Mikä ihmeen nuorisotiimi?

Suomen Radioamatööriliitto SRAL:n Nuorisotiimi on liiton toimikunta, joka edistää suomalaisten nuorten radioamatöörien harrastetta. Nuorisotiimi on ollut nykyisessä toimintamuodossaan noin vuodesta 2017 lähtien. Tässä blogipostauksessa esitellään nuorisotiimin toimintaa, sekä tiimin yksittäisten jäsenten vastuualueet.

Mitä nuorisotiimi tekee?

Nuorisotiimin tärkeimpiä tehtäviä on edustaa nuoria liiton asioissa, sekä kehittää liiton nuorisotoimintaa. Nuorisotiimi toimii yhteistyössä toimiston, sekä liiton hallituksen ja muiden toimikuntien kanssa. SRAL on suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry:n jäsen, mikä mahdollistaa liiton nuorisotyölle esimerkiksi koulutuksia, ja nuorisoalan asiantuntijoiden tuen.
Liiton jäsenille nuorisotiimin toiminta näkyy konkreettisimmin erilaisten leirien, tapahtumien ja muiden aktiviteettien kautta. Normaaliaikaan nuorisotiimi on järjestänyt 2-3 nuorille radioamatööreille suunnattua viikonloppuleiriä, joiden tarkoituksena on ollut opettaa, aktivoida, ja yhdistää Suomen radionuoria. Näiden leirien ohjelma on sisältänyt harrastuksen eri osa-alueita, kuten operointia, tekniikkaa, radiosuunnistusta, kontestikoulutusta… Kiinnostavia aiheita on paljon!
Nuorison yhdistäminen on tärkeää harrastuksessa, jossa pääosa harrastajista ei ole nuoria. Tämän takia nuorisotiimi pyrkii järjestämään nuoriso-ohjelmaa myös liiton tapahtumissa, kuten kesäleirillä. Nuoriso-ohjelma voi tarkoittaa esimerkiksi nuorisotapaamista, nuorison operointivuoroja tai nuorisoesitelmiä. Uusia ideoita syntyy jatkuvasti. Tänä vuonna tavoitteena on järjestää kesäleirillä ensimmäistä kertaa nuorison yhteismajoitus.

Liiton kesäleirillä 2019 Nuorisotiimi avusti myös leirikoulun ohjelman järjestämisessä. Kuva: OH2VT

Nuorisotiimin konkreettinen toiminta ei jää pelkästään Suomen rajojen sisäpuolelle, vaan nuorisotiimi tekee aktiivista kansainvälistä yhteistyötä sekä YOTA-projektin että Pohjoismaalaisten radionuorten kanssa, tosin nyt korona-aikaan tämä yhteistyö on siirtynyt paljolti internetin puolelle. Ennen koronaa nuorisotiimi on ottanut osaa Pohjoismaiden nuorisotiimien yhteistyökokouksiin, sekä järjestänyt kansainvälisen YOTA ”sub-regional” NOTA2019 -leirin Leirisalossa. Nuorisotiimi myös lähetti Suomesta ”joukkueen” Ruotsissa järjestetylle NOTA2018 -leirille.
Pohjoismaiden ulkopuolella Suomi on lähettänyt 2-4 henkisen joukkueen kansainvälisille YOTA-leireille, joiden järjestäjämaa vaihtuu vuosittain. Viimeisin YOTA-leiri järjestettiin elokuussa 2019 Bulgarian Bankyassa. Myös Suomi on itse saanut osansa YOTA-leirien järjestämisestä, kun vuonna 2014 YOTA järjestettiin silloisen Nuorisotiimin toimesta Suomessa Virroilla, keräten yhteen joukkueet 15 eri maasta. Suomi myös osallistuu aktiivisesti YOTA:n Train The Trainer -projektiin, jonka tavoitteena on jakaa nuorisotoimintaan liittyviä ideoita muille IARU R1 alueen maille. Nuorisotiimin jäsenet ovat lisäksi aktiivisesti mukana järjestämässä YOTA:n nuorisoakiviteetteja.  
Korona-aikaan Nuorisotiimi on siirtänyt toiminnansa painotusta entistä enemmän sosiaaliseen mediaan, blogiin sekä tietysti radioaalloille. Nuorisotiimi ylläpitää Instagramissa YOTAFinland -tiliä, sekä Youtubessa samannimistä kanavaa. Sosiaalisen median tavoitteena on ennen kaikkea luoda kiinnostavaa sisältöä nuorille. Whatsapp-sovelluksesta löytyy suomalaisille nuorille tarkoitettu Nuorisotiimin ylläpitämä ryhmä, jossa radionuoret voivat keskustella harrastukseen liittyvistä, ja liittymättömistä asioista. Pitkin vuotta on myös järjestetty nuorisoskedejä, eli sovittuja yhteyksiä radioaalloilla nuorison välillä.

Nuorisotiimi on aktiivisesti mukana kansainvälisessä toiminnassa. YOTA2019 järjestettiin Bulgariassa, leirille osallistui 80 nuorta 27 eri maasta. Kuva: YOTA

Mutta miten Nuorisotiimi sitten toimii? Tiimin kokoukset ovat pääsääntöisesti videopuhelun välityksellä, mutta esimerkiksi tapahtumien aikaan kokouksia pidetään myös kasvotusten. Nuorisotiimin vuosi taas alkaa vuodenaloitusviikonlopulla, jossa suunnitellaan yhdessä tulevan vuoden ohjelmaa. Kokousten ulkopuolella tiimi pitää yllä tiivistä yhteistyötä Telegram-ryhmässä. Dokumentit taas pysyvät tallessa, ja yhteisessä käytössä SRAL:n Google Drivessa.
 

Mitä nuorisotiimissä on mahdollista päästä tekemään?

Nuorisotiimin toiminnalla ei ole rajoja! Nuorisotiimissä pääset tekemään oikeastaan kaikkea yllä mainittua, oli osaamisalueesi sitten tekniikassa, käytännön järjestelyissä, tai tekstintuotossa. Myös uudet ideat ovat erittäin toivottuja, jotta toimintaa päästään kehittämään entisestään.

Kiinnostuitko Nuorisotiimissä työskentelystä? 

Nuorisotiimi hakee uutta jäsentä! Lähetä meille avoin hakemus, jossa kerrot vahvuutesi, ja miksi juuri sinä haluaisit nuorisotiimiin mukaan. Liitä hakemukseen nimesi, kutsusi, puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä Nuorisotiimiin sähköpostilla tai Whatsapp-viestillä.
Lähetä hakemuksesi sähköpostilla osoitteeseen nuoriso@nullsral.fi 2.5. mennessä.

Juttu jatkuu nykyisten tiiminjäsenten vastuualueiden esittelyllä kuvan jälkeen.
Nuorisotiimissä pääset järjestämään leirejä, tekemistä löytyy monenlaista! Kuvassa Suomessa järjestetyn NOTA2019 -leirin osallistuja. Silloiset Nuorisotiimiläiset tunnistat vihreistä huppareista. Kuva: OH2VT

Tiimin nykyisten jäsenten vastuualueet

Seuraavaksi tiimin nykyiset jäsenet esittelevät omin sanoin, mitä heidän vastuulleen kuuluu:

Niko OH5CZ (tiiminvetäjä)
Olen ollut mukana Nuorisotiimissä vuodesta 2017 asti, ja tänä vuonna aloitin uutena tiiminvetäjänä. Aiempina vuosina minun vastuualueella on ollut leirien järjestämistä ja erityisesti leiri asemien suunnittelu. Tiiminvetäjän tehtävä toi lisävastuuta, muun muassa vastaan tehtävien koordinoinnista ja että kaikki tehtävät tulee tehtyä. Lisäksi olen tiimin yhteyshenkilö hallitukseen ja tarvittaessa muihin ulkopuolisiin ihmisiin. Suunnittelen myös nuorten omaa budjettia ja lasken, kuinka paljon rahaa on käytettävissä kuhunkin leiriin ja tapahtumaan.

Vilma OH2VT (apulaistiiminvetäjä):
Olen ollut Nuorisotiimissä jo kolme vuotta mukana ja tällä hetkellä olen tiimin apuvetäjänä. Nuorisotiimissä työskentelen erityisesti sosiaalisen median ja markkinoinnin parissa. Olen myös ollut ideoimassa monia projekteja, joilla olemme kehittäneet toimintaamme. Nuorisotiimin kautta olen päässyt mukaan tekemään nuorisotyötä kansainvälisesti harrastuksemme piirissä.

Otava OH3OT:
Olen Nuorisotiimissä mukana kolmatta vuotta. Olen aika “jokapaikanhöylä”, mutta erityisesti toimintani painottuu tekstin tuottamiseen ja kansainväliseen toimintaan. Tekstin tuottamisen puolesta vastaan pääsääntöisesti Nuorisotiimin blogin aktiivisesta päivittämisestä sekä Radioamatööri -lehden nuorisoon liittyvien juttujen valmistumisesta. Toimin lisäksi IARU R1:n YOTA-projektin Train The Trainer koordinaattorina sekä SRAL:n YOTA-yhteyshenkilönä. 

Mikael OH3UAF:
Olen nuorisotiimin uusin jäsen, olen ollut tiimissä vuodesta 2019. Tehtäviini tiimissä on kuulunut esimerkiksi käytännön järjestelyt leireillä ja tapahtumissa, kuten aseman tekniikan ylläpito Nikon apuna. Olen toiminut Suomen tiimimanagerina joulukuun December YOTA Month-aktivoinnissa. Toteutan myös median tuotantoa muun muassa valokuvauksen ja videon editoinnin parissa.

Anu OH6ME:
Olen ollut osana Nuorisotiimiä jo reilu kolme vuotta. Tehtäviini kuuluu tällä hetkellä tekstin tuotto lähinnä blogiin ja välillä myös Radioamatööri -lehteen. Näiden vuosien aikana kirjoitustaito on kehittynyt huimasti, mutta opittava ei koskaan lopu kesken. Kansainvälisten tehtävien pariinkin olen päässyt toimiessani vuonna Suomen team leaderina vuoden 2019 YOTA -leirillä. 


Toivottavasti sait blogitekstistä hyödyllistä tietoa tiimin toiminnasta, jos joku asia kuitenkin jäi kaivelemaan, Nuorisotiimiin voi ottaa yhteyttä sähköpostitse osoitteella nuoriso@nullsral.fi.

Hae mukaan!

Kirjoittaja: Otava OH3OT

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media