Nuoriso workkimassa ja saunomassa Mustilassa

Liedossa syyskuun alussa järjestetty Polar-leiri oli onnistunut monilta puolin, eikä parantamisen varaa juurikaan jäänyt. Odotukset oli siis seuraavan leirin osalta kovat molemmilla osapuolilla, järjestäjillä sekä tulevan leirin osallistujilla. 
Tämä mainittu tuleva leiri oli siis jatko-osa, jos voisi jo sanoa, “perinteiselle” DYM, eli tutummin December Yota Month -leirille, joka järjestettiin vuonna 2017 samassa paikassa kuin tälläkin kertaa, Mustilan OH5Z-asemalla. Jo tuolloin leiri oli yhdistelmä mukavaa tekemistä, workkimista, ja hyvää seuraa. Tänä vuonna pistettiin vielä paremmaksi, ja tuotiin leiri takaisin, tällä kertaa nelipäiväisenä, aina itsenäisyyspäivästä seuraavaan sunnuntaihin. Olihan viime vuonna leirin palautteessa toivottu jopa viikon kestävää leiriä. Saa nähdä, ehkä sekin toteutuu jonain päivänä. 
Tällä kertaa lehtijuttu poikkeaa ehkä hiukan totutusta, nimittäin artikkelissa ei pohdiskellakaan niinkään leiriä kokonaisuutena tai kerrota muuten vain mieleen tulleita juttuja. Artikkeli on enemmänkin muistiinpanojen ja omakohtaisten kokemusten pohjalta tehty päiväkirjatyylinen teksti, jonka tarkoituksena on tuoda leiri esille ihmisille, jotka eivät itse paikalla olleet. Tavoiteryhmänä ovat etenkin nuoret, jotka voisivat joskus tulevaisuudessa olla kiinnostuneita vastaavasta leiristä. Sen pidemmittä turinoitta, antoisaa lukukokemusta, voisiko sanoa, harrastuksemme tulevaisuudesta.

Leirin osallistujat ja järjestäjät ryhmäkuvassa Peterin, OH5NQ kanssa. kuva: Timo, OH5KW

Keskiviikko, 5.12.: Leirin valmistelua, mukavaa ja helppoa?
Koska kyseessä oli pitkä tapahtuma, iso osa järjestäjistä, Niko, OH5CZ, Otava, OH3OT, Vilma, OH2VT, Anu, OH6ME sekä Mikael, OH3UAF saapuivat Mustilaan jo keskiviikkoiltana. Ohjelmassa oli ruokakaupassa käyntiä, joka onnistui kätevästi 10 minuuttia ennen sulkemisaikaa ajankulun unohtumisen takia. Lisäksi viileän alkukuun takia oli luvassa kylmähkön majoitustuvan lämmittämistä, aseman päälle laittoa ja valmistelua, sekä yleistä siivoamista. Asemaa ehdittiin lisäksi vähän koeponnistamaan lähes puolen tuhannen QSOn verran.
 
Torstai, 6.12.: Hiukan erilainen itsenäisyyspäivä
Leirin ensimmäisenä päivänä järjestäjät heräsivät ehkä hiukan liiankin aikaisin aamulla laittamaan aamiaista, tarkistamaan, että kaikki on kunnossa ja odottamaan ensimmäisiä osallistujia, jotka löysivätkin perille jo ennen puolta päivää. Aamun ensimmäiset saapujat olivatkin tuttuja tuttavuuksia, nimittäin Arttu OH2FB, Saku, OH3BKL sekä järjestäjä Kati, OH2FKX. Myöhemmin iltapäivällä saapuivat lisäksi luvat jo omaava Marko, Markus, DL8GM, sekä Valtteri, jolle leiri toivottavasti toimi ponnahduslautana harrastukseen, siltä viikonlopun aikana kovasti innostuksesta perustellen vaikutti.
Ensimmäisenä innokkaimmat workkijat lähtivätkin kokeilemaan heti maittavan itsenäisyyspäivälounaan sekä tutustumisen jälkeen, miten QSO kulkee. Lisäksi lounaan jälkeen oli ohjelmassa aseman esittelyä, olihan kyseessä Suomen mittakaavalla yksi isoimmista kilpailuasemista, OH5Z.
Iltapäivällä, kun porukkaa oli jo paljon paikalla, kasasimme puolijoukkueteltan, siinä ei kauaa mennyt, ja lopulta tuli roihusikin jo kamiinassa. Alkuillasta laitoimme majoitusrakennukselle striimin, olihan sentään itsenäisyyspäivä, mikä taas tarkoittaa linnanjuhlia. Linnanjuhlien ohessa, Sakun mukanaan tuoman kattoon ripustamamme Suomen lipun alla söimme iltapalaksi herkullisia tortilloja. Saunassakin ehdittiin monipuolisesta ohjelmasta huolimatta käymään. Siitä huolimatta asemalla oli lähes kokoajan operointijakkarat miehitettynä.
 
Perjantai 7.12.: Workkimista ja yhdessäoloa
Leirin ensimmäinen kokonainen päivä, perjantai, lähti alkuun hienosti heräämällä Muumilaakson tarinoiden tunnariin. Terve lapsi leikkii, niinhän? Lähes koko perjantaipäivä oli pyhitetty workkimiselle, ja QSO-määrä päivän jälkeen olikin tuhansissa.
Ruokailu on iso osa tapahtumia, ei sen tärkeyden takia, vaan sen takia, että sen suunnittelu ja toteuttaminen on isolle porukalle haastavaa. Perjantaina järjestäjät Mikael ja Otava olivatkin, ehkä radioamatööriuransa isoimman haasteen edessä, muuten koko leirin ajan mallikkaasti ruokailuja hoitaneen Vilman ollessa kaupassa: poikien oli ruokittava koko nälkäinen leiriporukka, jonka viimeisetkin osallistujat, ensin Nuutti, OH1UBO päivällä ja lopulta Antti, OH3ERI, sekä viimeinen järjestäjä Henni, OH1ESI, olivat iltamyöhään saapuneet paikalle. Se, miten tämä onnistui selviää jutun lopussa. Ainakin kaikki selvisivät leiriltä ehjinä, vai selvisivätkö?
Perjantai-iltana huomattiin jälleen se, mikä pitää suomalaisen radioamatööriharrastuksen kasassa tulevaisuudessakin. Nuoriso on tiivis, yhtenäinen porukka, jossa on hyvä olla, harrastus ei olisi mitään ilman tätä. Perjantai-iltaan kuului workkimisen lisäksi pari pientä tietokilpailua radioamatööritoiminnasta ja Mustilan asemasta, tekniikkaa lukuun ottamatta. Erityisen hyvin pärjäsivät Saku sekä Arttu, onnittelut! Iltaan kuului saunomisen jälkeen myös karaoken laulamista yhdessä, sekä stand-upin katsomista yömyöhään. Hyvään iltaan on mukava päättää hyvä päivä!
 
Lauantai, 8.12.: Syntymäpäiväjuhlat radiohistorialla
Lauantaiaamuna herätys ei myöhäisestä nukkumaanmenoajasta johtuen onnistunutkaan enää niin sutjakkaasti, kuin aikaisemmin. Lopulta ylös kuitenkin päästiin ja aamu lähti käyntiin maittavalla aamupalalla. Lauantai oli leirillä niin sanottu tapahtumapäivä, mutta aikaa jäi silti workkimiselle: heti aamusta rikottiin 4000 yhteyden raja. Arttu oli myös lyönyt Nikon kanssa kebabista vetoa, että pitää viikonlopun aikana 500 CW QSOa, ja tämä määrä täyttyikin myöhemmin päivän aikana.
Päivän tapahtumat alkoivatkin heti lounaan jälkeen, kun Peter, OH5NQ saapui vierailulle, ja kohta paikalle saapui myös Kouvolan radiokerho OH5AG:n puheenjohtaja Juha, OH5CW. Samalle päivälle sattui Peterin 82-vuotissyntymäpäivä, jota juhlistimme Vilman tekemällä kakulla ja kahveilla. Samalla Peter kertoi meille kiinnostavia tarinoita pitkästä radioamatööriurastaan vaiheineen ja havantoineen.
Iltapäivällä ohjelmaan kuului bulletiinin lukua, jolloin mahdollisuus lukea bulletiini tarjottiin heille, jotka eivät ennen sitä olleet kokeilleet. Lopulta bulletiini onnistuikin varsin mallikkaasti. Hiukan myöhemmin, päivällisen ja pannareiden yhteydessä Otava piti esitelmän Märketin vuoden 2018 nuorisopeditiosta. Tälläkin kertaa ilta meni saunomiseksi, etenkin pojilla, joista sinnikkäimmät olivat saunassa peräti kolme tuntia, tietysti välillä lumisotaa ollessa ja saunaeteisessä jutellessa ja makkaraa paistellessa. Loppuilta menikin tututtuun tapaan workkiessa ja majoitustilassa myöhään jutellessa.
 
Sunnuntai 9.12.: Loppupuristus ja ensi kertaan!
Sunnuntaina, leirin viimeisenä päivänä kaikki olivat jo suhteellisen väsyneitä, mutta silti onnellisia hyvin sujuneen leirin jäljiltä. Vaikka kaikki energia alkoi olla jo loppu, oli silti aikaa vielä aamulla pitää muutamat yhteydet, jotta kokonaismäärä saadaan nousemaan yli 5000 ja lopulta tässä onnistuttiinkin. 
Osallistujat rupesivat lähtemään tapahtumapaikalta kotiinpäin heti aamupäivästä, ja lopulta jäljellä olivatkin käytännössä pelkästään osa järjestäjistä. Leirin purku ei ollut varsinaisesti iso homma, lähinnä loppusiivoukset, ja tavarat mukaan. Saunakin lämpesi teltan kuivattamista ja loppulöylyjä varten. 
 
Loppy hyvin, kaikki hyvin
Kaiken kaikkiaan leiristä jäi jälleen kerran positiivinen mieli sekä järjestäjille että osallistujille ainakin palautteen perusteella. Jokainen osallistuja tulisi vastaavalle leirille uudestaankin, tästä on hyvä jatkaa! Myös poikien ruoanlaitto onnistui lopulta hyvin, ruoat ei palaneet, kasvisversiokin onnistui lopulta, ja kehujakin saatiin! 
Kysyimme, mikä leirissä oli parasta, vastaukset olivat muun muassa seuraavia: “Workinta ja sauna+ vapaa aikataulu” ja “Pääsin ensimmäistä kertaa tekemään DX-kusoja HF-radiolla.” Mieleenpainuvia asioita palautteen mukaan olivat esimerkiksi: “Se hyvä yhteishenki ja iltaiset karaoke sessiot” sekä “DX-kusot, Märket-esitelmä”
Leirillämme oli mukana myös Saksalainen Oulussa tietotekniikkaa vaihto-oppilaana opiskeleva Markus, DL8GM, jonka mielestä leiri oli mainio kuvaus suomalaisesta radionuorisosta. Markus kertoi, että hänen lempiasioitaan leirillä oli pileuppien workkiminen leirillä käytetyllä OH2YOTA kutsulla, sekä saunominen suomalaiseen tapaan puusaunassa. Vaikka saunominen olikin leirillä iltaisin isossa asemassa, kerettiin leirin aikana pitää yhteyksiäkin, yhteensä 5024, joista lähes kaikki SSBllä tai CWllä, jonka lisäksi muutama RTTY-yhteyskin tuli pidettyä. 
 
Kiitos tästä leiristä! Mitä seuraavaksi?
Vaikka tämän leirin järjestävä taho olikin SRALn nuorisotiimi, ei leiristä silti olisi selvitty ilman muutamaa henkilöä, joista kukin auttoi leirin järjestämisessä omalla panoksellaan. Näitä henkilöitä ovat aseman isäntä Peter, OH5NQ ja koko Mustilan kilpailuporukka, jonka ansiosta saimme aseman ja tilat käyttöömme. Lisäksi iso kiitos Timolle, OH5KW logistiikassa avustamisesta, sekä Juhalle, OH5CW tarvikkeiden lainauksesta aseman viimeistelyä varten! Iso kiitos myös kaikille osallistujille, ensi vuonna nähdään samassa paikassa! Sitä ennen Suomen radionuoriso kuitenkin kokoontuu pääsiäisen aikaan, 19.-22.4. kansainvälisemmälle Nordics On The Air-leirille, tervetuloa!

Artikkeli on julkaistu Radiamatöörilehdessä 1/2019
Teksti: Otava OH3OT ja Niko OH5CZ 
Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media