Radioamatöörien retkikunta aloittaa radioyhteydet Inakarilta tänä viikonloppuna


Kolmen miljoonan radioamatöörin kansainvälinen yhteisö suuntaa antenninsa tänä viikonloppuna Inakarille ja tavoittelee sinne ensimmäistä radioyhteyttään. Koviakin pakkasia uhmaten kansainvälinen arktinen retkikunta leiriytyy saarelle  viikonloppuna ja aloittaa yhteydet saarelta muuhun maailmaan. Retkikunta ja radiolaitteet on kuljetettu saarelle lämmitetyllä avaruussukkulaa muistuttavalla kelkka-kapselilla. Sähköä tehdään kahdella generaattorilla. Tornion Puotikarin satamaa tukikohtanaan käyttäen retkikunta kulkee Inakarille, Perämeren kansallispuistoon, Röyttän satamasta alkavan laivareitin tuntumassa, Suomen ja Ruotsin rajaa mukaillen.
Vuosisadan kuluessa ovat Ruotsin puolella sijaitseva Kataja-saari ja Suomen puolella sijaitseva Inakari-saari nousseet merenpinnan yläpuolelle niin paljon, että ne ovat yhtyneet yhdeksi saareksi. Olemalla kahden valtion alueella oleva saari täyttää se maailmanlaajuisen IOTA-järjestön (Islands-On-The Air) erityiskriteerin ja se lasketaan erityiseksi radioamatöörien ihmemaaksi ja tulevien vierailujen ja yhteyksien kohteeksi. Samanlainen kahden maan omistus toteutuu Ahvenanmeren Märket-luodolla, joka viettää statuksensa 50-vuotisjuhlaa tänä vuonna. Jäiden lähdettyä on odotettavaa, että Inakarin erikoisstatuksesta johtuen tulee siitä uusi radioamatöörien kansainvälinen turistikohde piristämään jo entisestään Tornion ja Perämeren kansallispuiston merellistä matkailua.
FINLAND’S NEW CROWN JEWEL IN THE TORNIO ARCHIPELAGO
During the course of the past century two previously separate island, Kataja Island  on the Swedish side and Inakari Island  on the Finnish side have risen so far above sea level that they have formed one unified island. Being an island with land belonging to two different sovereign nations, the island now qualifies as its new own entity according to the criteria set by the international IOTA (Islands-On-The-Air) foundation, making it a new wonderland and desirable destination for amateur radio enthusiasts the world over. Similar status for an island with two nations sharing ownership has previously been granted to Märket Reef in the Åland Islands. The reef celebrates 50 years of its special status in 2019.
Facing freezing temperatures, the arctic expedition will set up camp on the island this weekend, establishing two-way radio contact with the rest of the world. The team, along with all of its radio equipment has been transported to the island in a heated, snowmobile drawn capsule, resembling a space shuttle. Electricity for the operation will come from two generators that have been brought on site. The expedition will travel over the ice to the island from its base in Puotikari Harbor, Tornio following the Finland-Sweden border, parallel to the open sea route going out from Röyttä Harbor. Their final destination is the Inakari Island situated in the Botnia Bay National Park.
The three million-strong amateur radio community around the world will be directing their antennas towards Inakari Island this weekend in the hopes of making their first radio contact with this new island entity. It is safe to assume that after the ice and extreme winter weather subsides, thanks to its new unique status, the island will become a popular destination for the amateur radio community, further boosting the thriving tourism in the Tornio-region and the beautiful waters of the Botnia Bay National Park.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media