Suomen Radioamatööriliiton toimiston tiedote 16/2020, 25.4.2020

Bulletiinitaajuudet ovat 3685 kHz ja 7070 kHz.
Bulletiinitaajuudet.

Tämä bulletiini luetaan lauantaina 25.4. klo 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Turusta tunnuksella OH1T.
 
SISÄLTÖ
* Koronavirusepidemian vaikutukset liiton toimintaan *
* Hallituksen kyselytunti 2.5. *
* STAY HOME-aktiviteetti etenee vauhdilla *
* Haluatko tietosi OH-luetteloon?  *
* Määräystyöryhmä tiedottaa *
* ITE-asemien aktiivisuustapahtuma tänä lauantaina 25.4.  *
* Kilpailu-uutisia *
* Seuraava bulletiini *
 
* Koronavirusepidemian vaikutukset liiton toimintaan *
Jatkettujen poikkeustilaohjeistuksien vuoksi SRAL tiedottaa seuraavista toimenpiteistä:
Liikenne- ja viestintäviraston ohjeen mukaisesti pätevyystutkintojen keskeyttämistä jatketaan 13.5. saakka. Jatkosta päätetään viranomaisohjeen mukaisesti.
Räyskälän kesäleiri perutaan. Päätös on tehty yhteistyössä tapahtumajärjestäjän kanssa. Taloudellisten sekä erityisesti terveydellisten riskien katsotaan olevan nykytilanteessa liian korkeat. Tapahtumaa ei ole mahdollista siirtää syksylle tapahtumapaikan käyttövarausten vuoksi.
Liiton kevätkokouksen asioiden käsittely siirretään syyskokouksen 2020 päätettäväksi. Kevätkokouksen asioihin kuuluvat tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen vahvistaminen sekä vastuuvapauden myöntäminen tilivelvollisille. Asiassa on konsultoi liiton lakimiestä. Syyskokous pidetään 15.11.2020.
Liiton tilin- ja toiminnantarkastukset on suoritettu normaalin aikataulun mukaisesti.  Tarkastuksissa ei havaittu huomautettavaa. Asiakirjat lausuntoineen on nyt julkaistu liiton nettisivuilla.
Liiton toimisto pidetään suljettuna kävijöiltä 31.5. saakka. Toimiston palvelut ovat saatavilla puhelimitse sekä sähköpostitse.
Viranomaismääräyksien mukaisesti kerhoiltojen pitämistä kerhotiloissa ei toistaiseksi suositella. Sen sijaan suosittelemme hyvin lämpimästi kerhoiltojen pitämistä bandeilla. Nyt jos koskaan tulee huolehtia omien asemien sekä toistinten kunnosta.
Liiton hallitus, henkilökunta ja toimihenkilöt haluavat kiittää radioamatööriyhteisöä sekä Liikenne- ja viestintäviraston osaavia virkamiehiä tuesta, ymmärryksestä ja jaksamisesta vaikeassa tilanteessa.
Tiedote on luettavissa kokonaisuudessaan liiton nettisivuilla.
 
* Hallituksen kyselytunti 2.5. *
Seuraava hallituksen kyselytunti pidetään lauantaina 2.5.2020. Kyselytunti pidetään HF:llä taajuudella 3685 kHz klo 14.00. FinDMR-verkossa kyselytunti pidetään klo 14.30, puheryhmä 244.
 
* STAY HOME-aktiviteetti etenee vauhdilla *
Liikenne- ja viestintävirasto on myöntänyt liiton käyttöön kustannuksetta kotona pysyttelyyn ja radioamatööriyhteyksien pitämiseen kannustavat aktiviteettikutsumerkit OH*STAYHOME kaikilla piirinumeroilla ajalle 3.4.-3.7.2020. SRAL:illa on vastuu kymmenestä tunnuksesta, OH0STAYHOME – OH9STAYHOME, ja SRAL jakaa kyseessä olevien kymmenen luvan käytöt viikon pituisina periodeina. Kulloistakin käyttöä koordinoi piirikoordinaattori.
Jokainen OH-piiri on ollut innolla mukana hankkeessa ja yhteysmäärä lähenee jo 40 tuhatta.  Tänään alkaa erityinen, kaksi viikonloppua käsittävä pikataival, jossa mukaan kutsutut 15 OH-asemaa muodostavat etujoukot kun taas kymmenpäinen maajoukkue lisää yhteyksiä yhteiseen kakkuun  parhaansa mukaan. Projektiin on yhtynyt lähes kolmekymmentä maata ja viimeisenä eilen myös YK:n radioasema 4U2STAYHOME Itävallasta.
Käytössä ovat kaikki HF bandit, 160-10 m, CW, SSB ja digitaaliset lähetelajit. Yhteyksien tulee olla lyhyitä ja kohteliaita. STAY HOME-projektin sanomanvaihtona on raportti ja väliaikainen QSH-lyhenne — Stay Happy & Healthy!
Varaa nyt oma operointiaikasi piirikoordinaatoreilta. Piirikoordinaattorien yhteystiedot sekä lisätietoja löydät liiton kotisivuilta.
OH-STAYHOME-asemat pyrkivät olemaan myös OH-kansan tavoitettavissa 3700 KHz yläpuolella  bulletiinin jälkeen.
 
* Haluatko tietosi OH-luetteloon? *
Vuoden 2020 OH-luettelokirja julkaistaan ensi kesänä. OH-luettelossa on tiedot vain niistä Liiton jäsenistä, jotka ovat antaneet julkaisuun erikseen luvan vuoden 2018 toukokuun jälkeen. Kirjassa kerrotaan jäsenen nimi, kutsut, postiosoite ja tieto omakutsupalvelusta.
Jos haluat sallia tai kieltää tietojesi julkaisun OH-luetteloon, ilmoita asiasta täyttämällä liiton verkkosivuilla oleva nettilomake tai vaihtoehtoisesti ottamalla yhteyttä toimistoon.
Jos olet jo antanut suostumuksen tietojesi julkaisuun vuonna 2019 tai 2018, lupaa ei tarvitse uusia.
 
* Määräystyöryhmä tiedottaa *
Uusi radiotaajuusmääräys on tullut voimaan
Muutokset radioamatööriliikenteen osalta:

  • Poistettu taajuusalueen 1240-1300 MHz amatööriallokaatiot
  • Lisätty kaksi 12,5 kHz toistinasemien duplex-taajuusparia 144,9750/145,5750 MHz ja 144,9875/145,5875 MHz

Taajuustaulukon sarakkeessa radiorajapinnan käyttöä koskevia ehtoja ja huomautuksia on seuraava 23cm taajuusaluetta koskeva merkintä: ”Myös radioamatööriliikennettä taajuusalueella 1240 – 1300 MHz. Luvat myönnetään tapauskohtaisesti ja määräajaksi, kunnes Galileo-järjestelmä
on laajamittaisessa käytössä.”
Uusi radiotaajuusmääräys ohesdokumentteineen löytyy osoitteesta:
https://www.finlex.fi/fi/viranomaiset/normi/480001/45948
 
* ITE-asemien aktiivisuustapahtuma tänä lauantaina 25.4.  *
ITE-asemien aktiivisuustapahtuma pidetään tänä lauantaina 25.4. klo 09.00–14.00 SA. Kyseessä ei ole kilpailu vaan ITE–aktivoinnin tarkoituksena on pitää yhteyttä itserakennetuilla sekä rakennussarjoista rakennetuilla radioilla sekä testata erilaisia antenneja 3,5/3,6 MHz kotimaan bandilla. Myös muita asemia toivotaan vasta-asemiksi – kunhan muistetaan ajaa alle 100 watin teholla.
Jos radiokelit sallii, ITE–aktivointi uusitaan seuraavan kerran lauantaina 23.5.
Lisätiedot liiton nettisivuilla. 
 
* Kilpailu-uutisia *
Tänä viikonloppuna kilpaillaan SP DX RTTY ja Helvetia Contest.
Ensi viikolla kilpaillaan tiistaina NAC 2,3 GHz + up.
Seuraavana viikonloppuna kilpaillaan ARI International DX Contest ja SRAL:n Peruskisa.
Sitä seuraavalla viikolla kilpaillaan tiistaina NAC 144 MHz ja torstaina NAC 10 m.
Sitä seuraavana viikonloppuna kilpaillaan CQ-M International DX Contest ja VOLTS WW RTTY Contest.
 
* Seuraava bulletiini *
Seuraava bulletiini luetaan kahden viikon kuluttua lauantaina 9.5. kello 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Lapualta tunnuksella OH6SRAL.
 
Toimittaja/ Bulletiininikkari: Ronja Iso-Heiko

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media