Toimiston tiedote 26/2018

Bulletiinitaajuudet ovat 3685 kHz ja 7070 kHz.
Bulletiinitaajuudet.

 
Toimiston tiedote 26/2018, 18.8.2018
SÄHKÖINEN VERSIO
 
Bulletiini luetaan bandilla lauantaina 18.8. klo 15.00 Suomen aikaa. Tiedote luetaan taajuudella 3685 kHz OH8WM:n asemalta ukkosvarauksella. Bulletiinia ei lueta 40 metrillä.
 
SISÄLTÖ

 • * Uusia taajuuksia suomalaiselle radioamatööriliikenteelle ja taajuusuhkiin lievennyksiä *
 • * OH2TK:n muistopalkinto on ensimmäistä kertaa haettavana *
 • * Jäsenten esitykset syyskokoukselle *
 • * Nuorten Polar-leiri pidetään syyskuussa Liedossa, ilmoittaudu mukaan *
 • * Silent key *
 • * Kerhot tiedottavat *
 • * Kansainvälinen majakka- ja majakkalaivaviikonloppu tänä viikonloppuna *
 • * Kilpailu-uutisia *
 • * Puuttuvat SAC-palkinnot toimitetaan voittajille *
 • * LY VUSHF Championship käydään 18.8. *
 • * Seuraava bulletiini *

 
* Uusia taajuuksia suomalaiselle radioamatööriliikenteelle ja taajuusuhkiin lievennyksiä *
Viestintävirasto on lähettänyt lausuntokierrokselle mahdollisesti vuodenvaihteessa 2018–2019 voimaan astuvan radiotaajuusmääräyksen luonnoksen ja sen taajuustaulukon. Suomalaisille radioamatööreille iloisena uutisena 160 metrin aukot olisivat poistumassa, sekä 23 cm:n uhka olisi lieventymässä ja 10 cm:n uhka olisi väistymässä. Nämä asiat neuvoteltiin SRAL:n ja Viestintäviraston välisessä tapaamisessa viime toukokuussa, ja näistä tuloksista kerrottiin Nurmeksen kesäleirillä hallituksen kyselytunnilla.
Radioamatöörejä koskevat muutokset ovat seuraavat:
Lisätään radioamatööreille toissijainen allokaatio taajuuskaistoille 1855–1861 kHz ja 1906–1912 kHz radio-ohjesäännön mukaisesti koska ensisijainen merenkulun käyttö on päättynyt. Tämä tarkoittaa siis 160 metrin alueella olevien aukkojen sallimista Suomessa radioamatööriliikenteelle. Tehot sallittavilla aukoilla ovat samat kuin jo nykyisin toissijaisin oikeuksin sallituilla 160 metrin kaistoilla, jotka perustuvat kansainvälisen radio-ohjesäännön rajoituksiin.
Poistetaan osakaistalta 5250–5450 kHz huomautus: Myös radioamatööriliikennettä taajuuksilla: 5278.600 kHz, 5288.600 kHz, 5298.600 kHz, 5330.600 kHz, 5346.600 kHz, 5366.600 kHz, 5371.600 kHz ja 5398.600 kHz. Lähetteen leveys ± 3 kHz. Tässä on kysymys vanhojen kerhoille myönnettyjen 60 metrin pistetaajuuserikoislupien käytön päättymisestä, koska maailman radiokonferenssi WRC-2015 myönsi radioamatööreille kansainvälisen 60 metrin allokaation taajuusvälille 5351.5–5366.5 kHz.
Lisätään taajuusalueiden 1240–1300 MHz amatööriallokaatioihin huomautus siitä että käyttösuunnitelma on valmisteilla.
Osakaistan 3400–3408 MHz huomautuksista on poistettu tieto käytön päättymisestä 31.12.2018. Tämä tarkoittaa siis 10 cm taajuusalueen käytön jatkumista edelleen radioamatööriliikenteessä.
Kyseessä siis EI OLE vielä voimassa oleva määräys, eikä uusilla taajuuksilla saa vielä työskennellä. Uuden radiotaajuusmääräyksen voimaanastumisen tarkasta päivämäärästä kerrotaan myöhemmin, kun päivämäärä on varmistunut. Radiotaajuusmääräys käy lisäksi vielä ennen voimaanastumista EU:ssa notifioitavana.
 
* OH2TK:n muistopalkinto on ensimmäistä kertaa haettavana *
Jäsenet voivat tehdä liiton hallitukselle esityksiä OH2TK:n muistopalkinnolla palkittavista henkilöistä. Esityksen on sisällettävä perustelut. Palkinto jaetaan liiton syyskokouksessa, mikäli palkinnon säännöt täyttävä henkilö löytyy.
Esitykset palkinnon saajiksi on lähetettävä liiton toimistolle postitse 31.8. mennessä. Osoite on Suomen Radioamatööriliitto ry, hallitus, PL 44, 00441 HELSINKI.
OH2TK:n muistopalkinnon säännöt
 
* Jäsenten esitykset syyskokoukselle *
Liiton Syyspäivät pidetään 16.–18.11.2018 Äänekoskella. Tapahtuman järjestää Ala-Keiteleen Radiokerho ry, OH6AK.
Syyspäivien yhteydessä järjestetään liiton sääntömääräinen syyskokous. Jäsenet voivat tehdä syyskokoukselle esityksiä. Kirjalliset esitykset on toimitettava perusteluineen ja allekirjoituksineen hallitukselle 15.9.2018 mennessä. Esityksen on oltava vähintään kymmenen jäsenen allekirjoittama. Esitykset lähetetään osoitteeseen SRAL, hallitus, PL 44, 00441 HELSINKI.
 
* Nuorten Polar-leiri pidetään syyskuussa Liedossa, ilmoittaudu mukaan *
SRAL:n nuorisotiimi järjestää 7.–9.9. Liedossa, Liesan majalla, liiton nuorisojäsenille suunnatun viikonloppuleirin. Sen tarkoituksena on yhdistää nuoria radioamatöörejä workkimisen, uuden oppimisen ja yhdessäolon avulla. Leirillä voit oppia monia uusia taitoja aina sähköttämisestä juottamiseen.
Osallistumismaksu leirille on 10 euroa sisältäen ruokailun ja majoituksen. Maksu suoritetaan käteisenä leirin järjestäjille leiripaikalla. Tapahtuman ilmoittautuminen on auki liiton verkkosivuilla, ja jatkuu aina sunnuntaihin, elokuun 26. päivään asti. Ilmoittautumislomake
Tervetuloa Polar-leirille.
 
* Silent key *
Toimiston tietoon on tullut amatööriveljiemme Petri Vähätalon, OH1GPI ja Thure Janssonin, OH2FQ, poismeno.
Kunnioitamme Petrin ja Thuren muistoa hetken hiljaisuudella.
 
* Kerhot tiedottavat *
 
OH9AB tiedottaa
Kokouskutsu
Napapiirin yhdeksiköt Ry, OH9AB / OH9SCL, kutsuu jäseniään ylimääräiseen kokoukseen 18.8. kello 12. Paikka on kerhoasema osoitteessa Latvajärventie 80, Rovaniemi.
Asialistalla on ehdotus kerhon sääntöjen muuttamisesta. Lisäksi ehdotetaan hallituksen täydentämistä yhdellä uudella jäsenellä. Lisäksi valitsemme varatoiminnantarkastajan. Kokouksen jälkeen pidetään siivoustalkoot. Uuteen sääntöehdotelmaan voi tutustua etukäteen kerhon kotisivujen. Tervetuloa kokoukseen!
OH9AB:n hallitus
 
 
OH7AA:n perinteinen kesäpäivä
OH7AA:n perinteinen kesäpäivä järjestetään lauantaina 18.8. Kuopion Savisaaressa, Koivulassa. Tapahtuma on samassa hyväksi osoittautuneessa paikassa kuin viime vuonnakin. Paikan osoite on Savisaari 61. Lokaattori on KP32TV.
Leiri alkaa lauantaina 18.8. noin kello 13, valmistellut esitykset pidetään klo 14 alkaen. Luvassa on nokkakusoilun lisäksi mielenkiintoista ohjelmaa.
Ohjelma

 • Matti, OH7SV: Käytännön läheistä asiaa lanka-antenneista, erityiskohteena kiertopolarisaatioantenni
 • Saku, OH2WC: suomalaisena amatöörinä Portugalissa
 • Pekka, OH7AWS: CAD hamssiprojekteissa, käytännön esimerkkejä
 • Veli-Matti, OH7VM: DMR-hankkeen tilanne- ja ajankohtaiskatsaus
 • Digimodet, kehitystilannekatsaus ja demo-/tutustumisasema.

 
Lisäksi leirillä on peräkonttikirppis ja makkaran paistoa, omat makkarat mukaan. Kerho tarjoaa peruskahvit ja teet, muuten omat eväät ja juomat. Tarjolla on sauna, omat pyyhkeet mukaan. Lisätietoja ja päivitykset Tervetuloa!
 
OH2ET esittäytyy Kirkkonummi-päivillä
Porkkalan Radiokerho ry, OH2ET, osallistuu ensi viikon lauantaina 25.8. Kirkkonummi-päivien järjestötorille. Järjestötori täyttää kirkon lähiympäristön torit ja aukiot järjestöjen ja muiden toimijoiden esittelyillä. Tapahtuma-aika on kello 10.00–15.00. Tervetuloa tutustumaan OH2ET:n esittelypisteeseen.
 
 
OH1AA:n kesäleiri
Turun Radioamatöörit ry:n, OH1AA, Kesäleiri vietetään Taivassalon Tippsundissa 31.8.-2.9. Ilmoittautumiset Jounille, OH1CO, sähköposti oh1co ät oh1aa piste net tai puhelimella 040 7710 neljä kaksi nolla.
Ohjelmassa on DMR- ja muita esitelmiä, demoja, workkimista, saunomista, valosuunistustakin. Paikalla on mahdollisuus yöpyä 6-8 hengen mökeissä, muutama paikka asuntovaunuillekin löytyy, venepaikkakin on.
Ruokailua on ainakin lauantaina, ehkä myös perjantai-illalla. Aamupalat lauantaina ja sunnuntaina. Grillitkin ovat kuumana Leirille on opaste osoitteessa aprs.fi/OH1T. Tervetuloa.
 
* Kansainvälinen majakka- ja majakkalaivaviikonloppu tänä viikonloppuna *
Kansainvälinen majakka- ja majakkalaivaviikonloppu (ILLW) järjestetään vuosittain elokuun kolmantena viikonloppuna. Tapahtuma alkaa lauantaina 18.8. klo 0001 UTC ja kestää sunnuntaihin 19.8. klo 2400 UTC saakka. Kyseessä ei ole kilpailu, vaan merimajakoiden ja majakkalaivojen aktivointitapahtuma. Mukana on joka vuosi useita satoja majakka-asemia.
Monet majakka-asemat lisäävät kutsunsa perään majakkaa kuvaavan tunnuksen. CW:llä workkivilla asemilla se on LT (majakka) tai LS (majakkalaiva), muilla “LIGHT”, “LGT”, “LIGHTHOUSE” tai “LIGHTSHIP”.
Suomesta mukaan ovat ilmoittautuneet seuraavat majakka-asemat: OH1AH Utö, OH1AM Kylmäpihlaja, OH1TG Kaunissaari, OH3TAM Isokari, OH5B Luovukkaluoto ja OH8FCK Marjaniemi.
Lisätietoa majakkaviikonlopusta
 
* Kilpailu-uutisia *
Tänä viikonloppuna kilpaillaan SARTG WW RTTY Contest, Russian District Award Contest, Keyman’s Club of Japan Contest, Feld Hell Sprint, North American QSO Party ja SARL HF Digital Contest.
Ensi tiistaina 21.8. on vuorossa NAC 23 cm.
Ensi viikonloppuna kilpaillaan ALARA Contest, SCC RTTY Championship, W/VE Islands QSO Party, YO DX HF Contest, CVA DX Contest ja SARL HF CW Contest.
 
* Puuttuvat SAC-palkinnot toimitetaan voittajille *
Ham Karelia -leirillä jaettiin HF-kilpailujen palkintoja. Osa SAC-OH-voittajista jäi ilman palkintoa. Palkinnot puuttuivat assisted-, Rookie, TB-Wires- ja Wire-Only-luokista. Palkinnot tilataan ja toimitetaan saajille syksyn aikana.
 
* LY VUSHF Championship käydään 18.8. *
LY VUSHF Championship kilpaillaan tänään, lauantaina 18.8. kello 17.00–2300 UTC. Tänä vuonna ulkomaalaisille osallistujille on luvassa erikoispalkintoja.
Bandeina ovat 144 MHz, 432 MHz, 1296 MHz, 2,3 GHz, 5,7 GHz ja 10 GHz. Mitä tahansa asemia saa workkia, mutta kilpailussa sijoittumiseen vaaditaan vähintään yksi yhteys LY-aseman kanssa.
Modet ovat CW, SSB ja FM. Kilpailusanoma on RS(T), juokseva numero joka alkaa numerosta 001 jokaisella bandilla erikseen sekä lokaattori. Kilpailusarjat ovat single operaattori ja multi operaattori. Multi operaattori -tiimissä voi olla korkeintaan kolme operaattoria. Lokit lähetetään REG1TEST (EDI) -muodossa 2.9. mennessä osoitteeseen utb ät qrz piste lt.
Pistelaskuohjeet
 
* Seuraava bulletiini *
Seuraava bulletiini luetaan viikon kuluttua, lauantaina 25. elokuuta, klo 15.00 Suomen aikaa tavanomaisilla bulletiinitaajuuksilla.
 
Toimittaja/bulletiininikkari: Annika Salmenlinna, OH2HSJ.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media