Joulupukin radioseikkailut Suomi 100 -hengessä

Joulupukki radioamatööriasemallaan.
Santa Radion, OJ9X, asemalta pidettiin yli 66 000 yhteyttä.

OJ9X piti 66 771 yhteyttä 170 DXCC-maahan

 
Teksti: Martti Laine, OH2BH
 
Perinteinen Santa Radio (OF9X) päätti yhtyä Suomi 100 -juhlavuoteen ja koota vahvistetun yli 50 amatöörin iskujoukon tekemään tapahtumasta ainutkertaisen. Joukkoon tarvittiin myös Suomen paras ”tulivoima” ja tehokas operaattorijoukko, kun auringonpilkut ovat hävinneet ja kiehtovat revontulet räiskyvät turistien – ei radioamatöörien – iloksi. Kun pääministeri Juha Sipilä vielä ryhtyi hankkeen suojelijaksi ja Viestintävirasto antoi hankkeelle ainutkertaisen OJ9X-tunnuksen, olivat projektin raamit kasassa.
Hankkeen käsikirjoituksessa todettiin, että radioamatööritoiminnalla on tärkeä osuus Suomi-kuvan luojana, koska radioamatööritoiminta kattaa luonnostaan koko maapallon, eivätkä radioaallot eetterissä kunnioita valtakuntien raja-aitoja, vaan lentävät kaikkien ristiriitojen yläpuolella. Todettiin myös, että Suomella on itseään merkittävästi suurempi asema harrasteen kolmemiljoonaisessa radiomaailmassa.
Radioamatööritoiminta on Suomessa jo yli 100-vuotiasta, sillä se alkoi jo 1900-luvun alkupuolella. Kansainvälisesti radioamatööritoiminta muodosti ensimmäisen kansainvälisen yhteisön, silloisen ”internetin”, joka edelleen toimii ja yhdistää radisteja. Myös Suomelle tärkeinä sotavuosina radioamatööreillä oli tärkeä rooli maanpuolustuksessa, ja he ovat ylpeitä silloisista kruununjalokivistään, esimerkiksi Kyynel-radiosta.
 

Kaikki bandit ja modet Suomi-promootion mediana

OJ9X-projekti alkoi itsenäisyyspäivänä siniristilippujen liehuessa, jatkui joulun ajan itse pukin siivittämänä ja päättyi uudenvuodenaattoon ja räiskyviin raketteihin. Kulisseja muutettiin fokuksen muuttuessa, olihan projektilla pituutta 26 vuorokautta! Projektin edetessä siihen kutsuttiin mukaan 50 taitavaa radioamatööriä ja tarvittavat tehokkaat radioasemat. Päätettiin myös, että projektin tulee kattaa radiotoiminta koko radiospektrin alueella, kaikilla perinteisillä ja uusilla lähetemuodoilla.
Eipä ihme, etta hurjaan keräilyvimmaan yltyneet vasta-asemat pääsivät suorituksillaan jopa 43:n (HA1DAE) bandimodeen. Jopa sijalle 100 yltänyt (OZ6GH) keräsi 27 ruutua Club-lokissa. Sadan parhaan joukoon ylsi vain yksi suomalainen, Pasi, OH2MZB, tuloksella 28 bandimodea. Homma oli varsinainen suomalainen voimannäyttö, ja OJ9X sai vasta-asemat liikkeelle kaikilla bandeilla.
https://secure.clublog.org/charts/?c=OJ9X#r
Webbiportaali keräsi projektin aikana yli 160 000 hittiä, ja OJ9X-sähköpostiin tuli lähes kaksituhatta onnittelua ja/tai pyyntöä lisäbandeista ja modeista. Amerikan voittaja, John, K3MA, jopa äityi operaatoreita moittimaan, kun ei osattu olla USA:n suuntaan oikeilla bandeilla oikeaan aikaan – vaikka olikin saanut jo OJ9X:n 22 yhteyttä!
https://www.qrz.com/db/OJ9X
 

Hankkeessa käytettyjä radiotaajuuksia ja -tekniikkaa

Heikkojen kelien takia sähkötys (CW) oli dominoiva lähetysmode, ja yhteyksistä 56 % oli CW:llä. Vastaavasti digimodeilla pidettiin yhteyksistä 14 %. Viimeisin FT8-digimode oli mukana ja Eikka, OH7ER, hoiti siellä peräti 2157 yhteyttä. Muutamia erikoisuuksiakin tuotiin mukaan yhteystarjontaan.
 

EME (Earth–Moon–Earth) ja MS (Meteor Scatter)

Kari, OH2BC, käytti 144 MHz:n VHF-signaalia, joka läpäisi ilmakehän ja käytti kuuta heijastajana. Vasta-asemat kaikissa maanosissa nappasivat signaalin kuun pinnalta ja vastasivat siihen omalla tervehdyksellään. Kuun valossa lentävä pukkireki muodostuikin tämän erikoisuuden symboliksi. EME-ohjelma tietokoneruudulla.
Juha, OH1ND, puolestaan lähetti signaaleja kohti ilmakehää viilettäviä meteoreja ja muuta avaruuspölyä ja käytti niiden vanoista tulevia heijastuspurskahduksia signaalin välitykseen. Yhteydet olivat lyhyitä, mutta sitäkin ytimekkäämpiä.Meteoriheijastus.

Mikä ihmeen 630 metrin bandi?

Rami, OH2BCI, paukutti 600 metrin bandilla (472 kHz) 12 yhteyden verran. Niistä metreistä monikaan ei ymmärrä mitään. Kaiketi sinne on asennettava ainakin pitkä antenni, jos meinaa kuuseen kurkottaa – tai muuten varmaan siihen kapsahtaa. Ramikin mestaroi yksinään 5442 yhteyttä pääasiassa 160/30 m bandeilla.
 

Kauko-ohjauksella maailman ääristä

Juha, OH8NC, ja Radio Arcala (OH8X) ovat edistyksellisten radiokonseptien kehittäjiä. Radioamatööriasemien kaukokäytön automatisoinnissa ne ovat edelläkävijöitä. Konsepti oli ihmettelyn kohteena, kun Juha ohjasi Arkalan radioasemaa Australiasta (VK4) pienellä etäkäyttöpaneelilla. Arcalan isoilla antenneilla hyödynnettiin myös Polar path -keli-ilmiötä. Olli, OH0XX, ja Martti, OH2BH, matkasivat Arkalaan paikan päälle USA-yhteyksiä hoitamaan.
 

Juha ja radio auringossa meren äärellä.
Juha, OH8NC.

 

Rytyllä myös koko OK RTTY -kilpailun voittoon

 Porkkalan Radiokerho, OH2ET, on RTTY-aktivoinnin perinteisiä suunnannäyttäjiä. He kokosivat tiimin: OH2HAN, OH2MZB ja OH2LU, ja osallistuivat OJ9X-aktiviteetin sisällä OK RTTY -kilpailuun ja voittivat koko kisan. Siinä pukki teki aikamoisen pyrähdyksen digimaailmaan.
 
OK DX RTTY -kontestin kunniakirja.

 

Nuoret ja vanhat mukana

Mustilan kilpailuasema, OF5Z, antoi hankkeen käyttöön tehokkaan tiimin. Se oli yksi niistä kerhoista, jotka muistivat nuoret myös tässä hankkeessa. OT Peter, OH5NQ, 80, ja Niko, OH5CZ, 17, lähettivät maailmalle rintarinnan Suomi 100 -tervehdyksiä. Samoin Pusulan kerholla, jossa OT Rami, OH2BCI, 71, oli saanut rinnalleen Artun, OH2FB, 14.

Arttu ja Niko radioamatööriasemillaan.
Arttu, OH2FB (vas) ja Niko, OH5CZ.

 

Pohjois-Karjalan miehet hukkuivat lumeen

OH7AB-kerho osallistui laajalla rintamalla hankkeeseen, mutta sähköt katkesivat parhaaseen yhteysaikaan Teron, OH7WP, tiluksilla, missä hurja mastometsä sijaitsi. OH4KBC:n oma osallistuminen kaatui siihen, kun hän yritti palauttaa sähköjä Pohjois-Karjalan talouksiin. Vastaavasti lännen nopein digimies Arto, OH2KW, matkusti sähköttömään lapsuudenkotiin OH7WP:n QTH:n naapuriin, mutta joutui kotimatkalla pyöräyttämään lisää digikusoja etelästä.
 

Suuri kiitos kaikille

OJ9X-radioprojekti oli laaja, yli 50 taitavaa radioamatööriä ja monia uusia ja vanhoja teknologioita hyödyntänyt Suomi 100 -hanke. Se myös kosketti 50:tä suomalaista radioperhettä ja liittyi heidän jouluunsa ja juhlavuoteensa merkittävällä tavalla. Heille myös suuri kiitos.
Esimerkki koko perheen hankkeesta ovat Mika, OH6NVC, ja XYL Carita, Satu (11) ja Sampo (7). Mika piti yksinään 7529 yhteyttä sähkötyksellä ja nousi projektin sankariksi. Aattoiltana pukki ehti hätäisesti ovesta ulos, kun Mika oli jo 20 m:llä tositoimissaan.
 

Mikan perhe ja joulukuusi.
Mikan perhe.

 
Projektin norjalainen vahvistus, Tom, LA6VDA (OH6VDA) istui Kauniaisten kerholla (OH2K) projektin alusta loppuun, mikä tuotti huimat 6391 yhteyttä. Suuri kiitos siitä suorituksesta jakaantuu myös hänen suomalaiselle Eija-vaimolleen. Olemme sinivalkoisen ylpeitä teistä.

Tom ja Eija juhannuksena.
Tom ja Eija.

 
OJ9X-radioprojektin kiireinen ohjausryhmä: Raimo, OH2BCI, Jyri, OH2KM ja Martti, OH2BH.
 
Ohjausryhmä kahvilla.
Ohjausryhmä.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media