Toimiston tiedote 31/2018

Bulletiinitaajuudet ovat 3685 kHz ja 7070 kHz.
Bulletiinitaajuudet.

 
Toimiston tiedote 31/2018, 22.9.2018
PERJANTAIN SÄHKÖINEN VERSIO
 
Tämä bulletiini luetaan lauantaina 22.9. klo 15.00 Suomen aikaa taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Tiedote annetaan Turusta OH1T:n asemalta.
 
SISÄLTÖ

 • * Avoimet ovet liiton toimistolla 11.10. *
 • * Syyspäivät Äänekoskella *
 • * Vaalien ehdokasasettelu päättyy 5.10. *
 • * Etsitään pätevyystutkijaa ruotsinkieliselle Pohjanmaalle *
 • * Nuorten workkimisviikonloppu Mustilassa *
 • * Kerhot tiedottavat *
 • * Järvenpään toistin muuttaa *
 • * Esitelmätilaisuus jalkaväkimuseolla *
 • * Radioamatöörikurssit alkavat Järvenpäässä, Jyväskylässä ja Lahdessa *
 • * Kilpailu-uutisia *
 • * HF-kilpailujen SM-sarjan tilanne *
 • * Seuraava bulletiini *

 
* Avoimet ovet liiton toimistolla 11.10. *
Liiton toimistolla pidetään avoimet ovet torstaina 11.10. kello 17.00–20.00. Liiton jäsenkerho Suomen Avaruustutkimusseura esittelee toimintaansa. Myymälä on avoinna ja tarjolla on kahvia sekä pullaa. Liiton toimiston osoite on Kaupinmäenpolku 9, Helsinki. Tervetuloa nokkakusoilemaan!
 
* Syyspäivät Äänekoskella *
Suomen Radioamatööriliiton Syyspäivät pidetään 16.–18.11.2018 Äänekoskella. Tapahtuman järjestää Ala-Keiteleen Radiokerho ry, OH6AK. Syyspäivien yhteydessä on liiton sääntömääräinen syyskokous.
Majoitusta voi varata Hotelli Hirvestä SRAL-tunnuksella. Hotellin puhelinnumero on (014) 520 121.
Hami-illallinen pidetään ravintolassa nimeltä Wille – Olohuone ja Keittiö. Ilmoittautumislomake on tulossa liiton sivuille lähempänä tapahtumaa.
Syyspäivien verkkosivut
 
* Vaalien ehdokasasettelu päättyy 5.10. *
Jokainen liiton jäsen voi pyytää kirjallisesti ehdokkaansa ottamista puheenjohtaja- tai hallitusvaalien ehdokaslistalle. Ehdotukset ehdokkaiksi pyydetään toimittamaan 5.10. mennessä. Ne lähetetään liiton toimistoon vaalivaliokunnan sihteerille. Osoite on Suomen Radioamatööriliitto, Vaalivaliokunta, Sihteeri Annika Salmenlinna, PL 44, 00441 HELSINKI.
Kirjallisessa ehdotuksessa on mainittava ehdokkaan sukunimi ja kaikki etunimet. Mukana on oltava ehdokkaan allekirjoittama vakuutus suostumuksesta ehdokkaaksi. Lisäksi on mainittava onko ehdotus jätetty liiton puheenjohtajan vai hallituksen jäsenen vaalia varten vai osallistuuko ehdokas kumpaankin vaaliin.
Ehdokkaat voivat toimittaa Radioamatööri-lehteen valokuvan ja enintään 200 sanan pituisen vapaamuotoisen esittelytekstin. Esittely ja kuva on toimitettava 10.10. mennessä osoitteeseen ra-lehti ät sral piste äf ii.
 
* Etsitään pätevyystutkijaa ruotsinkieliselle Pohjanmaalle *
Pohjanmaalle etsitään ruotsinkielistä tutkijaa. Pätevyystutkijan on oltava yleisluokan radioamatööri, jolla on yli viiden vuoden kokemus radioamatööritoiminnasta. Hänen pitää olla on hyvämaineinen ja luotettava henkilö. Pätevyystutkija sitoutuu noudattamaan tutkijoille laadittuja sääntöjä ja ohjeita.
Liiton hallitus odottaa ruotsinkielisen Pohjanmaan kerhoilta ja yksittäisiltä henkilöiltä esityksiä pätevyystutkijoiksi sopivista henkilöistä. Jos olet itse kiinnostunut tutkijan tehtävästä, hakemukseen tarvitaan suositus joko kerholta tai yhdeltä tai useammalta yksittäiseltä radioamatööriltä.
Esitykset voi lähettää osoitteeseen hallitus ät sral piste äf ii.
Lista pätevyystutkijoista
 
* Nuorten workkimisviikonloppu Mustilassa *
Liiton nuorisotiimi järjestää nuorten workkimisviikonlopun Mustilassa 6.–9.12. Tapahtuma pidetään OH5Z:n asemalla. Workkimisviikonlopun aikana on luvassa muun muassa HF-workkimista vasta-alkajatasolta lähtien (SSB, CW, RTTY), erilaisia esitelmiä, saunomista ja yhdessäoloa. Viikonlopun aikana käytetään nuorten radioamatöörien kutsua OH2YOTA.
Osallistumismaksu on 10 euroa, joka sisältää majoituksen sekä ruokailun. Ilmoittautuminen aukeaa piakkoin sral.fi-sivustolla.
 
* Kerhot tiedottavat *
 
OH3AC:n Ruskaleiri 21.–22.9.2018 Messilässä
Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC, Ruskaleiri pidetään perjantaista lauantaihin 21.–22.9. Leiri järjestetään Messilän kartanohotellissa. Leirin mielenkiintoinen ja laaja ohjelma on nyt julkistettu. Lauantain esitelmissä on sekä tärkeää tietoa radioamatööreille, että tietoa mielenkiintoisista tapahtumista ja workkimisesta.
Maailmanympäri-nonstop-purjehduksella olevan Tapion, OH6UBZ/mm; tytär, olympiapronssia ja useita maailmanmestaruuksia voittanut Silja Frost tulee kertomaan isänsä purjehdushaaveen toteutumisesta. Mutta ennen kaikkea siitä, kuinka tärkeä rooli radioamatööreillä on ollut Tapion purjehduksessa. Kysymyksille ja vastauksille on varattu hyvin aikaa.
Säteilyturvakeskuksen johtava asiantuntija Lauri Puranen kertoo radioamatööriasemien säteilyturvallisuudesta. Ruotsissa amatöörien tehoja laskettiin muun muassa vedoten säteilyyn. STUK on mitannut kymmenkunta asemaa ja raportti on tulossa. Lauri kertoo mittauksien tuloksista. Mitä haluat tietää säteilystä?
Veijo, OH3NFC, kertoo DMR-workkimisesta sekä aloittaville, että eksperteille. Saku, OH2NOS, kertoo tämän kesän ihmisiä koukuttaneesta OHFF-workkimisesta ja pystyttää Tiirismaan luonnonsuojelualueelle aseman. Leirillä on koko lauantain satelliittiasemademo ja paljon muutakin mielenkiintoista. Tervetuloa.
 
 
OH1AF:n 60-vuotisviikonloppu
Teljän Radioamatöörit ry:n 60-vuotisjuhlavuoden aktiviteettiviikonloppu/syysleiri järjestetään 6.–7.10. kello 0900–0900 UTC. Leiri pidetään Porissa OH1AF:n kerhotalolla Viasvedellä. Osoite on Vanha Raumantie 705.
Aktiviteettiviikonloppu on kaikille avoin. Tavoitteena on pitää vuorokauden ajan bandit kuumina aktivoiden kaikkia saatavilla olevia modeja, etenemismuotoja ja bandeja. Erikoiskutsu OG60F ja kerhon hyvät antennit takaavat pileupit.
Parkkitilaa on riittävästi ja tarvittaessa yöpymistilaa on kerhotalolla jonkin verran. Ohjelmassa on kusoilua, nokkakusoilua, makkaranpaistoa, laitteistoesittelyjä, operointivinkkejä sekä mahdollisesti esitelmiä. Pihassa on mahdollisuus pitää peräkonttikirppistä. Katso lisää OH1AF:n nettisivuilta.
 
* Esitelmätilaisuus jalkaväkimuseolla *
Mikkelissä Jalkaväkimuseon Ritarisalissa pidetään lauantaina 22.9. tilaisuus, jonka aiheena on Hallamaan jalanjäljillä Mikkelissä ja vähän muuallakin – luutnantti Tauno Kylmänojan kuvitettu sotilasmuistio Päämajan radiopataljoonan radiotiedustelusta. Tilaisuus alkaa kello 13.00.
Luennoitsijana on Suur-Savon Sotilaspoikien Perinnekillan puheenjohtaja kapteeni res Juhani Manninen.
Eversti Reino Hallamaa toimi Jatkosodassa 18.6.1941 Mikkeliin perustamansa Päämajan Radiopataljoonan (PM:n Rad.P.) komentajana. Reserviupseerikoulun suorittamisen jälkeen Hallamaa määrättiin Radiokoulun varapäälliköksi. Hänen uransa eteni Kadettikoulun ja eri palveluspaikkojen sekä useiden ulkomaan kurssien kautta Suomen johtavaksi radiotiedustelun asiantuntijaksi ja everstin arvoon.
Tauno ”TROK” (Tauno Runo Olavi) Kylmänoja oli pitkäaikaisin Päämajan radiopataljoonan moottoroidun eli liikkuvan komppanian, MO:n päällikkö. Hän oli taitava graafikko ja vuonna 1986 koottiin TROK:n sodan aikana tehdyistä piirroksista uskollisille aseveljille omistettu sotilasmuistio. Näiden piirrosten mukana matkataan Jatkosodan eri vaiheita MO:n näkökulmasta.
Kunniavieraaksi tilaisuuteen saapuvat Hallamaan yksikössä toiminut veteraani, kapteeni res Paavo Kotilainen, OH2SN sekä Tauno Kylmänojan tytär Jatta Wardi. Elektronisen sodankäynnin kilta tuo tilaisuuteen Päämajan Radiopataljoonan käyttämiä laitteita: Radiosuuntimon Telefunken EP2a, vastaanottimen National NC-100XA:n, lennätin Eljotin (LJ-lennätin, Jotti) sekä salaimen Hagelin C-38P.
Käsiohjelma maksaa viisi euroa. Käsiohjelmalla pääsee tutustumaan myös Radioaseman näyttelyyn, jossa esitellään Tauno Kylmänojan kuvitettu sotilasmuistio.
Tilaisuuden järjestää Jalkaväkimuseo yhdessä Perinneradistien kanssa. Tervetuloa.
 
* Järvenpään toistin muuttaa *
Järvenpään 70 cm:n toistin, OH2RUP, muuttaa kahdeksaksi viikoksi evakkoon remontin alta. Toistimen sijainti on 1.10. alkaen OH2AP:n kerholla, Järvenpään keskustassa. Antennin matalamman sijainnin vuoksi kuuluvuus ja kuultavuus tulevat rajoittumaan evakkoretken ajaksi. Huhuilkaapa kuitenkin Järvenpäässä käydessänne.
 
* Radioamatöörikurssit alkavat Järvenpäässä, Jyväskylässä ja Lahdessa *
 
Radioamatöörikurssi Järvenpäässä
Keski-Uudenmaan Radioamatöörit ry., OH2AP, järjestää perusluokan kurssin. Kurssi alkaa ensi maanantaina 24.9. kello 18. Paikalle voi tulla ihan tutustumismielessäkin. Kurssin lopussa on mahdollisuus osallistua pätevyystutkintoon.
Kurssi pidetään radiokerhon tiloissa Järvenpään Seuratalolla. Osoite on Kartanontie 20, Järvenpää. Keltainen Seuratalo sijaitsee kirjaston ja kaupungintalon vieressä.
Kurssi-illat ovat joka toinen viikko, perusvaihtoehtona maanantai-illat kello 18.00–20.30. Ajankohtaa ja viikonpäivää voidaan sovittaa muuallekin osallistujien kesken.
Kurssi maksaa 20 euroa. Maksuun sisältyy kerhon jäsenmaksu.
Kurssin aikana pidetään torstain kerhoiltojen yhteydessä kysely- ja kertaustilaisuuksia sekä radioamatöörilaitteisiin tutustumista kerholla.
Ilmoittautumiset Jussille, OH3ZQ, tai OH2AP:n sähköpostiin. Jussin ja OH2AP:n sähköpostit ovat muotoa OH-alkuinen kutsu ät sral piste äf ii.
 
 
Radioamatöörikurssi Jyväskylässä
Keski-Suomen Radioamatöörit ry. järjestää perusluokan pätevyyteen valmentavan radioamatöörikurssin. Ensimmäinen kurssi-ilta on 4.10. kello 17.30–20.30. Kurssi-illat jatkuvat torstaisin loka- ja marraskuun ajan.
Ensimmäisenä iltana tutustutaan harrastukseen ja aloitetaan tekniikan sekä määräysten opiskelu. Varsinaiset kurssi-ilmoittautumiset otetaan vastaan sen jälkeen. Ilmoittautumislomake tutustumisiltaan avataan piakkoin OH6AD:n verkkosivuilla .
Kurssimaksu on 30 euroa. Maksu sisältää materiaalit.
 
 
Perusluokan kurssi alkaa Lahdessa tiistaina 23.10. kello 18.00
Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC, syksyn perusluokan kurssi alkaa tiistaina 23.10. kello 18.00 Radiomäen Vanhalla asemarakennuksella. Kurssia pidetään joka tiistai aina joulukuun alkuun saakka.
Kurssille on ilmoittautunut jo kymmenen osanottajaa. Ilmoittautumisen voi tehdä joko MPK:n sivujen kautta tai suoraan kouluttajalle, Jarille, OH2BU, 0400 503 221 tai omakutsusähköpostiosoitteella.
 
* Kilpailu-uutisia *
Tänä viikonloppuna kilpaillaan UK/EI DX Contest, AGCW VHF/UHF Contest, North American SSB Sprint Contest ja Classic Exchange CW.
Ensi tiistaina 25.9. on vuorossa NAC 2,3 GHz + up. 25.–26.9. käydään jälleen Classic Exchange CW.
Ensi viikonloppuna kilpaillaan CQ WW RTTY, ARRL EME Contest ja Feld Hell Sprint.
Classic Exchange -kilpailun foneosat käydään 30.9.–1.10. ja 2.–3.10.
 
* HF-kilpailujen SM-sarjan tilanne *
HF-kilpailujen SM-sarjan pistetilanne on julkaistu liiton verkkosivuilla.
 
* Seuraava bulletiini *
Seuraava bulletiini luetaan viikon kuluttua, lauantaina 29. syyskuuta, kello 15.00 Suomen aikaa tavanomaisilla bulletiinitaajuuksilla. Tiedote annetaan Turusta, OH1T:n asemalta.
 
Toimittaja/bulletiininikkari: Annika Salmenlinna, OH2HSJ.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media