Suomen Radioamatööriliiton toimiston tiedote 6/2020, 8.2.2020

Bulletiinitaajuudet ovat 3685 kHz ja 7070 kHz.
Bulletiinitaajuudet.

Tämä bulletiini luetaan lauantaina 8.2. klo 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Turusta tunnuksella OH1T.
 
SISÄLTÖ
* Liiton Kevätpäivät ja kevätkokous 18.4. Espoossa *
* Jäsenten esitykset kevätkokoukselle *
* Jäsenten esitykset tunnustuspalkintojen saajiksi *
* SRAL:n strategia 2020-2025 kommentoitavaksi *
* Vielä ehdit vastata markkinointikyselyyn *
* Jäsenmaksulaskut vuodelle 2020 *
* Toimisto tiedottaa *
* Nuorten kansainväliset radioamatöörileirit BOTA ja YOTA *
* Maailman radiopäivänä 13.2. radioharrastusten esittelytapahtuma Helsingissä *
* Tekniikan museossa radioamatööriaiheinen esitelmä torstaina 13.2. *
* Tapio Lehtinen, OH6UBZ; esitelmöi Venemessuilla 8.2. ja 15.2.*
* Viestiliikenneharjoitus 27.–28.3.2020 *
* Ilmatorjuntamuseon ja Tutkamieskillan tulevia tapahtumia *
* Kerhot tiedottavat *
* Kilpailu-uutisia *
* Seuraava bulletiini *
 
* Liiton Kevätpäivät ja kevätkokous 18.4. Espoossa *
Polyteknikkojen Radiokerho ry OH2TI on saanut kunnian toivottaa kaikki tervetulleeksi SRAL:n Kevätpäiville Espoon Otaniemeen lauantaina 18.4.2020. Tapahtuman yhteydessä järjestetään liiton kevätkokous. Ohjelmasta, paikalle saapumisesta, ynnä muista käytännön asioista tiedotetaan lisää lähempänä. Ajantasaisin tieto löytyy aina osoitteesta: prk.ayy.fi/kevatpaivat. Lisätietoja myös liiton nettisivuilla. Lämpimästi tervetuloa!
 
* Jäsenten esitykset kevätkokoukselle *
Jäsenten kevätkokoukselle tekemät kirjalliset esitykset pyydetään toimitettavan perusteluineen ja allekirjoituksineen hallitukselle viimeistään kaksi kuukautta ennen kevätkokousta eli 18.2.2020 klo 16.00 mennessä. Esityksen on oltava vähintään kymmenen jäsenen allekirjoittama. Esitykset lähetetään osoitteeseen SRAL ry, Hallitus, PL 44, 00441 HELSINKI.
 
* Jäsenten esitykset tunnustuspalkintojen saajiksi *
Liiton kevätkokouksessa jaetaan tunnustuspalkintoja. Esitykset palkintojen saajiksi pyydetään toimitettavan Liiton hallitukselle 9.3.2020 mennessä. Esitykseksi riittää lyhyt perustelu henkilön ansioista. Palkintoehdotukset lähetetään osoitteeseen toimisto ät sral.fi tai SRAL ry, Hallitus, PL 44, 00441 HKI.
 
* SRAL:n strategia 2020-2025 kommentoitavaksi *
Miltä näyttää radioamatööritoiminta ja SRAL tulevaisuudessa? Mitä meidän pitää tehdä, jotta saamme uusia harrastajia mukaan toimintaan? Miten voimme tukea kerhoja tulevien amatöörien kouluttamisessa? SRAL:n hallitus päätti viime keväänä asettaa toimikunnan selvittämään muun muassa näitä kysymyksiä.
Toimikunnan esitys ”Suomen Radioamatööriliitto ry:n strategiset tavoitteet 2020–2025” on nyt julkaistu. Strategiaan voi tutustua liiton nettisivuilla osoitteessa: https://www.sral.fi/2020/01/29/strategia/. Asiakirja on luettavissa sekä suomeksi että ruotsiksi.
Toivomme seuraavaksi kommentteja ja kannanottoja jäsenistöltä, jäsenkerhoilta, toimikunnilta ja toimihenkilöiltä. Ne voi lähettää osoitteeseen toimisto ät sral piste fi 31.3.2020 mennessä. Liiton strategiadokumenttia käsitellään kevätkokouksessa huhtikuussa.
 
* Vielä ehdit vastata markkinointikyselyyn *
Markkinointitiimi ja nuorisotiimi toteuttavat kyselyä markkinointimateriaalin tarpeesta, ja kokoavat sen perusteella markkinointimateriaalipankin. Tavoitteena on luoda esimerkiksi messu- ja kouluesittelyjä varten valmiita materiaaleja, joita kerhot ja yksityishenkilöt voivat hyödyntää erilaisissa edustus- ja esittelytilaisuuksissa.
Markkinointikysely sulkeutuu tänä sunnuntaina. Vastauksia toivotaan sekä kerhoilta että yksityishenkilöiltä.
Suomenkielinen kysely aukeaa tällä linkillä: www.bit.ly/SRALmarkkinointi.
Ruotsinkielinen kysely löytyy tällä linkillä: www.bit.ly/SRALmarknadsforing.
Kiitokset kaikille jo osallistuneille! Jos et ole vielä käynyt vastaamassa, vielä ehdit!
 
* Jäsenmaksulaskut vuodelle 2020 *
Jäsenmaksulaskutus siirretään tänä vuonna liiton käyttämään sähköiseen taloushallintojärjestelmään. Tämä tulee mahdollistamaan myös e-laskutuksen. Kaikki laskut lähetetään tänä vuonna kuitenkin vielä postikantona. Laskut lähetetään helmikuun aikana. Ajankohdasta tiedotetaan vielä erikseen.
 
* Toimisto tiedottaa *
Toimisto on kiinni 20.-21.2. Lauantaina 22.2. luettavaan bulletiiniin tulevat tiedotukset pyydetään toimitettavan viimeistään 19.2. klo 16 mennessä.
 
* Nuorten kansainväliset radioamatöörileirit BOTA ja YOTA *
Balkanin alueellinen leiri, BOTA, järjestetään Serbiassa lähellä Belgradia 3.-6.4.2020. Tulossa on paljon mielenkiintoisia aktiviteetteja kuten erilaisia workshoppeja. Osallistumismaksu on 20 euroa sis. majoituksen ja ruuat. SRAL voi avustaa matkakustannuksissa. Hakeminen tapahtuu oman IARU-jäsenliittosi eli Suomessa SRAL:n kautta ottamalla yhteyttä Nuorisotiimiin sähköpostitse, nuoriso ät sral piste fi. Huom. Jos hakija ei vielä kuulu liittoon, jäsenyyttä voi hakea samalla.
Lisätietoja leiristä liiton nettisivuilta.
Youngsters On The Air-leiri järjestetään Karlovacin kaupungissa Kroatiassa 8.-15.8.2020. Leirin teemana on ”Train The Trainer”. Viikkoon mahtuu mm. vierailu 9A1A-asemalla, elektroniikkarakentelua sekä vierailut pääkaupunkiin ja rannikolle. Suomen tiimiin mahtuu 2-3 sellaista 15-25-vuotiasta SRAL:n nuorisojäsentä, jotka eivät ole olleet YOTA-leirillä aikaisemmin. Radioamatööritutkinto ei ole välttämätön. Ilmoita kiinnostuksestasi Katille OH2FKX omakutsuosoitteeseen.
Lisätietoja liiton nettisivuilla.
Tervetuloa mukaan leireille!
 
* Maailman radiopäivänä 13.2. radioharrastusten esittelytapahtuma Helsingissä *
Kiinnostaako radioharrastuksen muutkin osa-alueet, mutta et oikein tiedä minkälaista toiminta on tai miten alkuun pääsee? Tule tutustumaan Suomen Radioamatööriliiton, Suomen radiohistoriallisen seuran ja Suomen DX-liiton toimintaan yhteisessä pop-up -esittelytilaisuudessa Helsingin keskustakirjasto Oodissa!.
Tapahtuma järjestetään Maailman radiopäivänä torstaina 13.2. Liittojen esittelypisteet ovat auki klo 12.00-20.00. Koko tämän ajan pisteillä on esittelijöitä kertomasta liittojen toiminnasta ja esittelemässä välineistöä. Paikalla käy myös YLE Helsinki.
Tapahtuma sopii kaikenikäisille kiinnostuneille, myös vasta-alkajille. Paikalla on myös SRAL:n nuorisotiimin edustajia. Tervetuloa!
Lisätietoa liiton nettisivuilta.
YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO julisti helmikuun 13. päivän Maailman radiopäiväksi vuonna 2011.Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta radion yhteiskunnallisesta merkityksestä, edistää sen käyttöä globaalissa tiedonvälityksessä ja parantaa radiotoimijoiden välistä verkostoitumista. Lisätietoja Maailman radiopäivästä löytyy Unescon sivuilta.
 
* Tekniikan museossa radioamatööriaiheinen esitelmä torstaina 13.2. *
Maailman radiopäivänä torstaina 13.2. Tekniikan museon Museoesineen tarina keskustelusarjassa pohditaan radioamatööriharrastusta, sen merkitystä ja muutosta aikojen saatossa. Illan aikana kuullaan Tekniikan museon radioamatöörikokoelmasta ja Heikki OH2LH kertoo harrastuksen historiasta ja tulevaisuudennäkymistä. Aikaa on myös keskustelulle ja tutustumiselle Tekniikan museon näyttelyihin, joissa radioamatööriharrastus on myös esillä.
Tekniikan museo toivottaa tilaisuuteen tervetulleiksi kaikki radioamatööriharrastajat, aiheesta kiinnostuneet ja mahdolliset uudet radioamatöörit! Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
Lisätietoa Tekniikan museon sivuilla.
 
* Tapio Lehtinen, OH6UBZ; esitelmöi Venemessuilla 8.2. ja 15.2.*
Venemessut 2020 on Pohjois-Euroopan suurin veneilytapahtuma, kävijöitä arvioidaan olevan yli 65.000. Tapahtuma järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 7.–16.2.2020. Tapio Lehtinen, OH6UBZ; pitää messuilla kaksi kertaa esitelmän Golden Globe Race maailmanympäripurjehduksestaan. Ensimmäinen esitys on nyt lauantaina 8.2.2020 klo 16:00 ja toinen esitys ensi lauantaina 15.2.2020 klo 13:00. Esitelmät pidetään messujen pääesiintymislavalla ns. Purjehdussatamassa.  Esitelmät kertovat merkittävässä määrin myös matkan aikana olleesta radioamatööriyhteistyöstä. Lisätietoja venemessut.fi.
 
* Viestiliikenneharjoitus 27.–28.3.2020 *
Pohjois-Karjalan radiokerho järjestää valtakunnallisen viestiliikenneharjoituksen 27.-28.3.2020 MPK Savo–Karjalan Joensuun koulutuspaikan tuella. Harjoituksessa liikennöidään P-K:n radiokerhon ja Ylä-Karjalan radioamatöörien rakentamassa maakunnan kattavassa sanoma- ja puhevaraverkoissa (toiminnassa 24/7) sekä HF- ja VHF-taajuuksilla (puhe ja data) eri puolille Suomea. Jos tulet johtoasemalle Liperiin, sinulle opetetaan Winlink-ohjelmien asennus ja käyttö.
Ilmoittautuminen harjoitukseen MPK:n nettisivujen kautta 28.2.2020 mennessä.
Viestiliikenneperusteet ja tarkempi ohjelma lähetetään ilmoittautuneille noin viikkoa ennen harjoitusta ja viimeiset päivitykset tarvittaessa harjoitusta edeltävänä iltana.
Voit ilmoittautua myös etäasemaksi (ei kurssimaksua). Etäasemana voit toimia ilman MPK:n kurssille ilmoittautumista. Tällöin olet mukana harjoituksessa yksityishenkilönä etkä ole esim. MPK:n vakuutusturvan alainen. Ilmoittautumiset Tommille (tommi.holopainen(at)gmail piste com) 28.2.2020 mennessä (nimi, tunnus, osallistumispaikka, puhelinnumero ja sähköpostiosoite).
Lisätietoa MPK:n sivuilta ja Tommilta (OH7JJT). Tervetuloa harjoitukseen!
 
* Ilmatorjuntamuseon ja Tutkamieskillan tulevia tapahtumia *
Keskiviikkona 19.2. klo 18.00 Ilmatorjuntamuseolla Tuusulassa Juhani Vakkuri esitelmöi aiheesta ”Talvisota, miten Suomi siitä selviytyi ja mitkä tekijät vaikuttivat rauhan solmimiseen?”
Lauantaina 7.3. klo 13.00 Museo Militariassa Hämeenlinnassa esitelmätilaisuus teemalla ”Tutkatekniikkaa maalla, merellä ja ilmassa”. Tkl Risto Korhonen puhuu vastatykistötutkan toiminnasta, majuri Juuso Welin tutkan käytöstä tykistössä ja kapteeri Oskari Niemi Cymberline-tutkasta. Tilaisuus on kaikille avoin, pääsymaksu 6 euroa. Ilmoittautuminen Tutkamieskillan sihteerille 1.3. mennessä sähköpostilla jukka piste kaleva ät elisanet piste fi tai puh. 040 9616111.
Kalenteriin on jo hyvä laittaa myös seuraavat päivät:

 
* Kerhot tiedottavat *
 
Radioamatöörikursseja
 
Teljän Radioamatöörit ry OH1AF
Teljän Radioamatöörit ry OH1AF järjestää perusluokan tutkintoon tähtäävän kurssin Porin kaupungin Toejoen koululla 26.2. alkaen. Kurssilaisista riippuen kurssi pidetään 1–2 kertaa viikossa. Kurssilaisista riippuen kurssi pidetään 1–2 kertaa viikossa. Kurssipaikka mahdollistaa kurssipäivien sijoittamisen tarvittaessa eri viikonpäiville.
Tiedustelut ja ennakkoilmoittautumiset sähköpostilla hammpk ät fyl piste fi.
 
Tampereen Radioamatöörit ry OH3NE
Tampereen Radioamatöörit ry OH3NE järjestää radioamatööritutkintoon tähtäävän kurssin neljänä viikonloppuna maaliskuussa 2020. Tavoitteena on perusluokan tutkinto eli kirjallinen moduuli K ja tekniikkamoduuli T1. Kurssin hinta on 10 €. Kurssi alkaa lauantaina 7.3.2020. Lisätietoa ja kurssin ohjelma löytyy OH3NE:n kotisivulta.
Jos olet kiinnostunut tulemaan kurssille, ota yhteyttä hallitus ät oh3ne piste fi 28.2. mennessä.
 
Turun Radioamatöörit  ry
Turun Radioamatöörit ry kurssi järjestetään 3.4.2020 alkaen Sommelon kerhotiloissa. Kurssi-illat ovat keskiviikkoisin klo 18.00- 20.00. Kurssilal on 11 opetuskertaa. Kurssin hinta on 50€ ja se sisältää kurssimateriaalit. Alle 18-vuotiaiden kurssihinta on 20€.
Ilmoittautumiset ja lisäinfoa Jounilta oh1co ät oh1aa piste net, puh 040 7710 420. Tervetuloa mukaan!
 
Vuosikokouksia
 
Hämeenlinnan Radioamatöörit ry OH3AA
Hämeenlinnan Radioamatöörit ry OH3AA:n vuosikokous pidetään kerhotalolla maanantaina 10.2. klo 18:00. Kerhotalon osoite on Hakapellontie 95, 13430 Hämeenlinna. Kahvitarjoilu. Tervetuloa!
 
Laaksojen radioamatöörit ry OH8AAU
Laaksojen radioamatöörit ry:n OH8AAU vuosikokous pidetään Ylivieskassa kerhokopilla tiistaina 18.2.2020 klo 18 alk. Kerhoilta samassa yhteydessä.
Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat kuten: tilinpito, hallitus/pj valinnat, sääntömuutokset, jäsenasiat ja vuosikertomus/toimintasuunnitelma.
Tervetuloa ottamaan osaa ja vaikuttamaan valintoihin/päätöksiin kerhon asioissa!
 
Lohjan Radioamatöörit ry OH2AAB
Lohjan Radioamatöörit ry OH2AAB:n vuosikokous pidetään kerhotalolla maanantaina 24.2. klo 18:30. Osoite on Kastmäentie 1, 08700 Lohja. Kahvitarjoilu. Tervetuloa!
 
Kemin yhdeksiköt ry OH9AA
Kemin yhdeksikköjen vuosikokous pidetään kerhohuoneella osoitteessa Valtakatu 27-29, B-rappu, tiistaina 25.2. klo 18 alkaen. Kokoontuminen B-rapun eteen. Tervetuloa!
 
Keski-Uudenmaan Radioamatöörit ry OH2AP
OH2AP:n vuosikokous pidetään tutussa paikassa Ollin, OH2OW, luona osoitteessa Torpantie 7, Järvenpää, torstaina 27.2.2020 klo 18. Käsittelyssä sääntömääräiset asiat. Lisäksi keskustellaan DMR-(hybridi)toistimesta sekä kerhotila-asiasta. Paikalla myös minikirppis, josta voi löytyä jotain mukavaa mukaan! Tervetuloa! Kahvitarjoilu.
 
* Kilpailu-uutisia *
Ensi viikolla kilpaillaan tiistaina NAC 432 MHz ja torstaina NAC 50 MHz.
 
* Seuraava bulletiini *
Seuraava bulletiini luetaan viikon kuluttua lauantaina 15.2. kello 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Lapualta tunnuksella OH6SRAL.
 
Toimittaja/ Bulletiininikkari: Ronja Iso-Heiko

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media