OH3BHL)
 • Klo 9.40 Tampereen FM-toistin, SVXlink ja saittien linkitys (Tuomas OH3ERV)
 • Klo 10.30 DMR-foorumi (Erik OH2LAK)
 • Klo 10.30 Radiotarkkailuauton esittely (Viestintävirasto)
 • Klo 11.30 Taajuussuunnittelu ja taajuusvalvonta (Viestintävirasto)
 • Klo 12.30 SRAL:n hallituksen kyselytunti
 • Klo 12.30 DMR-klinikka (Erik OH2LAK, Tuomas OH3ERV)
 • Klo 13.30 NVIS ja kiertopolarisaatio HF:llä (Michael OH2AUE)
 • Klo 13.30 Radiotarkkailuauton esittely (Viestintävirasto)
 • Klo 14.30 Ilmoittautuminen SRAL:n syyskokoukseen alkaa
 • Klo 15.30 SRAL:n syyskokous

Tapahtumapaikalla on kahvio.
Kirpputori on avoinna lauantaina klo 10–14. Pöytävaraukset tehdään ilmoittautumisen yhteydessä klo 9 alkaen. Kirpputorilla on myynti tapahtumanjärjestäjän puolesta. Tapahtumanjärjestäjä perii kirpputorimyynnistä korvauksena 10 % myyntituloista, kuitenkin enintään 100 euroa.
Majoitus
Scandic Tampere City -hotellista on varattu huonekiintiö ajalle 17.–19.11.2017. Jokainen varaa huoneensa itse suoraan hotellista varaustunnusta RADIO161117 käyttämällä 3.11.2017 mennessä.
Huoneita ei voi varata netin kautta. Huoneita voi varata joko suoraan hotellista puhelimella (03) 2446 111 tai sähköpostilla tamperecity ät scandichotels piste kom.
 
* Radio Hami -päivä 19.11. *
Radio Hamin avoin työpaja järjestetään syyspäiväviikonloppuna, sunnuntaina 19.11. Työpaja pidetään Tampereen seudun ammattioppilaitos Tredun Hervannan toimipisteessä. Osoite on Hepolamminkatu 10 (S-talo).
Päivän ohjelma

 • Klo 9.00 Tutustuminen ja päivän agenda.
 • klo 9.30 Katsastetaan tekniikkaketju studiosta lähettimelle asti.
 • klo 10.30 Ohjelmaideointia. Samassa yhteydessä ruokaillaan vaikkapa tilauspizzalla.
 • klo 12.00 Tehdään yhdessä radio-ohjelma alusta loppuun. Mietitään aihe, puhutaan, editoidaan, höystetään ääniefekteillä, pätkitään soittokuntoon. Samalla mietitään, miten tämän voi tehdä kotona ilman huippustudiota. Älypuhelimella voi nimittäin saada ihmeitä aikaan.
 • Tarjolla voi myös olla vaihtoehtoista ohjelmaa ilmoittautujien toiveiden mukaan.
 • Klo 14.00 Yhteistä keskustelua menneestä ja tulevasta. Mitä pitää parantaa aiempien leirien toimintatavoista.
 • Klo 14.45 Yhteenveto ja päivän lopetus. Seuraavien tekemisten suunnittelua.

Syyspäivälauantain ja Radio Hami -sunnuntain väliseksi yöksi on järjestettävissä budjettiluokan majoitusta Hervannassa. Majoituksen ja järjestelyjen vuoksi toivotaan ilmoittautumisia 3.11. mennessä. Ilmoittautumislomake
 
* SAC 2017 – Suomelle murskavoitto Ruotsista *
Tämän vuoden Scandinavian Activity Contest on nyt kisattu sekä CW:llä että SSB:llä. Viime viikonlopun foneosan ennätysheikoista keleistä huolimatta OH-lokeja lähetettiin yhteensä yli 200 kpl. Maaottelun tuloksena oli ennakkotoiveiden mukaisesti murskavoitto Ruotsista, sillä tarkastamattomien lokien mukaan Suomella on noin 17 miljoonaa pistettä Ruotsin kymmentä miljoonaa pistettä vastaan.
Onnittelut ja kiitokset kaikille, jotka laittoivat itsensä bandilla likoon isänmaan puolesta! ”Poika” saatiin näin pysymään Suomessa. Lisätiedot tuloksista ja lokintarkastusprosessin etenemisestä: http://www.sactest.net.
Ennen CW-osaa Suomessa järjestettiin lisäksi maanpuolustushenkinen aktiviteetin nostaminen, jonka myötä hameja pyydettiin ilmoittautumaan kilpailuun QSO-tavoitteensa kera, kolmesta eri luokasta valiten.
Lady Fortuna on nyt arponut kussakin luokassa tavoitteensa saavuttaneiden kesken kolme sähköistä QST-lehden vuosikertaa. Yli 1200 QSOn ”etujoukoissa” vuosikerran voittivat Jari, OH6QU; Olli, OH2BBM ja Jaakko, OH1TX. Vastaavasti yli 600 QSOn ”turvajoukoissa” vuosikerta menee Kaleville, OH3D; Joukolle, OH1RX ja Jaakolle, OH1MA, ja yli 300 QSOn ”kansanjoukoissa” QST:n lukemisesta saavat vuoden verran nauttia Timo, OH7KC; Kari, OH3RB ja Juha, OH8CW. Onnittelut voittajille.
 
* Kerhot tiedottavat *
OH2AP:n lokakuun kuukausikokous
Keski-Uudenmaan Radioamatöörit ry:n, OH2AP, lokakuun kuukausikokous pidetään ensi torstaina 26.10.2017 klo 18.00. Osoite on Torpantie 7, Järvenpää. Aiheena on Vapepan viestitoiminta sekä tutustuminen Vapepan viestikalustoon ja -toimintaan. Samalla mietitään, miten kerho voisi tätä toimintaa paikallisesti tukea.
Asiasta tulee kertomaan Jouni, OH2JIU. Hän selvittää, kuinka Vapepan viestitoiminta on toteutettu ja millaisilla resursseilla se nyt toimii Keski-Uudellamaalla ja millaista panosta kerho pystyisi siihen antamaan. Tekemistä on niin hälytysten aikaisessa toiminnassa kuin myös kaluston huollossa ja ylläpidossa.
 
* JOTA tänä viikonloppuna *
Tänä viikonloppuna äänessä on partiolaisten radioamatööriasemia eri puolilta maailmaa kansainvälisessä Jamboree on the Air -tapahtumassa. Tervetuloa bandille workkimaan partioasemia.
 
* Syksyn radioamatöörikursseja *
Perusluokan kurssi alkaa Lahdessa tiistaina 24.10.2017 klo 18.00
Lahden Radioamatöörikerho ry, OH3AC, järjestää yhteistyössä MPK:n kanssa perusluokan kurssin, joka alkaa ensi tiistaina 24.10.2017 klo 18.00 Vanhalla Radioasemalla. Kurssille on ilmoittautunut jo 17 henkeä, mutta koska vain 25 ensimmäistä mahtuu mukaan, pidä kiirettä. MPK:n kautta kurssille osallistuvat saavat kertausharjoituspäiviä.
Ilmoittautumiset MPK:n koulutuskalenterin kautta tai sähköpostiosoitteella oh3ac ät oh3ac piste f i.
 
Polyteknikkojen Radiokerho, OH2TI, järjestää radioamatöörikurssin Espoon Otaniemessä 31.10.–23.11. tiistaisin ja torstaisin klo 18.00–21.00. Paikka on Otakaari 18A, Espoo. Esitiedot: lukion sähköfysiikka tai vastaava. PRK:n tai Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan jäsenille kurssi on ilmainen, muille kurssi maksaa 10 euroa. Lisätiedot.
 
* Kilpailu-uutisia *
Tänä viikonloppuna kilpaillaan JARTS WW RTTY Contest, 10-10 International Fall Contest, RCB XYL Test, Stew Perry Topband Challenge, Worked All Germany Contest ja Feld Hell Sprint.
Ensi tiistaina 24.10. on vuorossa NAC 2,3 GHz + up.
Ensi viikonloppuna kilpaillaan CQ WW DX Contestin fone-osa.
 
* Seuraava bulletiini *
Seuraava bulletiini lähetetään viikon kuluttua, lauantaina 28. lokakuuta, klo 15.00 SA. Lapualta, OH6SRAL:n asemalta, tavanomaisilla bulletiinitaajuuksilla.
 
Toimittaja/bulletiininikkari: Annika Salmenlinna, OH2HSJ.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media