New IOTA on Ice Dxpedition / Uusi IOTA-maa EU-192

NEW IOTA ON ICE DXPEDITION

QSL via PG5M
Inakari Island coordinates: Lat: 65° 41′ 49.4460″ Lon: 24° 10′ 5.0460″.
We are proud to announce that a new IOTA island will be activated for the first time by a small international team during this very cold winter with local temperatures on the island dropping to around -20C(-4F).
Kataja/Inakari Island has been added to the list by the IOTA Committee in October 2018 as EU192.
Martti-OH2BH, Nigel-G3TXF, Niko-OH2GEK and Gerben-PG5M will be travelling by snow mobiles several kilometers out over the frozen seas of the Bothnian Bay to set up camp on Inakari Island, the Finnish part where they will use an abandoned fisherman’s refuge. As Inakari Island is part of the Bothnian Bay National Park the party need to obey several related restrictions, but they have been successful in dealing with them all.
From 7-11 February, we will be running two stations simultaneously across 80-40-30-20-17-15 meters, operating CW and SSB. Call sign is OH10X and QSL via PG5M and using Club Log. Log search is available on Club Log. We will provide daily posts on www.dx.to to keep you updated on progress and on the conditions on the island.
Regards,
Gerben = PG5M
Links:
http://www.dx.to
https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Esitteet/peramerieng.pdf
 

Uusi IOTA-maa EU-192

Uusi IOTA-maa EU-192 on syntynyt Tornionjokilaaksoon. Inakari/Kataja-saari sijaitsee Perämeren kansallispuistossa ja sen koordinaatit ovat leveysasteet: 65° 41′ 49.4460″ ja pituusasteet: 24° 10′ 5.0460″.
IOTA on 1400 saarta ja saariryhmää käsittävä maailmanlaajuinen ohjelma ja kansanvälisesti hyvin suosittu. Märketin lailla myös Tornion edustalla sijaitseva Inakari/Kataja, jonka halkaisee Suomen ja Ruotsin raja, on kelpuutettu IOTA-ohjelmaan erillisellä saarinumerolla. Taas on uusi maa syntynyt! Ensimmäisen operaation tunnus on OH10X.
Saarelle starttasi torstai-iltana 7.2.2019 kansainvälinen ryhmä jäsenistönään G3TXF, PG5M, OH2BH ja OH2GEK. Ryhmä aktivoi saarta maanantaiaamuun asti 80-17M bandeilla kahdella eri asemalla. Ryhmän logistisena tulikohtana on Puotikarin satama. Kuljetuksissa käytetään lämmitettäviä moottorikelkka-kapseleita.
Suomalaisille varataan mahdollisuus workkia OH10X heti 10.2.2019 bulletiinin luvun jälkeen jälkeen bulletiinitaajuudella.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media

Vastaa