Ilmapartiolaisten JOTA-tapahtuma

Heikki ja partiolainen radioamatööriasemalla.
Yhteydenpitoa JOTA-tapahtuman radioamatööriasemalta kutsulla OH1SUF.

Suomen ainoa ilmapartiolippukunta, helsinkiläinen Malmin Tuulenkävijät, osallistui Jamboree on the Air -tapahtumaan kololtaan Malmin lentokentältä 20.–22.10.2017. Kolmatta vuotta toimivassa lippukunnassa on kehitetty ilmapartio-ohjelmaa. Ohjelma sisältää muun muassa 7–9 -vuotiaille sudenpennulle suunniteltuja suoritusmerkkejä eli jälkiä ja 10–12 -vuotiaille seikkailijoille tarkoitettuja ilmapartiotaitomerkkejä sekä aktiviteetteja myös vanhemmille partiolaisille. Tarkoitus on tutustua paitsi ilmailuun ja ilma-aluksiin, myös säähän, avaruuteen ja lentäviin eläimiin.

Vähän väliä radion ääreen

Lauantai-iltapäivällä 21.10.2017 Jamboree on the Air -tapahtumassa oli mukana noin kymmenkunta partiolaista lapsista aikuisiin. Yhteyksiä pidettiin 3,6 MHz:n taajuusalueella ja innokkaimmat partiolaiset palasivat vähän väliä radion ääreen. Kokeneemmilla operaattoreilla oli jo ihan radioamatöörin otteet. Mikrofoniin puhuttiin vilkkaasti, varsinkin silloin, kun vasta-asemana oli aiemmin päivällä kololla vieraillut Wamo, OH2II, joka oli jo ennestään tuttu.
Heikki Lahtivirta, OH2LH, neuvoi nuorempia partiolaisia yhteyden pidossa ja kertoi, että aina pitää ensin kuunnella, ennen kuin alkaa kutsua yleiskutsua. Hän myös kertoi mitä vasta-asemalle voi sanoa: ”kerro oma nimi ja anna kuuluvuusraportti 59”.
Heikin rakentamalle radioamatööriasemalle olivat lainanneet kalustoa Suomen Radioamatööriliitto ry. ja Kakkosten Kerho ry, OH2AA.

Lokikirjamerkintöjä.
Lokikirja täyttyi yhteyksistä.

Laskeutuminen Tallinnan kentälle

Kysymykseen millaista on pitää radioyhteyksiä, partiolaiset vastasivat, että ”ihan kivaa”. Yksi poika piti siitä, kun radioaalloilla puhutaan ihan oikean ihmisen kanssa.
Jamboree on the Internet -tapahtuman puolella partiolaiset keskustelivat tietokoneen välityksellä muun muassa malesialaisten partiolaisten kanssa. Radiokin käännettiin paremmin ulkomaan yhteyksille sopivalle 14 MHz:n taajuusalueelle, juuri kun olin lähtemässä pois. Taajuudella kuului heti englantilainen partioasema, jota radion ympärille kerääntyneet pojat jäivät kiinnostuneina Heikin kanssa kuuntelemaan, ehkä he saivat asemaan yhteydenkin.
Radioamatööriyhteyksien ja internet-keskusteluiden lisäksi vanhempien partiolaisten päivään kuului myös lentämistä lentosimulaattorilla. Parhaiten onnistunut laskeutuminen tehtiin kuulemma Tallinnan kentälle.
Teksti: Annika Salmenlinna, OH2HSJ

Kaksi tapahtumamerkkiä.
Vuoden 2017 JOTA/JOTI-tapahtumamerkit, jotka voi ommella partiopaitaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media