Toimiston tiedote 30/2018

Bulletiinitaajuudet ovat 3685 kHz ja 7070 kHz.
Bulletiinitaajuudet.

 
Toimiston tiedote 30/2018, 15.9.2018
PERJANTAIN SÄHKÖINEN VERSIO
 
Tämä bulletiini luetaan lauantaina 15.9. klo 15.00 Suomen aikaa taajuudella 3685 kHz. Tiedote annetaan Toivakasta OH6AW:n asemalta. Bulletiinia ei lueta 40 metrillä.
 
SISÄLTÖ

 • * Onhan jäsenmaksusi maksettu? *
 • * Vaalien ehdokasasettelu päättyy 5.10. *
 • * Etsitään pätevyystutkijaa ruotsinkieliselle Pohjanmaalle *
 • * Kerhot tiedottavat *
 • * Uusien viestinäyttelyiden esittely Museo Militariassa 20.9. *
 • * Radiotiedustelukalustoa on esillä Mikkelissä 22.9. *
 • * Syksyn radioamatöörikursseja *
 • * Kilpailu-uutisia *
 • * SAC:n CW-osa alkaa lauantaina 15.9. kello 1200 UTC *
 • * HF-kilpailujen SM-sarjan tilanne *
 • * Seuraava bulletiini *

 
* Onhan jäsenmaksusi maksettu? *
Jotta jäsenellä on äänioikeus syksyn puheenjohtaja- ja hallitusvaaleissa, hänen erääntyneen jäsenmaksunsa on oltava maksettu kokonaan 22.9. mennessä.
Jos et ole varma jäsenmaksusi tilanteesta, voit kysyä asiaa Liiton toimistosta.
 
* Vaalien ehdokasasettelu päättyy 5.10. *
Jokainen liiton jäsen voi pyytää kirjallisesti ehdokkaansa ottamista puheenjohtaja- tai hallitusvaalien ehdokaslistalle. Ehdotukset ehdokkaiksi pyydetään toimittamaan 5.10. mennessä. Ne lähetetään liiton toimistoon vaalivaliokunnan sihteerille. Osoite on Suomen Radioamatööriliitto, Vaalivaliokunta, Sihteeri Annika Salmenlinna, PL 44, 00441 HELSINKI.
Kirjallisessa ehdotuksessa on mainittava ehdokkaan sukunimi ja kaikki etunimet. Mukana on oltava ehdokkaan allekirjoittama vakuutus suostumuksesta ehdokkaaksi. Lisäksi on mainittava onko ehdotus jätetty liiton puheenjohtajan vai hallituksen jäsenen vaalia varten vai osallistuuko ehdokas kumpaankin vaaliin.
Ehdokkaat voivat toimittaa Radioamatööri-lehteen valokuvan ja enintään 200 sanan pituisen vapaamuotoisen esittelytekstin. Esittely ja kuva on toimitettava 10.10. mennessä osoitteeseen ra-lehti ät sral piste äf ii.
 
* Etsitään pätevyystutkijaa ruotsinkieliselle Pohjanmaalle *
Pohjanmaalle etsitään ruotsinkielistä tutkijaa. Pätevyystutkijan on oltava yleisluokan radioamatööri, jolla on yli viiden vuoden kokemus radioamatööritoiminnasta. Hänen pitää olla on hyvämaineinen ja luotettava henkilö. Pätevyystutkija sitoutuu noudattamaan tutkijoille laadittuja sääntöjä ja ohjeita.
Liiton hallitus odottaa ruotsinkielisen Pohjanmaan kerhoilta ja yksittäisiltä henkilöiltä esityksiä pätevyystutkijoiksi sopivista henkilöistä. Jos olet itse kiinnostunut tutkijan tehtävästä, hakemukseen tarvitaan suositus joko kerholta tai yhdeltä tai useammalta yksittäiseltä radioamatööriltä.
Esitykset voi lähettää osoitteeseen hallitus ät sral piste äf ii.
Lista pätevyystutkijoista
 
* Kerhot tiedottavat *
 
OH6AD:n syysleiri
OH6AD järjestää jälleen perinteisen syysleirin Toivakan Leirikalliolla Mämminiemessä. Paikalla ollaan perjantaista sunnuntaihin 14.–16.9.
Leirin aikana kisataan SAC CW, johon voi osallistua leiriasemalta. Kerho tarjoaa lauantaina keiton ja lisukkeita. Muuten leirin ruokailut järjestyvät omin eväin.
Ohjelmassa on ainakin saunomista, kevyiden tai järeiden HF-virtabalunien askartelua ja mittailua, sekä nokkakusoilua.
Paikan osoite on Rappukalliontie 250, Toivakka. Autolla perille pääsee Oravasaarentien eli vanhan nelostien kautta. Leirille voi mainiosti tulla myös veneellä.
Leirimaksua ei ole, vapaa pääsy. Kerho toivottaa kaikki jäsenensä, muut radioamatöörit sekä kaikki harrastuksesta kiinnostuneet lämpimästi tervetulleiksi!
 
OH2AP:n syysleiri
Keski-Uudenmaan Radioamatöörit ry:n, OH2AP, syysleiri pidetään lauantaina 15.9. Leiripaikka on edellisistä vuosista tuttu Metsäpirtti. Se sijaitsee Tuusulassa Rusutjärven rannalla. Osoite on Turaniementie 61, 04370 Rusutjärvi.
Leiri alkaa vanhaan tapaan antennien ja aseman pystytyksellä kello 9. Aamukahvia on tarjolla. Keittoateria syödään noin kello 12. Jussi, OH3ZQ, avaa leirin kello 13. Sen jälkeen alkaa ohjelmaosuus, jonka välillä pidetään kahvitauko.
Luvassa on tällä kertaa paljon monipuolista ohjelmaa. Keijo, OH2BOZ, kertoilee Etelä-Afrikan matkasta. Annen, OH2YL, aiheena on ”OH2YL:n DX-reissut – kevyesti suolattuna”. Anne tuo mukanaan myös ”reissunaisen vertikaalin” näytteeksi yksinkertaisesta antennikalustuksesta. Heikki Marttila kertoo rintamaradioista. Elias, OH2EP, tuo terveiset Märket-peditiolta.
Tänäkin vuonna OH2AP:n leirillä lisäjännitystä tuovat arpajaiset. Leirillä on myös kirpputoripöytä. Sauna on lämpimänä kello 17 alkaen. Loppuiltaa istutaan iltanuotiolla makkaraa paistaen.
Leirimaksu on 15 euroa ja pitää sisällään ohjelman, aterian, kahvit ja saunomisen. Tervetuloa.
 
OH3AC:n Ruskaleiri ensi viikonloppuna 21.–22.9.2018 Messilässä
Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC, Ruskaleiri pidetään ensi viikonloppuna perjantaista lauantaihin 21.–22.9. Leiri pidetään Messilän kartanohotellissa, Etelä-Suomen keskeisellä paikalla. Leirin mielenkiintoinen ja laaja ohjelma on nyt julkistettu. Lauantain esitelmissä on sekä tärkeää tietoa radioamatööreille, että tietoa mielenkiintoisista tapahtumista ja workkimisesta.
Maailmanympäri-nonstop-purjehduksella olevan Tapion, OH6UBZ/mm; tytär, olympiapronssia ja useita maailmanmestaruuksia voittanut Silja Frost tulee kertomaan isänsä purjehdushaaveen toteutumisesta. Mutta ennen kaikkea siitä, kuinka tärkeä rooli radioamatööreillä on ollut Tapion purjehduksessa. Kysymyksille ja vastauksille on varattu hyvin aikaa.
Säteilyturvakeskuksen johtava asiantuntija Lauri Puranen kertoo radioamatööriasemien säteilyturvallisuudesta. Ruotsissa amatöörien tehoja laskettiin muun muassa vedoten säteilyyn. STUK on mitannut kymmenkunta asemaa ja raportti on tulossa. Lauri kertoo mittauksien tuloksista. Mitä haluat tietää säteilystä?
Veijo, OH3NFC, kertoo DMR-workkimisesta sekä aloittaville, että eksperteille. Saku, OH2NOS, kertoo tämän kesän ihmisiä koukuttaneesta OHFF-workkimisesta ja pystyttää Tiirismaan luonnonsuojelualueelle aseman. Leirillä on koko lauantain satelliittiasemademo ja paljon muutakin mielenkiintoista. Tervetuloa.
 
* Uusien viestinäyttelyiden esittely Museo Militariassa 20.9. *
Museo Militariassa, Hämeenlinnassa, avautuu ensi torstaina 20.9. kaksi uutta vaihtuvaa näyttelyä. Näyttelyiden nimet ovat Viestisotaa Rukajärvellä – 14. Divisioonan viestitoiminta jatkosodan aikana 1941–1944 ja Viestijoukkojen synty – Marskin johtamisjärjestelmä M18.
Avajaispäivänä 20.9. kello 15 näyttelyiden tekijät insinöörimajuri evp Tapio Teittinen, OH4ELM ja DI Martti Susitaival, OH4FSL, esittelevät näyttelyt vaihtuvien näyttelyiden rakennuksessa. Esittelyyn on vapaa pääsy. Näyttelyt on tuottanut Kaakkois-Suomen Viestikilta ry.
Museo Militaria sijaitsee Hämeenlinnassa, Linnan kasarmilla. Museon osoite on Vanhankaupunginkatu 19. Aukioloajat ovat tiistaista sunnuntaihin kello 11.00–17.00, maanantaisin museo on suljettu.
 
* Radiotiedustelukalustoa on esillä Mikkelissä 22.9. *
Mikkelissä Jalkaväkimuseon Ritarisalissa pidetään lauantaina 22.9. tilaisuus, jonka aiheena on Hallamaan jalanjäljillä Mikkelissä ja vähän muuallakin – luutnantti Tauno Kylmänojan kuvitettu sotilasmuistio Päämajan radiopataljoonan radiotiedustelusta. Tilaisuus alkaa kello kello 13.00.
Paikalla on muun muassa veteraani Paavo Kotilainen, OH2SN. Hän kertoo radiotiedustelussa käytössä olleista laitteista. Esillä ovat radiosuuntimo Telefunken, radiovastaanotin National, ELJOT-lennätin sekä salauslaite Hagelin.
Tilaisuus kestää noin kaksi tuntia. Tervetuloa!
 
* Syksyn radioamatöörikursseja *
 
Radioamatöörikurssi Forssassa
Wahren-opisto järjestää Forssassa radioamatöörikurssin. Kurssi alkaa 19.9. kello 18. Kurssipaikkana on Forssan Lyseo.
Kurssi toteutetaan myös MPK:n piiriin kuuluvana koulutustapahtumana. Varusmiespalveluksen suorittaneilla on mahdollisuus saada radioamatöörikurssin suorittamisesta kolme kertausharjoituspäivää. Internet-hakusanat ovat ”Radioamatöörikurssi Forssa 2018 MPK”.
Kurssi toimii niin ikään yhteistyössä Forssan ja Someron lukioiden kanssa. Kurssin kautta on mahdollisuus saada lukion opintoihin yksi kurssisuoritus. Internet-hakusanat ovat ”Radioamatöörikurssi Forssa 2018”. Kurssin numero on Wahren-opiston listoilla 009804.
Paikalliset partiolippukunnat ovat myös yhteistyössä Forssan radioamatöörikurssin piirissä. Lisätietoja saa Forssan seudun partiolippukunnista.
Kurssilla on jo yli kymmenen ilmoittautunutta. Mukaan mahtuu 20 henkilöä, joten kannattaa ilmoittautua pian.
 
Radioamatöörikurssi Järvenpäässä
Keski-Uudenmaan Radioamatöörit ry., OH2AP, järjestää perusluokan kurssin. Kurssi alkaa maanantaina 24.9. kello 18. Kurssin lopussa on mahdollisuus osallistua pätevyystutkintoon.
Kurssi pidetään radiokerhon tiloissa Järvenpään Seuratalolla. Osoite on Kartanontie 20, Järvenpää. Keltainen Seuratalo sijaitsee kirjaston ja kaupungintalon vieressä.
Kurssi-illat ovat joka toinen viikko, perusvaihtoehtona maanantai-illat kello 18–20.30. Ajankohtaa ja viikonpäivää voidaan sovittaa muuallekin osallistujien kesken.
Kurssi maksaa 20 euroa. Maksuun sisältyy kerhon jäsenmaksu.
Kurssin aikana pidetään torstain kerhoiltojen yhteydessä kysely- ja kertaustilaisuuksia sekä radioamatöörilaitteisiin tutustumista kerholla.
Ilmoittautumiset Jussille, OH3ZQ, tai OH2AP:n sähköpostiin (OH-alkuinen kutsu @ sral piste äf ii).
 
Radioamatöörikurssi Jyväskylässä
Keski-Suomen Radioamatöörit ry. järjestää perusluokan pätevyyteen valmentavan radioamatöörikurssin. Kurssi alkaa 4.10. kello 17.30–20.30. Kurssi-illat jatkuvat torstaisin loka- ja marraskuun ajan.
Ensimmäisenä iltana tutustutaan harrastukseen ja aloitetaan tekniikan sekä määräysten opiskelu. Varsinaiset kurssi-ilmoittautumiset otetaan vastaan sen jälkeen. Ilmoittautumislomake tutustumisiltaan avataan piakkoin OH6AD:n verkkosivuilla osoitteessa .
Kurssimaksu on 30 euroa. Maksu sisältää materiaalit.
 
* Kilpailu-uutisia *
Tänä viikonloppuna kilpaillaan SAC:n CW-osa, Collegiate QSO Party, All Africa International DX Contest, SRT HF Contest, QRP Afield, Feld Hell Sprint, North American Sprint RTTY ja BARTG Sprint 75.
Ensi tiistaina 18.9. on vuorossa NAC 1,3 GHz ja ensi torstaina 20.9. NAC 70 MHz.
Ensi viikonloppuna kilpaillaan UK/EI DX Contest, AGCW VHF/UHF Contest, North American SSB Sprint Contest ja Classic Exchange.
 
* SAC:n CW-osa alkaa lauantaina 15.9. kello 1200 UTC *
SAC:ta ollaan voittamassa tänäkin vuonna ja siinä on sinun panoksellasi suuri merkitys. Kilpailun CW-osa alkaa lauantaina 15.9. kello 1200 UTC jatkuu sunnuntaihin kello 1159 UTC saakka. Pidä muutama kuso tai worki tosissasi, jokainen piste on kotiinpäin pohjoismaisessa maaottelussa.
SAC:n SSB-osa kilpaillaan lokakuun puolivälissä, 13.–14.10. Kilpailun säännöt ja tilastot. Tule mukaan.
 
* HF-kilpailujen SM-sarjan tilanne *
HF-kilpailujen SM-sarjan tilanne julkaistaan liiton verkkosivuilla alkuviikosta. Sivujen osoite on sral.fi.
 
* Seuraava bulletiini *
Seuraava bulletiini luetaan viikon kuluttua, lauantaina 22. syyskuuta, kello 15.00 Suomen aikaa tavanomaisilla bulletiinitaajuuksilla. Tiedote annetaan Turusta, OH1T:n asemalta.
 
Toimittaja/bulletiininikkari: Annika Salmenlinna, OH2HSJ.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media